סקר חדש חושף כי כ – 50% מהמעשנים הצעירים שוקלים להפסיק לעשן בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט
סקר חדש שפורסם שופך אור על הרגלי העישון ושיקולי הפסקתו. מחר מציינת האגודה למלחמה בסרטן בישראל את היום הבינ"ל לקידום המאבק בעישון במקביל לארגון הבריאות העולמי ה – WHO אשר מציין בכל העולם את ה – World No Tobacco Day. זאת בכדי להדגיש את הסיכונים הבריאותיים הקשורים לעישון טבק וניקוטין ואת צעדי המדיניות היעילים להפחתת מספר המעשנים, תוך התמקדות השנה בקשר בין עישון ובריאות הריאות .
מן הסקר החדש שאותו יזמה האגודה למלחמה בסרטן במיוחד לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 2019 חושף תמונת מצב מעניינת על דעת הקהל הישראלי בנושא עישון. הסקר נערך על ידי מכון איפסוס בהשתתפות 506 נשים וגברים בגילאי 18 ומעלה במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה. מהסקר עולה כי השוואת מחיר הטבק לגלגול לסיגריות רגילות, שהתרחשה רק לפני חודשיים כבר משפיעה על המעשנים. על פי התוצאות, 40.2% מכלל ציבור המעשנים בכל הגילאים כבר שוקלים להפסיק לעשן בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט. בין המעשנים ששוקלים להפסיק לעשן בלטו הצעירים בני 25-34 שלא פחות מ – 50% מהם שוקלים להפסיק והמעשנים בגילאי 18-24, שכ -46% מהם שוקלים להפסיק.
למשתתפים בסקר הוצגה השאלה: "האם בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט שקלת להפסיק לעשן".
יודגש כי עליית המחיר התאפשרה רק לאחר הגשת בג"ץ בו ניצחו המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן, אשר עתרו באמצעות עו"ד אפי מיכאלי. אליהם הצטרפה ההסתדרות הרפואית, כידיד בית המשפט.
עוד מדגישים באגודה למלחמה בסרטן כי לאור ההשפעה המוכחת של עליית המחירים על הפחתת שעורי העישון, אנו רואים בסיפוק את נתוני רשות המיסים המעודכנים אשר מעידים על הישג. אחרי שנים של עלייה עקבית בצריכתו נרשמה ירידה חדה של 58% בטבק לגלגול. יחד עם זאת אנו עוקבים בדאגה אחר העלייה של 13.3% ביבוא של סיגריות רגילות, שיתכן ומעידה כי אצל המעשנים הכבדים והוותיקים המחיר פחות משפיע. אבל אצל הדור הצעיר מחירי טבק גבוהים, מונעים כניסה לעולם העישון ולהתמכרות להרגל המזיק והממית, לכן מדאיגים פרסומי חברות הטבק שיצאו לאחרונה במבצעי הוזלה של סיגריות רגילות, המנוסחים בסגנון הפונה לצעירים.
30.2% מהישראלים המעשנים הפסיקו לבד לאחרונה
עוד עלה מהסקר החדש שנערך במימון האגודה למלחמה בסרטן כי ציבור המעשנים שציינו כי שקלו להפסיק לעשן בעקבות עליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט, כבר נקטו צעדים אקטיביים בנושא. על פי הסקר 30.2% מהמשתתפים ציינו כי הפסיקו לבד, 13.2% אמרו שהצטרפו לסדנת גמילה, 7.5% ציינו שקראו את מדריך הגמילה של האגודה למלחמה בסרטן.
כ – 76% מהמעשנים נוהגים להתרחק או לכבות את הסיגריה – כאשר מבקשים מהם לחדול לעשן, על פי סקר בקרב הלא מעשנים
אחד הנתונים והמעודדים שעלו מהסקר החדש רלוונטי וחשוב לנזקי העישון הפסיבי. המשתתפים בסקר שאינם מעשנים התבקשו לענות על השאלה האם הם נוהגים להעיר לאנשים שמעשנים לידם במקומות ציבוריים ובשאלה נוספת להעיד כיצד הם מגיבים. כ – 41.4% ציינו כי הם מעירים למעשנים במקומות ציבוריים. שיעור ההיענות הגבוה יכול לעודד את מי ששוקל להעיר אך מתבייש לעמוד על זכותו לנשום אוויר נקי שכן, 76% מקרב המעשנים מתרחקים או מכבים את הסיגריה כאשר מבקשים מהם לחדול לעשן, על פי סקר בקרב הלא מעשנים.
רוב מוחלט בעד אזהרות גרפיות עם צילומים
על פי תוצאות הסקר מסתבר כי 84.4% מהציבור הוא בעד אזהרות גרפיות עם צילומים על גבי קופסאות הסיגריות. המשתתפים בסקר עודכנו כי מדינת ישראל תבצע בשנת 2020 שינוי של מראה קופסאות הסיגריות וכי אומנם כבר הוחלט עקרונית על השינוי, אך מעניין יהיה לשמוע מה לדעתם ירתיע יותר את המעשנים. כאמור 84.4% מהמשתתפים בחרו באזהרות גרפיות עם צילומים של נזקי עישון על הקופסאות ורק 15.6% בחרו בשינוי צבע הקופסא לירוק חאקי בלי זיהוי המיתוג (כפי שהוחלט עקרונית לבצע בישראל). הנתון המרתק בשאלה הזו התקבל מקרב המעשנים, לא פחות מ – 74.2% מהם, ציינו כי אזהרות גרפיות עם צילומים ירתיעו אותם.
