מחקר חדש: מערכות החיזוי וההתרעה מפני רעידות אדמה – אינן יעילות
חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב והמכללה האקדמית ללימודי הנדסה ע״ש סמי שמעון הראו כיצד סכומי העתק שהושקעו עד היום במדידות של קרינה סיסמית לחיזוי רעידות אדמה ירדו לטמיון, משום שקרינה זו נבלעת בסלע כדור הארץ. הצעתם: מדידת קרינה אלקטרומגנטית שעשויה לתת התרעה שעות ואף ימים בטרם רעידת אדמה קטלנית
במשך עשרות שנים הושקעו מאות מיליוני דולרים במחקר ובפיתוח מערכות לחיזוי והתרעה מוקדמת מפני רעידות אדמה המתבססות על קרינה סיסמית (אקוסטית), ומערכת כזו אף מוקמת בימים אלו בישראל, על פי הדיווחים, בעלות מוערכת של עשרות מיליוני שקלים. אולם, חוקרים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב מסבירים במחקר חדש כיצד שיטה זו נחלה עד היום כישלון ביכולתה לחזות רעידת אדמה טרם התרחשותה, ולמעשה לא הצליחה למנוע פגיעה בחיי אדם וברכוש – משום שהקרינה הסיסמית נבלעת בבטן כדור הארץ.
המחקר נערך על ידי פרופ' (אמריטוס) אבינעם רבינוביץ מהמחלקה לפיזיקה, פרופ' (אמריטוס) דב בהט מהמחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה באוניברסיטת בן-גוריון, וכן ד"ר ולדימיר פריד מהמחלקה להנדסת בניין במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון. ממחקרם, שמתבסס על מחקריהם הקודמים, עולה עוד כי ניתן לחזות בהצלחה רעידות אדמה בהתבסס על קרינה אלקטרומגנטית, אם תילקח בחשבון צורתם המיוחדת של הפולסים שנותחו ונמדדו בעבר על ידי החוקרים.
המאמר שהתקבל לפרסום בכתב-העת Geological Magazine של אוניברסיטת קיימברידג', הוכיח כי בניגוד להנחה הרווחת, אין כל אפשרות לחזות רעידות אדמה עתידיות באמצעות הקרינה הסיסמית וזאת משום שבשלבים הראשונים של התפתחות רעידת אדמה, לפני שהיא מתרחשת בפועל, הזמן בו תדירות הקרינה הסיסמית גבוהה, קרינה זו נבלעת בסלע כדור הארץ. כתוצאה מכך, במרחק של קילומטרים אחדים ממרכז הרעש אין למעשה כלל אפשרות לגלותה ואילו בזמן ההתרחשות עצמו, תדירות הקרינה יורדת וניתן למדוד אותה, אלא שאז כבר מאוחר מידי להזהיר מפני הקטסטרופה. לעומת זאת, החוקרים מצאו כי קרינה אלקטרומגנטית שנפלטת מרעידת אדמה בתדירויות הגבוהות, דווקא בשלביה המוקדמים (שלבי הנוקליאציה), נבלעת הרבה פחות בסלע כדור הארץ ואותה ניתן למדוד.
"המחקר הראה כיצד השקעה עצומה בהיקפים של מיליוני או מיליארדי דולרים במדידות סיסמיות לחיזוי רעידות אדמה שנעשו במשך כל השנים לא צלחה", אומר פרופ' רבינוביץ. "מערכות ההתרעה הסיסמיות החדשניות, דוגמת זו המותקנת כעת על פי הדיווחים בישראל, מתייחסות לטיפול ברעידת אדמה כאשר היא כבר מתרחשת בפועל, ומשמשות מעין אזעקה בלבד, בדומה לאזעקה שמתריעה מפני טיל שכבר שוגר. מערכות אלה יכולות להתריע רק שניות בודדות לפני גל ההרס".
"הצעתנו היא להשתמש בצורת ההתפתחות המיוחדת של הקרינה האלקטרומגנטית כפונקציה של הזמן, כפי שמצאנו בעבודותינו הקודמות, כדי לנפות את הקרינה הנובעת מתהליכי הנוקליאציה של רעידת האדמה. כך ניתן להגיע לאפשרות אמתית של חיזוי רעידת אדמה, שעות ואפילו ימים לפני שהיא נהפכת להרסנית. אנו מקווים שפעולה כזו תביא לברכה לעולם במניעת הנזקים הנובעים מחוסר התרעה מוקדמת מפני רעידות אדמה".