מרכז הטראומה העסוק ביותר בישראל חושף מספרים

רמב"ם : מרכז הטראומה העסוק ביותר בישראל חושף מספרים

מערכת האתר

עודכן בתאריך

בריאות הציבורחינוך, חברה, משפט
בית החולים רמב"ם בחיפה. מקור: ויקיפדיה ברשיון cc2.5-by. צילום: ד"ר אבישי טייכר

היחידה הייחודית: מרכז הטראומה העסוק ביותר בישראל חושף מספרים

אלפי חולי טראומה מגיעים מידי שנה לטיפול בבית החולים רמב"ם, המשמש כמרכז על לאזור הצפון. הנתונים מסתכמים באחוז מטופלים גבוה יותר מיתר המרכזים בארץ. את הניסיון שבית החולים צובר בתחום זה, הוא מתרגם להצלת חיים ולהעברת מיומנויות הטיפול למדינות נוספות בעולם. הנה המספרים המרתקים שמאחורי היחידה הרפואית הכי מזוהה עם רמב"ם

אחת התמונות המוכרות לצופי החדשות בישראל היא מסוק הנוחת במנחת רמב"ם או אמבולנס המוביל פצוע אל חדר המיון בבית החולים הגדול בצפון. בין אם מדובר בתאונת דרכים, נפילה מגובה או תאונת עבודה, אם הדבר אירע באזור הצפון, ככל הנראה יובאו הפצועים הקשים לקריה הרפואית רמב"ם לקבלת טיפול ביחידת הטראומה של בית החולים.

יחידת הטראומה בקריה הרפואית רמב"ם, בניהולו של ד"ר האני באחוס, היא הגדולה מסוגה בארץ, ומשרתת את אזור חיפה והצפון כולו. רמב"ם המתפקד כמרכז על לטראומה, קולט את הפצועים הקשים והמורכבים ביותר, אשר מופנים אליו מ-9 בתי חולים בצפון הארץ. נוכח היקף פעילותה של היחידה, אין זה מפתיע לגלות כי כ- 43% מכלל העברות הפצועים בכל הארץ מתבצעות ליחידה ברמב"ם ו- 53% מכלל העברות הילדים בישראל. בנוסף, משרתת היחידה גם את חיילי צה"ל ואת כוחות האו"ם המוצבים בלבנון. בשנתיים האחרונות מופנים לרמב"ם גם פצועים סורים רבים, רובם עם פציעות קשות במיוחד.

לצד הפעילות השוטפת, מעורבת יחידת הטראומה גם במחקרים רבים הנערכים בתחומי פעילותה וכן בפעילות אקדמית ענפה. בנוסף, מנהלים אנשי יחידת הטראומה את המרכז ללימודי טראומה של הקריה הרפואית רמב"ם בו נערכים קורסים שונים בנושאי הטראומה, לצוותים מהארץ ומהעולם.
בפורום שקיימו צוות יחידת הטראומה לאחרונה, הובאו נתוני פעילותה של היחידה במהלך שנת 2013, אשר חושפים את סדר גודל העבודה המתבצעת בחדרי הטיפולים שבבית החולים – עבודה המצילה את חייהם של מאות אנשים מידי שנה.

3,278 פצועים טופלו ביחידה ברמב"ם במהלך 2013, כ-66% מתוכם גברים, ואילו היתר נשים. מדובר בעלייה קלה לעומת שנת 2012, אז טופלו ברמב"ם 3,197 חולי טראומה.

מתוך כלל חולי הטראומה שטופלו ברמב"ם בשנה החולפת, 1,234 פצועים, המהווים כ- 38% מכלל האשפוזים, טופלו בחדר הלם. 717 מהפצועים (כ-22%) הם ילדים מתחת לגיל 14, כשליש מתוכם טופלו בחדר הלם. כ-600 חולי טראומה הועברו לרמב"ם מבתי חולים אחרים, 137 פצועים הועברו לבית החולים באמצעות מסוק.

מרבית חולי הטראומה שהגיעו לרמב"ם ב-2013, כ-88% מהם, סבלו מפציעה קהה (חבלה כלשהי). 288 פצועים, המהווים כ-8%, סבלו מפציעה שנגרמה עקב חדירת עצם כלשהו לגופם, 109 בשל כוויה (עליה קלה לעומת 2012, אז טופלו 104 פצועי כוויות) ו-3 כתוצאה מפגיעת הדף.

כ-22% מחולי הטראומה שטופלו במהלך 2013 ברמב"ם (705 פצועים, מתוכם 134 ילדים עד גיל 14), הוגדרו כקשים ואנושים, זאת לעומת 2012 אז טופלו ברמב"ם 675 פצועים המוגדרים קשים ואנושים. אחוז המטופלים הללו בשנת 2013, גבוה יותר מהנתון הדומה ביתר מרכזי העל לטראומה בארץ יחד (בבילנסון, איכילוב, תל השומר, הדסה עין כרם וסורוקה), העומד על 15%. בפציעות ראש למשל, ברמב"ם טופלו כמעט פי שניים פצועים עם פגיעות ראש (כ-43%) מאשר יתר המרכזים בארץ (כ-25%).

מסיכום הנתונים עולה כי לעומת יתר מרכזי העל לטראומה בישראל יחד, במהלך שנת 2013, רמב"ם טיפל ביותר חולי טראומה כתוצאה מנפילות (18.5% לעומת 12.9%), כתוצאה מתאונות דרכים (31.7% לעומת 22.4%) וכתוצאה מכוויות (11.5% לעומת 7.9%). בפגיעות טראומה כתוצאה מאלימות, רמב"ם טיפל בפחות פצועים מיתר מרכזי הטראומה יחדיו, עם הפרש קטן של 2.5% (22.4% במרכזי הטראומה יחד לעומת 20.9% ברמב"ם).

מרבית הפצועים שטופלו ברמב"ם בשנה שעברה, השתייכו לשתי קבוצות גיל: 15-29 (כ-22%) ו-75+ (20%) ועיקר הפצועים אושפזו לבסוף במחלקות הכירורגיות או האורתופדיות.

דילוג לתוכן