באיזה עיר הכי הרבה שוקלים להפסיק לעשן
הסקר שיזמה האגודה למלחמה בסרטן כלל גם פילוח אזורים גיאוגרפים וחשף הבדלים משמעותיים בעמדות הישראלים בנושא עישון בין תושבי הערים השונות. כך למשל תושבי השפלה והדרום הושפעו מעליית מחירי הסיגריות בכלל ומחירי הטבק לגלגול בפרט ושוקלים להפסיק לעשן יותר משאר הישראלים. תושבי השרון שאינם מעשנים, הכי פחות ביישנים ונוהגים להעיר לאנשים שמעשנים לידם במקומות ציבוריים, יותר מאשר יתר תושבי הארץ.
סלבריטאים בארץ ובעולם מתים בטרם עת
סלבריטאים רבים בארץ ובעולם חשפו בעשורים האחרונים סיפור המאבק שלהם במחלות הקשורות בנגע העישון ונפטרו בטרם עת. אחד הראשונים שנחשפו בעולם הוא השחקן יול ברינר שחלה בסרטן הריאות ולפני מותו הקליט תשדיר שירות לאגודה האמריקאית למלחמה בסרטן שאף שודר בישראל בשנת 1986 באמצעות האגודה למלחמה בסרטן. סלבריטאים נוספים וביניהם, איש האנימציה והבידור המיתולוגי וולט דיסני שהיה מעשן כבד, נפטר בגיל 65 מסרטן הריאות. השחקן השרמנטי האמפרי בוגארט, שהיה מעשן כבד נפטר מסרטן הוושט בגיל 57. הבדרן סמי דייוויס ג'וניור שהיה מעשן כבד נפטר בגיל 64 מסרטן הגרון. כמו גם הזמרת דונה סאמר, שנפטרה בגיל 63, לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות. גם בקרב בית המלוכה הבריטי נפטרו מלכים ונסיכות כתוצאה ממחלות הקשורות בעישון. המלך ג'ורג' השישי אביה של המלכה אליזבת השנייה שעדיין מכהנת, נפטר בטרם עת בפברואר 1952 בגיל 56 מסרטן הריאות. כפי שנחשף בסידרה "הכתר", הוא היה מעשן כבד ובחודשי חייו האחרונים הוא עבר כריתת ריאה מלאה, אך נפטר כעבור זמן קצר. גם הנסיכה מרגרט, אחותה הצעירה של מלכת בריטניה, נפטרה בשנת 2002 בגיל 71 לאחר שסבלה ממחלות שונות הקשורות בעישון. היא עברה כריתה חלקית של הריאה, ארבעה התקפי שבץ מוחי שגרמו לה עיוורון חלקי והתניידה בכסא גלגלים כשלעיניה משקפיים כהים. היא נודעה כמעשנת כבדה ועישנה למעלה מ – 60 סיגריות ליום.
גם בישראל, נפטרו בטרם עת סלבריטאים ממחלות הקשורות בעישון, וביניהם השחקן והפנטומימאי שייקה אופיר שנפטר מסרטן ריאות בגיל 58 והיה מעשן כבד, המשוררת וכלת פרס ישראל לאה גולדברג שנפטרה בגיל 59 מסרטן ריאות, והייתה מעשנת כבדה. השרה לאיכות הסביבה יהודית נאות, שנפטרה בגיל 60 מסרטן מיתרי הקול וח"כ גדעון עזרא שנפטר בגיל 74 לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות. לפני פטירתו בחר ח"כ עזרא, בצעד אמיץ וחשוב להיחשף בפני בני נוער ותלמידים, ולהתריע על הסכנות הטמונות בעישון, הכל כדי למנוע מהם לעשן את הסיגריה הראשונה ולהתמכר.
רוצה להיגמל? העלה תמונת פרידה מהסיגריה לאינסטגרם
האגודה למלחמה בסרטן הפיקה מדריך ייעודי במטרה לסייע למעשנים להיגמל. המדריך כולל דרכים יעילות ומעניק כלים לבניית תכנית אישית. במדריך ישנה התייחסות מפורטת לשלבים של תהליך הגמילה החל מהגברת המוטיבציה, דרך פיתוח מודעות ושליטה ועד הפסקת עישון ושימור. המדריך כולל גם הנחיות להכנה חברתית לקראת הגמילה, כמו למשל: "ספר לכל בני משפחתך ומכריך על כוונתך להפסיק לעשן. בקש מהם באופן מפורש לתמוך בך ולעודד אותך, לגלות הבנה אם תהיה עצבני יותר בימים הקרובים, פרסם סטטוס בפייסבוק, העלה תמונת פרידה מהסיגריה לאינסטגרם, או צייץ בטוויטר על כוונתך להפסיק לעשן. ככל שתספר ליותר וליותר אנשים על התהליך – כך מחויבותך להפסקת העישון תגדל". לקריאת המדריך לגמילה עצמית לחצו כאן.