תרופות נוגדות דיכאון מעלות סיכון לדמנציה

עד כמה משפיעות תרופות נגד דיכאון על הסיכון לפתחת מחלה נוירודגנרטיבית ועל איזו אוכלוסיה במיוחד ?

מערכת האתר

עודכן בתאריך

פסיכולוגיהחדשות חמות
דיכאון. מקור: ויקיפדיה. ברישיון cc3-by-sa. צילום: Hendrike

ממצאי מחקר חדש מעלים כי שימוש בתרופות נוגדות דיכאון מעלה את הסיכון לדמנציה בקרב אנשים מעל גיל 60

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה מעלה כי שימוש בתרופות נוגדות דיכאון מגדיל את הסיכון פי 3.43 לדמנציה בקרב אנשים מעל גיל 60 לעומת

אנשים בטווח גילאים זה שאינם נוטלים תרופות נוגדות דיכאון, כך עולה ממחקר בינלאומי בהובלת חוקרים מהאוניברסיטה. "תוצאות המחקר מראות כי שימוש בנוגדי דיכאון אצל אנשים מבוגרים יכול להגביר את הסיכון לדמנציה. חשוב שרופאים, מטפלים ומטופלים יתייחסו להשפעה שלילית זו וישקלו אותה מול התועלת בלקיחת נוגדי הדיכאון", אמר פרופ' סטיבן לוין מאוניברסיטת חיפה, ראש צוות המחקר.

דמנציה Dementia היא מחלה נויורודגרנטיבית המאופיינת בירידה ביכולת הקוגניטיבית ופגיעה בפעילויות היומיומיות. המחלה פוגעת ב 6%- 5 מהאנשים באוכלוסייה מעל גיל 60. לדברי החוקרים מספר המקרים של אנשים החולים בדמנציה יעלה בצורה משמעותית ויוכפל עד לשנת 2040. כיום אין ריפוי לדמנציה , ולכן זיהוי גורמי הסיכון שחשיפה להם עלולה להעלות את הסיכון למחלה הוא הכרחי. מחקרים מראים כי 1.8% מאוכלוסיית המבוגרים סובלים מדיכאון בזקנה ובשנים האחרונות קיים שימוש רחב בתרופות נוגדות דיכאון שהולך ועולה באופן משמעותי באוכלוסייה המזדקנת. בעיקר נפוץ השימוש בתרופות אנטי דיכאוניות מסוג SSRI, להקלה על הפרעות נוספות מלבד דכאון כגון: חוסר שינה, חרדה, תסמונות כאב ועוד.

vמחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת The American Journal of Geriatric Psychiatry . המחקר נערך על ידי פרופ' לוין מהאוניברסיטה, ד"ר ערד קודש מקופת חולים מאוחדת ומהאוניברסיטה, ד"ר ענת רוטשטיין מהאוניברסיטה, יחד עם צוות חוקרים בינלאומי מבית החולים Mount Sinai בניו-יורק, אוניברסיטת Karolinska בשבדיה וNicosia Medical School בקפריסין. מטרת המחקר היתה לבחון האם נטילת תרופות נוגדות דיכאון בקרב אנשים מעל גיל 60 מגדילה את הסיכון לחלות בדמנציה.אוכלוסיית המחקר כללה 71,515 , מעל גיל 60, ללא אבחנה של דמנציה בין השנים 2012 – 2002. קבוצה זו נבדקה באופן פרוספקטיבי היסטורי אחר התפתחות דמנציה בין השנים 2017 – 2013.

מתוצאות המחקר עולה שמבין  3,688 נבדקים שנחשפו לתרופות נגד דיכאון , 407 (11%) פיתחו דמנציה ומתוך 67,827 נבדקים שלא נחשפו לנוגדי דיכאון 1,768 (2.6%) פיתחו דמנציה. הקשר הזה נבדק במספר מבחנים סטטיסטיים והצביע על כך שחשיפה לתרופות נוגדות דיכאון קשורה בסיכון מוגבר לדמנציה של פי 3.43. "העלייה בסיכון לדמנציה נשארה משמעותית גם ב – 24 ניתוחים סטטיסטים נוספים שביצענו ובהם חילקנו את אוכלוסיית המחקר לפי קבוצות דמוגרפיות, קבוצות עם מחלות נלוות ואספקטים שונים של תרופות נוגדות דיכאון" מסביר פרופ' לוין.כאמור, ממצא זה מעלה דילמה בפני רופאים, מטפלים ואנשים הסובלים מדמנציה. "יש לשקול פוטנציאל שלילי זה הנובע משימוש בתרופות נוגדות דכאון לעומת היתרונות של שימוש בתרופות אלה באנשים מבוגרים", סיכם פרופ' לוין.

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן