איך הקשר עם משפחה וחברים משפיע על התקפי לב?

מה הקשר בין הקשרים החברתיים שלנו להתקפי לב? כיצד הקשר שלנו עם המשפחה והחברים קשור לשבץ לב ובעיות במערכת החיסון?

פסיכולוגיהבריאות
איך קשר חברתיים ומשפחתיים משפיעים על הבריאות והנזק של הבדידות. צילום: Pixabay Pexels

כיצד הרווחה הנפשית משופעת מהקשרים החברתיים שלנו ומשפיעה על גופנו? מה הקשר בין הקשרים החברתיים שלנו להתקפי לב? כיצד הקשר שלנו עם המשפחה והחברים קשור לשבץ לב ובעיות במערכת החיסון? מחקר מקיף מצא כי אינטראקציה חברתית קבועה עם חברים ובני משפחה יכולה להגן עלינו ממחלות לב, שבץ מוחי, ואפילו שפעת. המחקר, שהתבצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת קיימבריג' ואוניברסיטת פודן בסין, בחן את הקשר בין בדידות ובידוד חברתי לבין רמות חלבונים בדם.

ממצאי המחקר שפורסמו בכתב העת היוקרתי נייצ'ר, העלו כי חלבונים מסוימים קשורים באופן ישיר לבדידות. חלבונים אלה מעורבים בתגובות דלקתיות, במערכת החיסון, ובמחלות כרוניות כמו סוכרת וסרטן. עוד מצאו החוקרים כי בדידות משפיעה על המוח: המחקר מצא קשר בין רמות גבוהות של חלבון מסוים (ADM) לבין שינויים בגודל אזורים במוח הקשורים לתחושות, תגמולים והתנהגות חברתית. בנוסף לכך מצאו המדענים קשר בין חלבונים לבריאות -החוקרים זיהו חלבונים נוספים הקשורים לרמות גבוהות של כולסטרול, התפתחות עמידות לאינסולין ומחלות לב וכלי דם.

החוקרים הדגישו כי המשמעות של הממצאים הללו נוגעת לחשיבות של קשרים חברתיים. המחקר מדגיש את החשיבות הקריטית של קשרים חברתיים לבריאות הנפש והגוף. עוד מעלים הממצאים את הדגש לגבי צורך בטיפול בבדידות: בדידות היא בעיה בריאותית חברתית משמעותית, והמחקר מציע בסיס ביולוגי להבנת השפעותיה. הממצאים עשויים לפתוח דלת לפיתוח טיפולים חדשים להתמודדות עם בדידות והשפעותיה השליליות על הבריאות. המחקר הזה מחזק את ההבנה שלנו לגבי הקשר בין בריאות נפשית לבריאות גופנית. הוא מדגיש את החשיבות של קשרים חברתיים ומציע כיוונים חדשים למחקר ולטיפול בבדידות.

בדידות – מגיפה עולמית

בדידות מהווה תחושה מוכרת לרבים, במיוחד בעולם המערבי עם העליה בתוחלת החיים. הבדידות אינה רק מצב נפשי אלא גם גורם בעל השפעות בריאותיות משמעותיות. מחקרים רבים מצביעים על קשר הדוק בין בדידות למגוון רחב של מחלות, החל ממחלות לב וכלי דם ועד למחלות נפשיות כמו דיכאון וחרדה.

הקשר בין בדידות לבריאות פיזית מתבטא במספר דרכים. מחקרים מראים כי אנשים בודדים נוטים לסבול מלחץ דם גבוה יותר, מערכת חיסון חלשה יותר, וסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. בנוסף, בדידות קשורה לעלייה במשקל, להרגלי שינה לקויים ולשימוש מוגבר בחומרים ממכרים כגון אלכוהול וניוטין. הסיבה לכך נעוצה במנגנונים ביולוגיים מורכבים, כאשר בדידות מפעילה תגובות דלקתיות בגוף ומפריעה לוויסות הורמונים הקשורים במתח. במחקר שאוזכר מצאו המדענים אחד מהתהליכים המתווכים את הקשר.

לצד ההשפעה הבריאותית ההשפעה של בדידות על הבריאות הנפשית אף היא משמעותית. אנשים בודדים נוטים לסבול מדיכאון, חרדה, דימוי עצמי נמוך ובדידות כרונית עלולה להוביל אף למחשבות אובדניות. הקשר בין בדידות לבריאות הנפשית הוא דו-כיווני: מצבים נפשיים קיימים יכולים להגביר את תחושת הבדידות, ובמקביל, בדידות יכולה להחמיר מצבים נפשיים קיימים ולגרום להתפתחותם של מצבים חדשים.

מעבר להשפעות הפיזיות והנפשיות, לבדידות השפעה משמעותית גם על התפקוד הקוגניטיבי. מחקרים מצאו כי אנשים בודדים נוטים לסבול מירידה בתפקודי זיכרון וריכוז, וכן מקשיים בהתמודדות עם מצבי לחץ. הסיבה לכך נעוצה בהשפעת הבדידות על מבנה ופעילות המוח.

הבדידות היא גורם סיכון משמעותי לבריאות, הן הפיזית והן הנפשית. ההשלכות של בדידות על הבריאות רחבות היקף ומשפיעות על תחומים רבים בחיים. ארגון הבריאות העולמי ומוסדות בריאות לאומיים שונים מדגישים את חשיבות הבנת הקשר בדידות לבריאות על מנת לפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות ולטפל בבדידות כבעיה בריאותית חברתית.

דילוג לתוכן