מה הקשר בין ויטמין B1 – תיאמין לתפקוד מערכת העצבים ? מה קורה לויטמין זה במהלך הבישול ? מה התופעות של מחסור ב- B1 ?
ויטמין B1 – עובדות מעניינות
הנה 5 עובדות מעניינות אודות ויטמין B1 שכדאי לדעת:
1. ויטמין B1 הנו בעל תפקיד חשוב בתהליך המטבוליזם של פחמימות ושומנים והפיכתם לאנרגיה. התיאמין הכרחי לתפקודה של מערכת העצבים, מערכת הלב והשרירים. מחסור בוויטמין גורם למחלת ה"ברי ברי", מחלה ניוונית אשר התגלתה במאה ה-15 וגורמת לתופעות נוירולוגיות כמו בלבול, תנועת עיניים בלתי נשלטת, הצטברות נוזלים ברקמות, חולשה וכאבי שרירים. במקרה שתועד בישראל , "פרשת רמדיה" , סבלו תינוקות ממחסור בוויטמין עקב צריכת תחליף חלב צמחי בו היה מחסור בכמות הנדרשת של תיאמין.
2. המקור העיקרי של תיאמין במזון הנו דגנים מלאים – לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, גריסים, קטניות, כוסמת, לחם שיפון , סובין ונבט החיטה. רוב דגני הבוקר מכילים גם הם תוספת של ויטמין B1. בזמן בישול, חלק מהוויטמין נהרס, אולם רובו נותר במי הבישול ולכן מומלץ לצרוך אותם.
3. חוסר בויטמין B1 : מחסור בתיאמין עלול להיווצר מצב של חוסר בתיאמין בקרב אנשים שתזונתם לקויה או שעיקר תזונתם מסוכרים פשוטים , בקרב אנשים הסובלים מספיגת מזון לקויה (עקב שלשולים לדוגמא) וכן בקרב אלכוהוליסטים. תסמיני החסר הנם בדרך כלל חולשה, כאבי שרירים, תחושת נימול, עצבנות, איבוד זיכרון, חוסר תיאבון ותשישות.
4. קצובה מומלצת : המינון המומלץ של ויטמין B1 לילדים מגיל 0 ועד גיל 6 חודשים : 0.2 מ"ג ביום, מגיל 7 חודשים ועד גיל 8 שנים – 0.3-0.8 מ"ג ביום, לבנים מגיל 9-17 שנים : 0.9-1.2 מ"ג ביום, לבנות מגיל 9-17 שנים: 0.9-1.3 מ"ג ביום, גברים מעל גיל 17: 0.9-1.3 מ"ג ביום, נשים מעל גיל 17: 0.9-1.0 מ"ג ביום, נשים הרות – 1.4 מ"ג ביום ונשים מיניקות – 1.5 מ"ג ביום.
5. עודף ויעילות תוסף B: היות ותיאמין הנו ויטמין המסיס במים, אין אגירה שלו בגוף ועודפיו מופרשים. רעילות תיאמין הנה נדירה ביותר ורק במקרים בהם הוויטמין לא ניתן בצורה פומית (אוראלית). תוסף ניתן בדרך כלל כקומפלקס של ויטמיני B במטרה למנוע הפרה של איזון ברמת הוויטמינים. יש לציין כי בתזונה מאוזנת המינון המומלץ לוויטמין ליום מושג מהמזון.
מאת: לירון שמעוני דיאטנית קלינית M.Sc – מטפלת בקליניקה פרטית לתזונה מותאמת אישית ברחובות.