5 תנאי זכאות לקצבת שמירת הריון

מה הם 5 התנאים לקבלת קיצבת שמירת הריון, מהי שמירת הריון, אילו מצבים רפואיים מצדיקים אישור רפואי לשמירת הריון וכיצד מקבלים את הגימלה?

מערכת האתר

עודכן בתאריך

בדיקות דםבריאות האישה
חמישה תנאי זכאות לגמלת שמירת הריון. אילוסטרציה: Pixbay tasha

שמירת הריון היא המלצה רפואית שכיחה בה רופא ממליץ לאישה הרבה להמנע מעבודה מסוימת בתנאים מסוימים והיא יכולה להוביל לקבלת קצבת שמירת הריון מביטוח לאומי. מהי שמירת הריון, מי זכאית להיות בשמירת הריון, ומה הקריטריונים של הרופא לאישור שמירת הריון לאם לפני לידה ומה הם 5 התנאים של המוסד לביטוח לאומי בישראל לנשים המעונינות לקבל קיצבה בגלל שמירת הריון ?

מהי שמירת הריון

ראשית, מה היא ההגדרה של "שמירת הריון" ? שמירת הריון הוא מצב שבו גורם מקצועי רפואי קובע כי אישה הרה נדרשת להמנע מפעילות באופן שמחייב את האישה להעדר מעבודתה. הריון בסיכון מצריך השגחה רפואית. הריון בסיכון נובע ממצב רפואי עתיר סיכון לאישה בהריון או לעובר שלה. הריון בסיכון לכשעצמו אינו מחייב שמירת הריון. ואולם, אישה המצויה בהריון בסיכון לעיתים קרובות נדרשת לשמירת הריונה.

אישה הרה אשר מקבלת אישור מרופא לפיו היא מצויה בסיכון לה או לעובר שלה עקב ההריון, זכאית לקצבת שמירת היריון. הקיצבה משולמת על ידי ביטוח לאומי לאחר מילוי טפסים מתאימים ועמידה בתנאי הזכאות לרבות טופס שמירת הריון – ביטוח לאומי. קצבה לשמירת הריון מיועדת לפצות אישה הרבה על כך שלא יכלה לעבוד ולקבל שכר בשל היותה בשמירת הריון.

שמירת הריון הוא מצב רפואי. קיצבת שמירת הריון היא קיצבה של ביטוח לאומי שמותנת בתנאים משפטיים הנדרשים מהאישה ההרבה על פי החוק. הקיצבה לא ניתנת בכל מקרה של קבלת אישור שמירת הריון, במידה והאישה ההרה לא עמדה בכל התנאים.

מה הם התנאים לקבלת קיצבת שמירת הריון

קבלת קיצבת שמירת הריון מותנית במספר תנאים:

  1. האישה ההרה הינה תושבת ישראל.
  2. במהלך חודש לפחות האישה ההרה נאלצה להעדר מהעבודה בשל סיכון לאישה או סיכון לעובר. הסיכון נובע מההריון או אם האישה ההרה לא יכולה להמשיך לעבוד מכיוון שאופן ביצוע עבודתה, מקום עבודתה או סוג עבודה מסכנים את העובר או את האישה ההרה. זאת במקרה ומקום העבודה לא מצא לאישה עבודה אחרת (תחת אותו מעסיק).
  3. האישה ההרה שכירה או עצמאית ששילמה ביטוח לאומי במהלך 6 חודשים מתוך 14 חודשים או תנאים חלופיים. זאת במהלך הפסקת העבודה שנגרמה בשל קבלת אישור שמירת הריון מרופא.
  4. האישה ההרה לא מקבל קיצבה מגורם אחר עבור ימי שמירת ההריון, כגון ימי מחלה או ביטוח מהמעסיק עבור תקופת שמירת ההריון. ניתן לקבל קצבה זו לצד קצבאות אחרות מהביטוח הלאומי.
  5. האישה ההרה נמצאת בארץ בתקופת שמירת ההריון. שהות מחוץ לישראל שוללת את הזכאות.

אילו מצבים רפואיים מצדיקים אישור רפואי לשמירת הריון

שמירת הריון יכולה להיות מאושרת על ידי מומחה גניקולוג או בהתאם למסמכים רפואיים המצביעים על מצב רפואי. בעת הגשת הטופס לביטוח לאומי לקבלת קצבת שמירת הריון יש לצרף אל הבקשה מסמכים רפואיים שמעידים על הבעיה הרפואית המחייבת שמירת הריון. בין היתר יש לצרף בדיקות דם, בדיקות מעבדה, בדיקות דימות וצילומים, סיכומים של אישפוזים, אבחנות רפואיות קליניות, חוות דעת מומחים (לדוגמה מומחה סכרת) ומסמכים אחרים שיכולים להבהיר את המצב הרפואי המגביל את עבודתה של האישה בהריון.

    • צירים מוקדמים בתדירות חוזרת
    • לחץ דם גבוה ולא מאוזן אשר דורש ביקורות וטיפול תרופתי
    • שליית פתח
    • מצבי סיכון ללידה מוקדמת
    • אי ספיקת צוואר הרחם (כזה המצריך תפר צוואר הרחם או טיפול)
    • קיצור צוואר הרחם
    • הריון בסיכון כמו הריון עם ריבוי עוברים. זאת כיוון שתאומים או שלישיה קשורים לסיכון מוגבר לרעלת הריון או לידה מוקדמת
    • סיכון בשל מחלות רקע של האישה כמו סכרת הריון, בעיות לב, כמו הפרעות בקצב הלב או היצרות מסתמי לב או בעיות עמוד שידרה.
    • נסיבות אחרות בהן פעילות כלשהי מהווה סיכון על בריאות העובר או בריאות האם.

 

הליך בדיקת זכאות לקיצבת שמירת הריון

לאחר הגשת האישור הרפואי של הרופא המתאר את הסיבות המצדיקות שמירת הריון, על הרופא הגניקולוג מטעם הביטוח הלאומי לבחון האם הסיבה לשמירת ההריון הינה לפי המוגדר בחוק.

גינקולוג הביטוח הלאומי שעיין בפרטי הבקשה לקבלת גימלת שמירה בהריון ובאישור הרפואי, יכול לדרוש מן האם ההרה או הרופא פרטים נוספים והבהרות רפואיות לגבי מצבה והאישור ולגבי תנאי עבודתה, עיסוקה והחלופות לעבודה במקום עבודתה.

במידה והסיבות הרפואיות או הסיבות התעסוקתיות לא מצדיקות זאת, כלומר הבקשה והאישור לא עומדים בתנאי הזכאות ככתוב החוק, רופא הנשים מטעם ביטוח לאומי יסרב לבקשת גימלת שמירת ההיריון.

דילוג לתוכן