המלצות כלליות שפרסם משרד הבריאות להתמודדות עם מזג אוויר חם במיוחד או גל חום
בימי החגים עם ישראל יוצא בהמוניו לטיולים ולבילוים בחיק הטבע. לעיתים מזג האויר בישראל החמה אינו אופטימלי לפעילויות מחוץ לבית.
בעת גל חום או מזג אויר חם במיוחד, מציע משרד הבריאות לנהוג לפי הכללים הבאים:
– להימנע מחשיפה לא הכרחית לאקלים חם בעומס חום כבד
– להימנע מביצוע מאמץ פיזי ופעילות ספורט בשעות עומס החום
– להקפיד על שתייה נאותה בהתאם לפעילות
– לא להשאיר ילדים ובעלי חיים במכונית סגורה בה טמפרטורת הסביבה יכולה להגיע לערכים קיצוניים ולגרום למוות תוך פחות משעה
– להימנע מטיולים רגליים בעת עומס חום כבד
– להקשיב ולעקוב אחר תחזית מזג האוויר המפורסמת באמצעי התקשורת
מכת חום ממאמץ
בשנים האחרונות היינו עדים למספר מקרים של התפתחות מכת חום בקרב בוגרים בעת ביצוע מאמץ אירובי (ריצה ורכיבה על אופניים) שהסתיימו במוות. כדי להימנע מהתפתחות מכת חום ממאמץ, שאופיינית לצעירים ובוגרים בעת ביצוע מאמץ אירובי יש להקפיד על שתייה נכונה בהתאם לפעילות.
המשרד מזהיר מפני ביצוע מאמצים אירוביים (דוגמת ריצה ורכיבה על אופניים) בשעות עומס החום מחשש להתפתחות מכת חום שעלולה להסתיים במוות.
המלצות לאוכלוסית הקשישים וחולים כרוניים
– שהיה בסביבה קרירה: הטמפרטורה הסביבתית המיטבית הינה בסביבות 24 מעלות. אם אין בבית מיזוג – רצוי לעבור לסביבה ממוזגת למשך שעתיים ביום לפחות (כגון באזורים ציבוריים ממוזגים).
– שתייה מרובה, גם ללא תחושת צמא: יש לוודא כי הקשיש שותה במידה מספקת – נדרשות 8- 10 כוסות שתייה ליממה (למעט אם הרופא המטפל הנחה אחרת); השתיה המועדפת הינה מים, ויש להימנע ממשקאות ממותקים, מוגזים, עם קפאין או אלכוהוליים.
– הימנעות ממאמץ בחום: יש לצמצם מאמץ בעת חום – ככל האפשר. בתנאי מאמץ נדרש לשתות יותר.
– מצב כללי: במידה והתרשמתם משינוי במצב הערנות, בלבול או ירידה בתפקוד – שלא היו קודם לכן, או סימנים נוספים כגון חולשה קשה, סחרחורת, בחילות, חום – יש לפנות לטיפול רפואי, בחשש להתייבשות, תשישות חום או במקרים החמורים יותר – מכת חום.