ממצאי מחקר חדש מוכיחים כי תרופה אנטי פסיכוטית מוכרת מסייעת לטיפול באנורקסיה נורבוזה ביעילות גבוה יותר מטיפול באמצעות שימוש בתרופה המקובלת לאנורקסיה.
אולאנזאפין Olanzapine היא תרופה אנטי פסיכוטית וותיקה המשמשת לטיפול בהפרעות פסיכוזה ובמיוחד למחלת סכיזופרניה. התרופה מוכרת בשם המותג זיפרקסה.
ממצאי מחקר חדש מעוררים תקווה בקרב מטפלים לנוכח מסקנות החוקרים לפיהן שימוש במינון נמוך של התרופה אולאנזאפין, המיועדת כאמור לטיפול בהפרעות פסיכוטיות, שיפר את שיעור ההישרדות של עכברי מעבדה שסבלו מאנורקסיה.
החוקרים הוכילו במחקרם כי עכברים שטופלו בתרופת אולאנזאפין Olanzapine שמרו על משקלם באופן יציב יותר, תחת דיאטה מחמירה בצריכת מזון ואימון גופני (גלגל), המדמים תהליכי אנורקסיה בבני אדם. לשם ההשוואה, ממצאי המחקר עלה כי התרופה נוגדת הדיכאון פלוקסטין fluoxetine הניתנת כיום בשימוש אוף לייבל לחולים באנורקסיה, לא שיפרה את שיעורי ההשרדות של אותם העכברים.
ממצאי המחקר הינם תוצר של עבודה משולבת של מדענים התרים אחר פתרונות תרופתיים לטיפול באנורקסיה נורווזה, שממנה סובלות 1% מכלל הנשים בארצות הברית במהלך חייהן, שליש מהן ללא קבלת טיפול תרופתי. הממצאים פורסמו על ידי חוקרים מאוניברסיטת שיקגו בארצות הברית בכתב העת נוירו-פסיכו-פרמקולוגיה Neuropsychopharmacology
החוקרים הדגישו כי הממצאים מצביעים על כך שהשימוש בתרופת אולאנזאפין הייתה יעילה לשיפור סיכויי ההשרדות ושמירה על המשקל של העכברים גם בתנאים קשים במיוחד של הרעבה ופעילות וגם בתנאים מתונים יותר. מן הממצאים עלה כי התרופה לא השפיעה על משך הריצה של העכברים בגלגל, בתנאי ההרעבה (ללא מזון), מה שמרמז כי לתרופה יש השפעות מסממות הפוגעות בפעילות ברמה מינמלית בלבד.
ממצאים אלה מניחים את התשתית המיידית לבחינת אפקטיביות התרופה והמינונים הנכונים לטיפול במחלה, במיוחד שמדובר בתרופה שכבר זכתה לאישור רשויות הבריאות (תחת התוויה לשימוש אנטי פסיכוטי כאמור), באופן שיקצר את הליך אישורה לשימוש.