מי מפחד מליצנים ?

מחקר עדכני שנערך בביה"ח כרמל מציג כי בבתי החולים רק 1.2% מהילדים חוו תחושה פחד, וכי רוב כמעט מוחלט של הילדים דווקא מאוד מרוצים מהליצן הרפואי

מערכת האתר

עודכן בתאריך

בריאות הציבורפסיכולוגיה
חדר בבית חולים. צילום: מערכת פורטל הדוקטור- בריאות ורפואה

 

מי מפחד מליצנים ? מחקר עדכני שנערך בביה"ח כרמל מציג כי בבתי החולים רק 1.2% מהילדים חוו תחושה פחד, וכי רוב כמעט מוחלט של הילדים דווקא מאוד מרוצים מהליצן הרפואי. ביותר מ 20 מדינות בארה"ב דווח לאחרונה על ליצנים המטילים פחד על האוכלוסייה הכללית. מחקר עדכני שנערך בביה"ח כרמל מציג כי בבתי החולים רק 1.2% מהילדים חוו תחושה פחד, וכי רוב כמעט מוחלט של הילדים דווקא מאוד מרוצים מהליצן הרפואי. " הליצנים בבתי החולים משרים אוירת רוגע על הילדים ומסייעים לנו במתן טיפול לילדים החולים" מסביר החוקר ד"ר נעם מאירי ממחלקת הילדים בביה"ח כרמל.

מי לא מכיר את תופעת הליצנים הרפואיים במחלקות הילדים בבתי החולים? הם מגיעים עם בלונים צבעוניים וחיוכים גדולים. הם מצחיקים את הילדים החולים ועוזרים לצוות הרפואי בהרגעת הילד לפני מתן זריקה או ביצוע בדיקות.
לאחרונה עלתה לכותרות בארה"ב תופעת הליצנים המפחידים (SCARY CLOWNS ). בדיווחים במעל 20 מדינות בארה"ב נצפו ליצנים המטילים פחד ברחובות עד כדי תופעת "פחד מליצנים ". התופעה התגלתה כנפוצה עד כי אפילו תפסה את תשומת לב התקשורת והבית הלבן בארה"ב, מזכיר הבית הלבן אמר בשידור ב CNN כי רשויות החוק צריכים להתייחס לתופעת הפחד מליצנים ברצינות ובתבונה.
אז מה קורה עם הליצנים בבתי החולים?
כדי לבדוק כיצד התופעה של פחד מליצנים משפיעה על הילדים הנחשפים לליצנים רפואיים בבתי החולים
התגייס הצוות המיוחד החוקר את תחום הליצנות הרפואית מבי"ח כרמל במחלקת ילדים בראשותו של פרופסור גיורא פילר מנהל מחלקת ילדים בכרמל והחוקר ד"ר נועם מאירי ובדק האם לפחד מליצנים יש גם השפעה על ליצנים רפואיים העובדים בין כותלי בית החולים, מחקר שכזה לא בוצע עד היום מעולם בתנאים של רפואה מבוססת ראיות (EBM ).

רק 1.2% מהילדים חוו תחושה פחד. רוב כמעט מוחלט של הילדים מרוצים מהליצן הרפואי

במחקר השתתפו 1,160 ילדים שביקרו במיון ומחלקת ילדים בי"ח כרמל. ילדים שחוו פחד מליצנים עברו הערכה דמוגרפית ושאלונים ייעודיים מולאו על מנת לאפיין את התופעה.
על פי תוצאות המחקר סה"כ התופעה של פחד מליצנים נצפתה רק ב- 1.2% מכלל הילדים, הגיל הממוצע של ילדים שחוו פחד מליצנים היה 3.5 שניים .
החוקר ד"ר נועם מאירי מעדכן כי במחקר נצפה כי התופעה של פחד מליצנים הייתה יותר שחיכה בבנות (87.7%) מאשר בבנים, וכי התגובה הכי אופיינית לפחד הייתה בכי וניסיון להימנע ממגע או קשר עין עם הליצן.
עמיחי אנקרי ליצן ביה"ח כרמל המוכר יותר בכינויי הליצני שלו "טרז'ולי" והשותף במספר מחקרים בתחום הליצנות הרפואית אומר כי " אחרי כמעט 10 שנים כליצן רפואי בכרמל ואחרי מאות ואלפי ילדים שפגשתי מעט מאוד מהילדים מפחדים מליצנים. יש אומנם כאלה שחוששים מעט במפגש הראשוני עם הליצן, אבל למדנו לזהות אותם ולנטרל את בעיית הפחד. שילוב של תקשורת עם הורי הילד, הכרת הילד כי ההורים בעד הליצן ההסכמה וההכרה של ההורים מקלים על פחד הילד. גם שילוב של מוסיקה וטיפול מרחוק בתחילת המפגש, עוזרים בהפגת הפחד. עם קצת חיוך בדיחה וצחוק מתגלגל כמעט כל ילד מתחבר לצחוק ולליצן, מה שמשפיע מידית על ירידת הפחד שלו מכאב והחשש מבדיקת הרופא " מסביר הליצן טרז'ולי.

ליצנים רפואיים בישראל הידועים כ"רופאי חלום" הינם ליצנים העוברים הכשרה ארוכה ומסודרת בכדי להתאים את עבודתם לצרכי המטופלים ולשילובם עם הצוות הרפואי, "רופאי חלום" לומדים כיצד להתמודד עם מצבים שונים ברפואה המצריכים טיפול מיוחד .
החוקרים מביה"ח כרמל פרופ' פילר וד"ר מאירי מסבירים את הנתונים העולים מהמחקר בישראל בבתי החולים מול הפחד מליצנים בארה"ב כי יתכן והתופעה של הפחד פחות שחיכה בבתי חולים בשל העובדה שליצני בתי החולים משתמשים בפחות איפור ובכך נראים אנושיים יותר ומתחברים בייתר קלות לילדים. ושנית בשל העובדה שליצני "רופאי חלום" עוברים הכשרה מיוחדת בגישה לילדים המראים סימנים של פחד מליצנים.
לדברי ד"ר מאירי אין הסבר ברור למה במסגרת המחקר בנות חוו יותר פחד מליצנים מאשר בנים, אך יתכן כי התופעה קשורה לכך שבנות מביעות רגש בצורה פתוחה יותר מאשר בנים.
פרופ' פילר מסכם ואומר "כי ליצנים רפואיים הפכו לנוף שבשגרה בבתי החולים ובמחלקות הילדים בפרט , התועלת של שילוב ליצנים רפואיים בפעולת רפואית ובשגרת בתי החולים נחקרה רבות בשנים האחרונות וגם אצלנו בביה"ח כרמל, והמחקרים הראו את יעילותם בשיפור הטיפול הניתן לחולים".
המאמר והמחקר פורסם בעיתון האירופאי לרפואת ילדים (( EUROPIAN JURNAL OF PEDIATRICS והוא יוצג השנה בכנס של האיגוד הישראלי לרפואת ילדים.

דילוג לתוכן