מעתה ואילך חייבים כל תושבי ישראל היוצאים אל מחוץ לבית לחבוש מסכת הגנה למערכת הנשימה. ישראלים רבים לא מצליחים להשיג מסכת הגנה נשימתית סטרילית ולכן רוכשים מסכות מאולתרות או מסכות מגן מסוגים שונים ואינם יודעים איך לבדוק האם המסכה לפנים אכן יעילה כנגד קורונה לגבי הדבקה או הידבקות. יחד עם זאת הצטיידות במסכות הגנה נמשכת. במשרד הבריאות מסבירים את ההנחיה החדשה: "נגיף הקורונה מועבר מאדם לאדם על-ידי נתז טיפות בזמן דיבור, שיעול או עיטוש. מרבית האנשים שנדבקים בקורונה לא יראו סימני מחלה, לא ירגישו ולא יראו חולים. אבל הם מדבקים. משמע יכולים להעביר את הנגיף לאחרים.
משרד הבריאות מורה על חובה של חבישת מסכות פה-אף במרחב הציבורי להקטנת סיכון ההדבקה
מסכת פה-אף מקטינה מאד את הסיכון להדביק ולהידבק. היא מונעת פליטת נתז טיפתי, ומונעת מנתז טיפתי להגיע לפה ולאף. המסכה מגנה על מי שעוטה אותה וגם על מי שקרוב אליו. לכן, כשנשא של נגיף הקורונה פוגש באדם אחר, אם שניהם לובשים מסכת פה-אף ההגנה מהדבקה כפולה ומוכפלת.
לכן, משרד הבריאות מנחה מעתה ואילך את תושבי ישראל, לחבוש מסכת פה-אף להגנה על מערכת הנשימה ושמירה מהדבקה והידבקות. חבישת המסכה נדרשת בכל זמן בו אנו יוצאים אל מרחב ציבורי מחות לבית וגם למקום העבודה. זאת לשם מניעת חשיפת מכרים, עוברי אורח ושותפים לעבודה. להלן 4 הנחיות חשובות לגבי חבישת והכנת מסכת מגן לנשימה:
1. מתי לחבוש מסכת מגן ?
הנחיית משרד הבריאות היא לחבוש מסכת פנים להגנה על האף והפה בכל יציאה מהבית. אז באילו מקרים מדובר?
- יש לחבוש מסכת הגנה לפנים בעת יציאה למקום עבודה.
- יש לחבוש מסכה להגנה במרחב ציבורי כגון סופרמרקט. חשוב להשתמש במסכה על מנת למנוע השארת נתזים ופגיעה באחרים וגם מניעת הידבקות מאינטראקציה עם אחרים.
- בבית – עם המשפחה הגרעינית אין צורך להשתמש במסכה.
- בעבודה בחדר בודד, אין צורך להשתמש במסכה.
2. סוגי מסכות המתאימים לאוכלוסיה הכללית:
במשרד הבריאות מדגישים כי "כל מסכה עם כושר סינון גבוה מגנה על הלובש ועל סביבתו:
1. מסכה רפואית (מסכת מנתחים) היא הסטנדרט הנדרש בבתי חולים ומרפאות ומתאימה גם לאוכלוסיה הכללית.
2. מסכת פה-אף לא רפואית – מעניקה הגנה אך דרגת ההגנה תלויה בסוג המסכה.
3. מסכת בד רב פעמית – יכולה לתת הגנה טובה מאד – ההגנה תלויה בסוג הבד, בעוביו ובמספר השכבות.
3. סוגי מסכות שאינן לשימוש אוכלוסיה הכללית:
"מסכת N95 מגינה, אך אינה נדרשת, אלא בזמן טיפול בחולים קשים בבתי חולים העוברים פרוצדורות בדרכי הנשימה." מדגישים במשרד הבריאות "מסכה עם שסתום – אינה מתאימה בקהילה מכיוון שהשסתום פולט אויר בלחץ שעלול לגרום לפיזור נתז ולהדבקה."
- אפשר לשמור מסכה רפואית או מסחרית לשימוש חוזר.
- יש לשמור על המסכה במקום נקי ומאוורר, רחוק ממגע יד מקרי, ולהניח אותה על נייר סופג נקי.
- מסכה בלויה, מלוכלכת או קרועה יש להשליך לפח.
חשוב לזכור לגבי שימוש והכנה של מסכת הגנה מאולתרת או משומשת לאחר מספר שימושים את הדגשים הבאים:
- מסכה בלויה, לא מגינה עלינו. מסכה לא הדוקה, רטובה, מקומטת, קרועה ובלויה, שאינה מוצמדת היטב אינה מספקת הגנה טובה. החלף מסכה.
- בידקו שהמסכה לא גורמת לקושי בנשימה. אם גורמת לקושי – אל תשתמש במסכה זו.
- בחולים עם מחלות לב או ריאה יש לנקוט משנה זהירות. מסכות המקשות על הנשימה עלולות לגרום להחמרת המחלה. יש להוועץ ברופא אם נדרש.
- חובה לחטא ידיים בתכשיר אלכוהולי או לרחוץ ידיים במים וסבון, אחרי נגיעה במסכה בכדי למנוע העברת הנגיף מהמסכה לפה ולאף באמצעות הידיים.
4. מסכה הגנה תוצרת בית לאף ולפה
כיצד להשיג מסכת הגנה לנשימה? קיימות הדרכות שונות כיצד להכין מסכת מגן בבית, כולל מטעם משרד הבריאות המורה בסרטון הדרכה איך להכין מסכת הגנה מאולתרת לאף ולפה לנשימה DIY.
במשרד הבריאות מציינים את ההוראות הבאות לגבי שימוש במסכת מגן למערכת הנשימה:
- למי שאין מסכת פה-אף רפואית או מסחרית אחרת, יכול להשתמש בכיסוי פה ואף מאולתר או להכין מסכת בד רב פעמית בעלת כושר סינון מצויין.
- את המסכה אפשר להכין בבית או במתפרה. את המסכה יש להכין משתיים או שלוש שכבות ע"פ עובי ואיכות הבד.
- לצורך הכנת מסכת בד מומלץ לבחור בד כותנה ארוג (לא מתיח) צפוף ככל האפשר (בצפיפות מעל 200 חוטים לאינץ' [כגון סדין חדש פרקל או סאטן] ב 3 שכבות ובעדיפות 500 חוטים ב 2 שכבות).
- בעת ההכנה יש לבחור בבד המתאים לכביסה בטמפרטורה של 70 מעלות, כך שניתן יהיה לכבסו לשימוש חוזר.
- המסכה נדרשת לכסות היטב את הפה והאף (מימדים אפשריים – מסכה מלבנית בגודל 14X18 ס"מ). המסכה תפורה בכל צדדיה.
- בחלק העליון ניתן לבנות שרוול לתוכו נשחיל חוט ברזל (למשל מהדק פתוח), כדי להדק סביב האף.
- למסכה שרוכים מכל פינה על מנת לקשור ולהדק סביב הראש. ניתן להשתמש בגומיות במקום שרוכים שישמשו להידוק המסכה מאחורי האוזניים או על העורף.
במשרד הבריאות מדגישים כי "רצוי להכין מספר מסכות לכל אדם, כך שניתן יהיה להחליף בכל פעם שהמסכה רטובה, מלוכלכת, או בסיום יום. את המסכה המשומשת יש לשמור בשקית ניילון נקייה. יש לכבס את המסכה בטמפרטורה של מעל ל 70 מעלות במשך 30 דקות ויותר. ניתן ליבש בשמש או במייבש כביסה."