מדוע צעירים אינם מתחסנים? ממצאי מחקר חדש בישראל מגלים מהן הסיבות שבגללן בני נוער אינם מתחסנים. 83% מהנוער שלא התחסן חושש מהשפעות ארוכות טווח של החיסון. סיבות נוספות שעלו כשיקולים במחקר; חוסר אמון בממשלה, העדר שקיפות מספקת, חשש מאינטרסים של חברות התרופות. כן עלתה סיבה מהותית של חשש מהשפעות קצרות וארוכות טווח של החיסון.
ממצאי המחקר מצביעים על כך ש83% מנוער בישראלי שלא התחסן נגד קורונה, מיאן להתחסן בשל חשש מהשפעות ארוכות טווח של החיסון. לעומת זאת 51% מהנוער שלא התחסן ציין את הסיבה לאי התחסנות בשל חשש מהשפעות קצרות טווח של החיסון. שליש מהנוער שלא התחסן ציין כי הוא סבור שהחיסון לא יעיל.
חוסר אמון במניעי חברות התרופות ובממשלה
המחקר נערך על ידי מדענים מאוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת רייכמן בהרצליה ומהמכון למדיניות חברתית באוניברסיטת וושינגטון בארצות הברית. לדברי ד"ר עטרת גבירץ מידן מאוניברסיטת חיפה, מעורכות המחקר, הסיבות שתארו הצעירים לאי התחסנותם או לסירובם להתחסן תואמות לסיבות שמעלים המבוגרים. שכן גם טענות הבוגרים נוגעות לחשש מהשפעות ארוכות טווח של החיסון אשר אינן ברורות עדיין.
מהמחקר מתחוור שלבד מהחשש מהשפעות קצרות טווח וארוכות טווח נושא האמון עולה כסוגיה מהותית. מעל מחצית מבני הנוער שסרבו להתחסן הטילו ספק במניעי חברות התרופות. 44% ממי שלא התחסנו הביעו חוסר אמון בממשלה. עוד עלה מן המחקר כי 56% מהנוער שלא התחסן סבור שהקורונה אינה מסוכנת עבורם.
עוד עלה מן המחקר כי 18% מהנוער שלא התחסן צייון שההחלטה היתה שלו בלבד. 66% ציינו שהחחלטה לא להתחסן היתה משותפת עם הוריהם. 16% ציינו שההחלטה היתה רק של ההורים.
במחקר השתתפו 150 בני נוער. המחקר התקיים בין מאי ליוני 2021. ממצאי המחקר ראו אור בכתב העת לבריאות הנוער Journal of Adolescent Health .