WHO מחלת הזיבה הופכת לעמידה לאנטיביוטיקה

מומחי ארגון הבריאות העולמי מזהירים מפני הפיכת חיידק הזיבה לעמיד לאנטיביוטיקה עקב שימוש מופרז

מערכת האתר

בריאות הציבוריחסים זוגיים
פוסטר המזהיר מפני הידבקות במחלת זיבה משנות החמישים. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש חופשי. באדיבות המכון הלאומי לבריאות בארה"ב.

רופאי ארגון הבריאות העולמי מזהירים כי בתוך זמן קצר, מחלת הזיבה לא תגיב לטיפולים בשל פיתוח עמידות לאנטיביוטיקה בעקבות שימוש יתר

מידי שנה נדבקים בעולם כ-100 מליון אנשים במחלת הזיבה. מחלת הזיבה נגרמת בעקבות קיום יחסי מין הגורמים להדבקות בחיידק מחולל המחלה Neisseria gonorrhoea. שיעור הנבדקים ממחלת הזיבה gonorrhoea בעקבות קיום יחסי מין הולך ועולה בישראל ובעולם בשנים האחרונות. עד כה טופלו החולים באופן יעיל באמצעות אנטיביוטיקה ותרופות מסוימות, אולם מדעני ארגון הבריאות העולמי של האו"ם מזהירים כי בקרב מאד, עלולה המחלה להפוך למסובכת וקשה במיוחד לטיפול בעקבות השימוש המופרז של הרופאים בתרופות אנטיביוטיות שגורמות לחיידקי הזיבה המועברים בין החולים לפתח עמידות.

על פי ההזהרה שהוציא ארגון הבריאות העולמי WORLD HEALTH ORGANIZATION מליוני חולים במחלת הזיבה כיום עומדים בפני סכנה שלא יוכלו לקבל טיפול, אלא אם ינקטו צעדים דחופים. מהודעת הארגון עולה כי במספר ארצות וביניהן אוסטרליה, יפן, נורוודיה, צרפת, אנגליה, שוודיה ואוסטרליה, כבר דווח על כך שהחיידק מחולל מחלת הזיבה כבר גילה עמידות והטיפול אינו יעיל כנגדו (באנטיביוטיקה הרלוונטית שעד כה הייתה יעילה ספלוספורין cephalosporin .

על פי הודעת הארגון, קיים מעט מחקר ובקרה בנושא, וללא ניטור של התפשטות המחלה והטיפול בה, לא ניתן לדעת את עמידות החיידק למחלה ולא ניתן יהיה למנוע את התפתחות העמידות של החיידק באופן שיגרום להעדר טיפול יעיל במחלה. בין המלצות הארגון מודגש כי יש לעשות שימוש מוקפד ומדויק יותר בתרופות אנטיביוטיות, על מנת להפחית את עודף השימוש בהן המביא לעמידות החיידקית, וכן להביא למחקרים שיניבו תוצרים בדמות תרופות וטיפולים חלופיים כנגד החיידק, משום שיעילות התרופות הקיימות פחתה משמעותית ואולי תעלם.מאז התפתחות התרופות האנטיביוטיות, פיתח החיידק המחולל את מחלת הזיבה עמידות למספר סוגי אנטיביוטיקה כבר וביניהם פנצילין, תרופות טטרציקילין וקווינולונים. כעת משיפתח החיידק עמידות לתרופה זו יעמדו החולים בפני בעיה חמורה, מכיוון שאין בנמצא תרופה אנטיביוטית יעילה אחרת, בניגוד למצב בעבר.

פוסטר המזהיר מפני הידבקות במחלת זיבה משנות החמישים. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש חופשי. באדיבות המכון הלאומי לבריאות בארה"ב.

דילוג לתוכן