מה זה אקנה Acne? אילו סוגי אקנה קיימים? כיצד מתבטא אקנה בפנים? איך יודעים שיש אקנה? איפה מתפתחת האקנה בגופנו?
אז מה זה אקנה בכלל? אקנה או חַטֶּטֶת Acne היא מחלת עור נפוצה הפוגעת באנשים מכל הגילאים. היא מופיעה לאחר היווצרות שינויים הורמונליים שמובילים את בלוטות החלב התת עוריות להפיק חומר שומני (סבום) בכמות מוגברת. עודפים של חומר זה סותמים את זקיקי השער ויוצרים דלקתיות ופצעים.
אקנה פוגעת בעיקר בבני נוער ומבוגרים צעירים. היא מתאפיינת בפצעונים, עור שמן, ולעיתים, עור חם או כואב למגע. אקנה המכונה גם "פצעי בגרות" מהווה מחלה נפוצה במיוחד. אקנה אינה מחלה מדבקת.
- שינויים באורח החיים לשיפור האקנה
- הירק המופלא לעור בריא ונגד בעיות לב ועצירות
- ויטמין האנטי אייג'ינג לחידוש העור ונגד קמטים, ובאילו מאכלים הוא מסתתר?
אקנה מתהווה על פני העור של הפנים שבכיחות הכי גבוהה. מי שסובל מאקנה יתאפיין בעור פנים עם פצעונים בסבירות גבוה. רבים הסובלים מאקנה מתאפיינים גם בפצעונים בגב- כמחצית ממי שיש לו אקנה יסבול מפצעונים בגב. אחד מכל שבעה אנשים הסובלים מאקנה יתאפיין בפצעונים בחזה.
סוגי אקנה ותסמינים
אקנה יכולה להופיע באזורים רבים בגוף, אך היא נפוצה ביותר בפנים, בגב ובחזה. סוגי הפצעונים השונים כוללים:
- נקודות שחורות Blackheads: בליטות קטנות ושחורות על העור. הן נוצרות כאשר זקיק השערה נסתם בשומן ותאי עור מתים.
- ראשים לבנים Whiteheads: דומים לנקודות שחורות, אך מכילים חומר לבן מוצק.
- פפולות: בליטות אדומות קטנות ורגישות. הן נוצרות מדלקת בנקבובית סתומה.
- פוסטולות: פפולות עם מוגלה בקצה. מהוות סימן לדלקת מתקדמת יותר.
- גושים: פצעונים גדולים וקשים מתחת לפני העור.
- נודולות וציסטות: פצעונים מוגלתיים גדולים ועמוקים, הגורמים לסיכון גבוה להצטלקות.
מה זה אקנה ומה גורם לה?
קיימות סיבות שונות לאקנה. ואולם, הגורם העיקרי לאקנה הוא שינויים הורמונליים. למשל שינוים עקב גיל ההתבגרות או נטילת הורמונים אצל ספורטאים. השינויים גורמים לייצור מוגבר של חלב (שומן) בבלוטות החלב. חלב עודף זה, יחד עם תאי עור מתים וחיידקים, סותם את נקבוביות העור וגורם לדלקת. לתופעת אקנה בפנים ואקנה בגב גורמים מגוונים ובראשם שינויים הורמונליים. למשל בגיל ההתבגרות. גורמים נוספים שיכולים לתרום להתפתחות אקנה כוללים:
- גנטיקה: אם ההורים של מישהו סבלו מאקנה, סביר להניח שגם לך תהיה.
- לחץ: לחץ נפשי יכול להחמיר את האקנה אצל אנשים מסוימים.
- תזונה: למרות מיעוט העדויות המדעיות לכך, שמאכלים מסוימים גורמים לאקנה, יש הסבורים כי מאכלים עתירי שומן וסוכר יכולים להחמיר את התסמינים.
- תרופות: תרופות מסוימות, כגון סטרואידים, יכולות לגרום לאקנה כתופעת לוואי.
הטיפולים באקנה
איך אפשר לטפל באקנה? מה האפשרויות הטיפוליות באקנה בפנים ובגוף? אקנה ניתנת לטיפול במגוון דרכים, בהתאם לחומרתה. טיפולים אפשריים כוללים:
- טיפולים עצמיים: פעולות לשיפור בריאות העור והזנתו. כך למשל להקפיד על שטיפת הפנים פעמיים ביום בסבון עדין. להמנע מלחיצת פצעונים (לפוצץ את הפצעון). יש להמנע גם שימוש בתכשירים שאינם קומדוגניים. ונקפיד להסיר איפור לפני השינה.
- תרופות ללא מרשם: קרמים, משחות וג'לים המכילים בנזואיל פרוקסיד או חומצה סליצילית עשויים לסייע לטיפול באקנה.
- תרופות מרשם: אנטיביוטיקה מקומית או דרך הפה והורמונים (לנשים) עשויים לסייע לאקנה.
- טיפולים Procedures: טיפולי לייזר, אור וכימיקלים מועילים לטיפול באקנה.
אם אתם סובלים מאקנה בפנים או פצעונים בגוף, הקדימו לפנות לרופא עור לאבחון הסיבות לאקנה והצעת טיפולהמתאים ביותר.
טיפים איך למנוע אקנה
שמירה על בריאות העור עשויה לסייע למנוע אקנה. בין יתר הטיפים איך למנוע אקנה יש הממליצים על שטיפת הפנים בתדירות דו יומית לפחות בסבון עדין ומים פושרים. פיצוץ פצעונים או לחיצתם מזיקה וגורמת לגירוי ויש להמנע ממנה. תזונה מאוזנת ושתיית מים מרובה עשויה להשפיע גם היא על בריאות העור. כך גם פעילות גופנית סדירה, הפחתת סטרס ושינה מספקת.
נזכור כי אקנה משפיעה על אנשים רבים. היא משפיעה במיוחד על צעירים בגילאי 11 עד 30. זוהי מחלה נפוצה הניתנת לטיפול באמצעות טכניקות עזרה עצמית, תרופות מרשם ושינויי אורח חיים. נזכור גם כי היא קשורה בעיקר לשינויים הורמונליים ולא להיגיינה לקויה. זאת למרות שחשוב להקפיד על הגיינה נכונה וטיפול. חשוב לזכור כי עם סבלנות וטיפול נכון, ניתן להשיג שיפור בתסמיני אקנה.