האם טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT מועיל יותר או פחות בהפחתת כאב כרוני בהשוואה לטיפול במודעות וביטוי רגשי EAET הקונה לו אחיזה בפרקטיקות הטיפוליות? מחקר חדש ומפתיע שפורסם לאחרונה בקרב וותיקי מלחמה (וטרנים) קובע כי לטיפול במודעות וביטוי רגשי תועלת רבה יותר בהפחתת כאב כרוני בהשוואה לטיפול CBT.
- מה ההבדל בין פסיכותרפיסט לפסיכולוג קליני?
- רגשות שליליים והתגברות כאב כרוני
- מבחן ריח ינבא מי יחזור להכרה
כאב כרוני הוא אתגר משמעותי לבריאותם ואיכות חייהם של רבים. חרף מגוון הטיפולים הקיימים, כולל תרופות וניתוחים, רבים סובלים מכאב מתמשך שאינו מגיב לטיפולים הקונבנציונליים. טיפולים פסיכולוגיים, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), הוצעו כפתרון נוסף, אך יעילותם מוגבלת יחסית. עם זאת CBT נחשב כפתרון מוביל יחסית להפחתת כאב כרוני לסובלים ממצוקות נפשיות. האם ממצאי המחקר יפתחו צוהר לשינוי בגישה הטיפולית המושלת בכיפה ומחקרים נוספים לגבי יעילות הטיפול הייחודי?
טיפול בבעיות נפשיות כפתרון לכאב כרוני
הצורך במציאת טיפולים יעילים יותר לכאב כרוני הוביל חוקרים לחקור גישות טיפוליות חדשות. אחת הגישות המבטיחות היא טיפול במודעות וביטוי רגשי (EAET). גישה זו מבוססת על ההנחה כי רגשות קשים בלתי מעובדים, כגון טראומה או מתח, יכולים לתרום להתפתחות ולשימור של כאב כרוני. על ידי עיבוד רגשות אלה, EAET שואפת להפחית את עוצמת הכאב ולשפר את איכות החיים.
מחקר שפורסם לאחרונה בחן את יעילותה של גישת EAET בהשוואה ל-CBT בקרב קבוצה מגוונת של ותיקי מלחמה מבוגרים הסובלים מכאב כרוני. המחקר נועד לבדוק האם EAET יעיל יותר בהפחתת כאב כרוני, ובנוסף, לבחון את השפעת הטיפול על מצבים נפשיים נלווים כמו חרדה, דיכאון ו-PTSD.
ממצאי המחקר העלו כי טיפול במודעות וביטוי רגשי (EAET) מהווה גישה טיפולית מבטיחה לטיפול בכאב כרוני, במיוחד בקרב אנשים עם היסטוריה של טראומה או מצוקה נפשית. אמנם המחקר התמקד בותיקי מלחמה מבוגרים, והתוצאות עשויות שלא להיות רלוונטיות לאוכלוסיות אחרות ונדרשים מחקרים נוספים כדי לאשר את ממצאי המחקר הנוכחי ולהרחיב את ההבנה של היעילות של EAET ואולם הממצאים מציעים מיקוד בטכניקה שונה כפתרון אפשרי להפחתת כאב כרוני.
EAET עדיף על CBT בהפחתת כאב כרוני, דיכאון וחרדה
המחקר השווה בין אפקטיביות שתי שיטות טיפול בכאב כרוני בקרב ותיקי מלחמה מבוגרים. מחד טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)- שיטה נפוצה לטיפול בכאב כרוני, המתרכזת בשינוי מחשבות והתנהגויות שליליות הקשורות לכאב. לעומתה השתמשו החוקרים בטיפול במודעות וביטוי רגשי (EAET)- שיטה טיפולית המתמקדת בזיהוי ועיבוד רגשות קשים הקשורים לטראומות עבר, אשר עשויים להחמיר את הכאב הכרוני. החוקרים השוו את הממצאים של השיפור בהפחתת כאב בקרב קבוצות אלה.
ממצאי המחקר העלו כי ההשפעה החיובית בהפחתת כאב של EAET הייתה בולטת במיוחד בקרב ותיקים עם רמות גבוהות של דיכאון, חרדה או PTSD לפני תחילת הטיפול. החוקרים מצאו כי טיפול במודעות וביטוי רגשי (EAET) הוכח כיעיל יותר מטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בהפחתת עוצמת הכאב הכרוני וכי EAET גם שיפרה מדדים נוספים כמו חרדה, דיכאון, שביעות רצון כללית וחומרת תסמיני PTSD.
החוקרים מצאו כי 63% מקרב מי שעבר את הטיפול במודעות וביטוי רגשי דיווח על שיפור בכאב, גם לאחר שישה חודשים מהטיפול. וזאת באופן טוב הרבה יותר מהפחתת הכאב בקרב שקיבלו טיפול CBT. רק 17% מהמשתתפים שקיבלו טיפול CBT דיווחו על שיפור בכאבם הכרוני.
הדגש של החוקרים היו כי המחקר מציע כיוון חדש לטיפול בכאב כרוני, אשר משלב בין גישה פסיכולוגית לגישה פיזית. להשקפתם לאור הממצאים, המחקר מצביע על כך שטיפול במודעות וביטוי רגשי (EAET) עשוי להיות טיפול יעיל יותר מכפי שהיה נהוג לחשוב לטיפול בכאב כרוני, במיוחד בקרב אנשים עם היסטוריה של טראומה או מצוקה נפשית. טיפול זה מתמקד בעיבוד רגשות קשים הקשורים לטראומה, שעלולים לתרום להחמרת הכאב הכרוני.
Yarns B.C, Jackson N.J, Alas A, Melrose R.J, Lumley M.A, Sultzer D.L. Emotional Awareness and Expression Therapy vs Cognitive Behavioral Therapy for Chronic Pain in Older Veterans: A Randomized Clinical Trial. JAMA Network Open. 2024;7(6):e2415842. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.15842