לראשונה בהיסטוריה הרפואית: השתלת איבר סינתטי בחולה

קנה נשימה סינתטי שעליו התפתחו תאי גזע של המטופל, הושתלו בהצלחה בחולה סרטן, שלא נמצא לו תורם

מערכת האתר

בריאות הציבורדם טבורי - גנטיקה
קנה הנשימה. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש חופשי. באדיבות: cancer.gov. מאת: Lord Akryl

לראשונה בהיסטוריה הרפואית: השתלת איבר סינתטי בחולה

האם העתיד הביו-רפואי של רפואה רג'נרטיבית הגיע וקורם עור ותאים? הודעה דרמטית שהודיע בית החולים האוניברסיטאי קרולינסקה בשטוקהולם בשבדיה, על כך שבפעם הראשונה בהסטוריה הרפואית, חולה זכה להשתלה של קנה נשימה שנבנה משלד סינתטי שעליו התפתחו תאי גזע של המושתל משכה את תשומת הלב העולמית של עולם הרפואה והאירה זרקור לתחום זה. השתלת איברים סינתטיים בחולים מעוררת קשיים רבים. לכן הודעה זו עורר עניין רב בממסד הרפואי. לצד זה, מאוחר יותר התחוור כי ניתוח זה והודעותיו של הפרופסור האחראי עליהם, פאולו מאקריני התבררו כרמאות קטלנית שהובילה למותם של מטופליו. 

 ההודעה מטעם בית החולים פורסמה, לאחר שתוצאות הניתוח בחולה בן ה-36, התבררו כמוצלחות כביכול. הניתוח בוצע על ידי הפרופסור פאולו מאקריני ועמיתיו. בשלב מאוחר יותר התברר כי דיווחיו של הפרופסור היו שקריות והוא הואשם בגין רמיה זו, רשלנות ועוד. הפרופסור שהוביל צוות בינלאומי של חוקרים פרסם כי תכננו ובנו שלד של קנה נשימה שעליו הם "זרעו" תאי גזע שניטלו מחולה, לאחר שלא נמצא לו תורם לקנה נשימה. לטענתו תאי הגזע התפתחו על שלד קנה הנשימה הסינתטי בסביבת מעבדה במשך יומיים, לפני שהועברו לחולה. מאחר שהתאים ששימשו כבסיס להתפתחות קנה הנשימה המושתל, ההשתלה התבצעה באופן חלק, ללא צורך בתרופות ובהליכים כנגד דחייה של הגוף כלפי השתל.

 החולה שזכה להשתלה סבל מסרטן בקנה הנשימה ולמרות שעבר את הכמות המירבית של טיפולים כנגד המחלה, הגידול הסרטני התפתח כבר לגודל של6 ס"מ באופן שחסם את קנה הנשימה. מאחר ולא נמצא תורם מתאים, פנו הרופאים לצוות על מנת שיבחן אפשרות לפתרון מסוג השתלה של איבר סינתטי המיוצר באמצעות רפואה רג'נרטיבית. במקרים של השתלות אחרות בעבר- נלקחו קני נשימה מתורמים ועליהם גודלו תאי גזע של התורם, ואילו כעת קנה הנשימה ששימש בסיס, היה סינתטי לגמרי, פיתוח שמשמעותו היא שמושתלי איברים הממתינים לתרומת איברים מסוימים, לא יהיו חייבים להמתין לאיברים מתורמים, אלא יוכלו להנות מהליך דומה ולזכות לאיבר מושתל מעין זה.

כאמור, ממצאים אלה התבררו כשקריים והשתלות קנה הנשימה לא צלחו ופגעו והרגו במטופליו של הפרופסור שהואשם בגין כך. השתלת קנה נשימה היא תחום מאתגר ומתפתח ברפואה המודרנית. בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בטכניקות ובטכנולוגיות הקשורות להשתלת קנה, אך עדיין קיימים אתגרים רבים. 

כיום השתלת קנה מתורם משמשת כגישה המסורתית ואולם היא מוגבלת בשל מחסור בתורמים מתאימים ובעיות של דחיית שתל. שתלים מלאכותיים מהווים אפשרות מבטיחה: פותחו שתלים סינתטיים מיועדים להחליף חלקים של הקנה. אך הם עדיין מתמודדים עם בעיות כמו דלקות וכשל בטווח הארוך. שילובם עם הנדסת רקמות מהווה גישה פורצת דרך המשלבת תאי גזע של המטופל עם פיגומים ביולוגיים או סינתטיים ליצירת קנה מותאם אישית.

כיום עדיין קיימים אתגרים בטיפולים הנוכחיים: דחיית שתל: זהו עדיין אתגר משמעותי, במיוחד בהשתלות מתורמים. אספקת דם: הבטחת אספקת דם מספקת לשתל היא קריטית להצלחת ההשתלה. פונקציונליות ארוכת טווח: שמירה על תפקוד תקין של השתל לאורך זמן. סיבוכים זיהומיים: מניעת זיהומים היא אתגר מתמשך, במיוחד בשתלים מלאכותיים.

השתלת קנה נשימה נמצאת בחזית המחקר הרפואי, עם התקדמות משמעותית בשנים האחרונות. בעוד שקיימים אתגרים רבים, הגישות החדשניות בהנדסת רקמות ובפיתוח חומרים מתקדמים מציעות תקווה לשיפור משמעותי בטיפול במטופלים הזקוקים להשתלת קנה. עם זאת, נדרשים מחקרים קליניים נוספים ומעקב ארוך טווח כדי להבטיח את הבטיחות והיעילות של טכניקות אלו.

דילוג לתוכן