האם את.ה סובל.ת מדיכאון סמוי? האם יש לך דיכאון תפקודי? מה התסמינים של דיכאון מסוג דיסתימיה? איך הוא בא לידי ביטוי? כשמדברים על המונח "דיכאון סמוי", מדובר במצב של דיכאון כרוני, דומה לדיסתימיה. עם זאת, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש כדי לקבל אבחנה מדויקת והתאמת טיפול אישי.
- איך מרגיש אדם בדיכאון ואיך לאבחן הפרעת מצב רוח?
- 5 מאכלים לשיפור מצב רוח והפחתת חרדה ודכאון
- פצעים ומחלות עור על רקע נפשי
דיכאון סמוי הוא תופעה מורכבת שיכולה להתבטא בדרכים שונות, ולעתים קרובות מקשה על האבחנה. מחקרים מצביעים על כך שדיכאון עשוי להתקיים על רצף מתסמיני תת-סף לדיכאון קליני, אם כי כמה מחקרים זיהו סיווגים סמויים ברורים ומובחנים (Solomon et al., 2001). סכימות דיכאון סמויות יכולות להימשך גם לאחר החלמה מדיכאון מג'ורי (Hedlund & Rude, 1995). בהתמכרות, סוג סמוי של דיכאון עשוי לעמוד בבסיס המצב, המאופיין בכאב סובייקטיבי כרוני ופגיעה בוויסות האופיואידים (Flores, 2019). יש המציעים סימנים של אדם המסתיר באופן לא מודע או מתחת למודע את דיכאונו. דיכאון מוסתר הוא תופעה מורכבת המשפיעה על אנשים רבים, אשר או אינם מודעים למצבם או מנסים באופן מכוון להסתיר אותו מאחרים.
סימנים מרכזיים להסתרת דיכאון, כוללים ייצוג עצמי פרפקציוניסטי גבוה, תחושת אחריות מוגברת, וקומפרטמנטליזציה נוקשה בין תחומי החיים. בנוסף, אנשים אלה מראים לעתים קרובות בעיות בריאות נפשית נלוות, קושי באינטימיות רגשית, ודאגה עצמית מזיקה לאחרים. דפוסים נוספים כוללים מיקוד אינטנסיבי במשימות והישגים, דאגה מוגזמת לשליטה והימנעות ממצבים לא צפויים, קושי בהתמודדות עם רגשות כואבים, וגישה נוקשה לחמלה עצמית. אנשים אלה נוטים להסתיר את מצוקתם מאחורי חזות של הצלחה והישגיות, כאשר הם משתמשים בעבודה והישגים כדרך להסתיר ריקנות פנימית וחוסר ביטחון.
דיסתימיה מוכרת גם כ"דיכאון קל" או "דיכאון מתמשך", או "דיכאון תפקודי" זוכה להתייחסות גם כדכאון סמוי. דיסתימיה היא הפרעה נפשית המאופיינת במצב רוח ירוד כרוני הנמשך לאורך זמן. בניגוד לדיכאון מג'ורי, בו התקופות הדיכאוניות מתחלפות בתקופות של מצב רוח תקין, בדיסתימיה מצב הרוח הירוד הוא הקבוע.
תסמינים של דיכאון סמוי
דיכאון סמוי, המוכר גם בשם דיסתימיה, הוא מצב נפשי כרוני המתאפיין במצב רוח ירוד מתמשך, אך בעוצמה נמוכה יחסית לדיכאון מג'ורי. לעתים קרובות, אנשים הסובלים מדיכאון סמוי מתקשים לזהות את הסימפטומים שלהם או להביע אותם, מה שהופך את האבחון למורכב יותר.
אחד המאפיינים הבולטים של דיסתימיה הוא מצב רוח ירוד כרוני. בניגוד לדיכאון מג'ורי, שבו ישנן תקופות של עליות ומורדות במצב הרוח, בדיסתימיה מצב הרוח הירוד הוא קבוע ונמשך לפחות שנתיים. אנשים הסובלים מדיסתימיה מתארים לעתים קרובות תחושה עמומה של עצב, חוסר עניין וחוסר הנאה מהחיים.
תסמינים נוספים של דיסתימיה כוללים עייפות כרונית, קושי בריכוז, שינויים בשינה, שינויים בתיאבון, תחושת חוסר ערך, קושי בקבלת החלטות, בדידות וחוסר תקווה. עוד נציין כי לא כל האנשים הסובלים מדיסתימיה יחוו את כל התסמינים הללו. חומרת התסמינים יכולה להשתנות מאדם לאדם, והתסמינים עשויים להשתנות לאורך זמן.
דיכאון סמוי יכול להשפיע על כל תחומי החיים, כולל עבודה, לימודים, מערכות יחסים וחיים חברתיים. אנשים הסובלים מדיסתימיה עשויים להתקשות לתפקד באופן יעיל בעבודה או בלימודים, ולהתמודד עם קשיים במערכות היחסים שלהם.
איך מאבחנים דיכאון סמוי? אבחון וטיפול
אבחון מדויק של דיסתימיה נעשה על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג מומחה. הטיפול בדיסתימיה כולל בדרך כלל שילוב של טיפול תרופתי (נוגדי דיכאון) ופסיכותרפיה (כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי).
כאמור חומרת התסמינים יכולה להשתנות מאדם לאדם. ישנם אנשים הסובלים מתסמינים קלים יחסית, ואחרים חווים סבל משמעותי יותר. דיסתימיה יכולה להשפיע על כל תחומי החיים, כולל עבודה, לימודים, מערכות יחסים וחיים חברתיים. לעיתים קרובות דיסתימיה מאובחנת בטעות כ"חלק מהאישיות" או כ"מצב רוח ירוד זמני".
ההבדל העיקרי בין דיכאון מג'ורי לדיסתימיה טמון בעוצמת התסמינים, משכם ותדירותם. דיכאון מג'ורי הוא דיכאון חזק יותר. הוא מתאפיין באפיזודות דיכאוניות חמורות, שבהן התסמינים בולטים מאוד ומשבשים את התפקוד היומיומי. האפיזודות הללו בדרך כלל נמשכות לפחות שבועיים, ואחריהן ישנה תקופה של החלמה. התסמינים בדיכאון מג'ורי יכולים להיות קיצוניים ולכלול מחשבות אובדניות.
דיסתימיה, לעומת זאת, מתאפיינת במצב רוח ירוד כרוני מתמשך, שנמשך לפחות שנתיים. התסמינים בדיסתימיה בדרך כלל פחות חמורים מאלו של דיכאון מג'ורי, אך הם מתמשכים לאורך זמן ומקשים על התפקוד היומיומי. אנשים הסובלים מדיסתימיה עשויים לחוות תקופות קצרות של מצב רוח טוב יותר, אך המצב הרוח הכללי שלהם הוא ירוד.
מה גורם לדיכאון סמוי?
מה הסיבות לדיכאון סמוי או דיסתימיה? דיכאון סמוי הוא מצב נפשי מורכב שנובע משילוב של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וסביבתיים. אין גורם יחיד הגורם לדיכאון סמוי, אלא שילוב ייחודי של גורמים אלו בכל אדם.
גורמים ביולוגיים לדכאון כוללים נטייה גנטית, חוסר איזון כימי במוח, ושינויים הורמונליים. מחקרים מראים כי אם יש היסטוריה משפחתית של דיכאון, הסיכון לפתח את ההפרעה עולה. בנוסף, חוסר איזון ברמות הנוירוטרנסמיטרים, כגון סרוטונין ונוראפינפרין, הקשורים לוויסות מצב הרוח, עלול לתרום להתפתחות דיכאון. שינויים הורמונליים, כגון אלו המתרחשים במהלך ההיריון או בגיל המעבר, עלולים להשפיע על מצב הרוח ולגרום לדיכאון.
בנוסף, גורמים פסיכולוגיים לדיכאון כוללים חוויות חיים קשות, סגנון חשיבה שלילי וקשיים בהתמודדות עם רגשות. חוויות טראומטיות, אובדן, התעללות או דחייה בילדות עלולים להגביר את הסיכון לדיכאון. אנשים הסובלים מדיכאון נוטים לחשוב באופן שלילי על עצמם, על העולם ועל העתיד, מה שמגביר את תחושות הדיכאון. בנוסף, קושי בזיהוי, הבנה וביטוי של רגשות יכול להוביל להצטברות של מתח רגשי ולתרום לדיכאון.
יתר על כן, גורמים סביבתיים לדכאון כוללים לחץ כרוני, אירועי חיים משמעותיים וסביבה לא תומכת. לחץ מתמשך בעבודה, בבית או במערכות יחסים עלול לתרום להתפתחות דיכאון. אירועים כמו גירושין, אובדן עבודה או מחלה קשה יכולים להוות טריגר לדיכאון. סביבה תומכת ומעודדת יכולה לסייע בהתמודדות עם דיכאון, בעוד סביבה שלילית ומבקרת יכולה להחמיר את המצב.
נדגיש כי הדיכאון הוא מחלה מורכבת, והגורמים לה אינם תמיד ברורים. לעתים קרובות, מדובר בשילוב של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וסביבתיים. אם את.ה חושב.ת שיש לך דיכאון, חשוב לפנות לעזרה מקצועית. טיפול עשוי לשפר משמעותית את איכות החיים שלך.