סובלים מיונים סביב הבניין? אלו המחלות שהן יכולות להעביר לכם

מהם סוגי המחלות שיונים מעבירות ואילו שיטות יעילות להרחקת יונים?

מערכת האתר

בריאות
צילום:Rajesh Balouria Pixabay

יונים סביב הבית או הבניין הן מטרד רציני, אך מעבר לחוסר הנעימות יש גם מספר סיבות מספיק טובות שנרצה להרחיק אותן. אחת הסיבות הכי חשובות, זו העובדה שהן עשויות להעביר מחלות לא נעימות ולעיתים אלו גם מחלות קשות. במאמר הבא נמנה את כל סוגי המחלות שיונים מעבירות וגם נדבר על שיטות הרחקה יעילות.

העברת מחלות מיונים לבני אדם: איך זה קורה?

אחת הבעיות הגדולות ביונים שהן עשויות להעביר מחלות ואיך זה קורה בפועל? אז למעשה, עופות באופן כללי ובמיוחד יונים, עשויות לשאת על גופן חיידקים, וירוסים, מזיקים ופרזיטים שכולם עשויים לעבור לאדם דרך לשלשת היונים או הימצאותן של היונים באזור הכביסה או בכלל בקרבת בני אדם באופן קבוע.

לשלשת היונים מתייבשת דיי מהר ומתחילה להתפורר. חלקיקיה נעים עם הרוח באוויר ועשויים להיכנס לתוך הבתים. התוצאה היא שהמתגוררים בבית נושמים את החיידקים והמזיקים שנמצאים בתוך הלשלשת ועשויים לחלות. מעבר לכך, אם היונים נמצאות בקרבת מסתור הכביסה, הן עשויות להעביר מזיקים דרך הבגדים.

אילו מחלות יונים עשויות להעביר לבני אדם?

ישנן מספר מחלות לא נעימות ואף מסוכנות שיונים עשויות להעביר:

  • היסטופלסמוזיס – (Histoplasmosis) – מחלה זיהומית שנגרמת על ידי פטריית ההיסטופלסמה, שעשויה להימצא בצואת יונים. אנשים יכולים להדבק בה כאשר הם נחשפים לעופרת או אבק המכילים את הפטרייה. במקרה של לשלשת, מדובר בחלקיקים שמגיעים למערכת הנשימה כאשר היא מתפוררת והופכת למעין אבק. מרבית האנשים יתמודדו היטב עם תסמיני המחלה, אך מי שמערכת החיסון שלו מוחלשת, עשוי לחוות אותה בצורה מאוד קשה. תסמיני המחלה כוללים: חום, כאבי שרירים, כאבי ראש, עייפות, שיעול יבש, קוצר נשימה ולעיתים כאבים באזור החזה. חשיפה ממושכת עשויה לגרום גם לדלקת ריאות ופריחה בעור.
  • סלמונלה – (Salmonella) – חיידקים מסוג סלמונלה יכולים להיות נוכחים בצואת יונים ויכולים לגרום לזיהום במערכת העיכול, אשר כולל תסמינים כמו שלשולים, חום וכאבי בטן. איך זה קורה בפועל? הרי אנו לא אוכלים את הלשלשת, אך כאשר אנו נושמים, חלקיקי לשלשת יכולים להגיע רך הלוע אל מערכת העיכול. 
  • פנוימוניה חיידקית -(Psittacosis) – מחלה חיידקית, הידועה גם בשם "קדחת היונים", הנגרמת על ידי חיידק קלמידופילה. זוהי מחלה שנפוצה בעיקר ביונים ומועברת לאדם במגע עם צואת או הפרשות יונים.

תסמיני המחלה כוללים חום גבוה, חולשה, כאבים בגוף ותסמיני שפעת, בעיות נשימה, כאבי ראש חזקים מאוד, סחרחורות, בעיות במערכת העיכול בניהם בחילה ושלשולים ותסמינים נוירולוגיים כמו בלבול וקשיי ריכוז. ללא טיפול נכון בתסמינים, המחלה הזו עשויה להתפתח גם לדלקת ריאות וחמור מכך, דלקת קרום המוח.

  • ליגיונלוזיס – (Legionellosis) – מחלה שנגרמת על ידי חיידק הליגיונלה, אשר לעיתים נמצא במים בהם יונים עשויות לשתות. המחלה עשויה לגרום לדלקת ריאות. ומהיכן יגיעו מים כאלו אלינו? לרוב מדובר במים שאחרי הגשם שנשארים באזור המרפסות, הגגות וכדומה. זה יותר נדיר להידבק במחלה זו, כי אנו לא שותים את המים האלו, אבל זה עשוי להתרחש.
  • טפיל טוקסופלסמה – (Toxoplasmosis) – טפיל שנמצא על גוף היונים ועשוי להדביק אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת. תסמיני המחלה הם: חום גבוה, כאבי ראש, תסמיני שפעת, כאבי גרון, כאבי בטן וחוסר נוחות במערכת העיכול, נפיחות של בלוטות הלימפה, דלקות עיניים, בלבול וסחרחורות.
  • הידבקות בקרציוני יונים – קרציוני יונים הם טפילים שמזיקים לבני האדם. הם נמצאים בצואת היונים וגם מתחת לנוצות שלהן והם עשויים להימצא בכל מקום שיש בו יונים. ברגע שהקרציונים עולים על גופנו, הם עשויים לגרום לגירוד ודלקת בעור בעקבות גרד בלתי פוסק וגם להביא למצב של תגובות אלרגניות קשות.

איך מונעים הידבקות במחלות המועברות על ידי יונים?

כל עוד יש לכם יונים באזור הבית או הבניין, אתם חשופים לשלל המחלות שציינו למעלה ועוד שלל מחלות נוספות שלא מוזכרות כאן. הדרך היחידה למנוע הידבקות היא להיפטר מהיונים.

ואיך נפטרים מהיונים בפועל? האם זה בכלל אפשרי להרחיק אותן מאזור מעטפת הבית או הבניין? האם מדובר בשיטות הרחקה שעשויות לפגוע בהן?

אז בעניין זה נציין ונאמר שיש כיום שיטות הרחקה הומניות שלא פוגעות ביונים, אך מייצרות להן סביבה פחות נעימה לשהות בה ואז הן נמנעות מלהגיע.

שיטות הומניות יעילות להרחקת יונים

מרחיקי יונים מקצועיים ממליצים על מספר שיטות הרחקה הומניות המותאמות לאזורים שבהן שוהות היונים. אם מבצעים התאמה טובה בין השיטה למיקום, היונים לא יחזרו לפקוד את האזור הזה. בין השיטות המוכרות:

  • רשת יונים למסתור הכביסה – מסתור הכביסה הוא אחד המקומות הכי אהובים על יונים. מדובר בכוך שיונים אוהבות ליצור בו קינים ולהטיל גוזלים. רשת יונים איכותית שעשויה ממתכת ומורכבת בצורה מדויקת וטובה, מונעת כניסה של יונים לאזור זה. חשוב לציין, כשמדובר בבניין, רוב הדיירים סובלים מהתופעה ואז כדאי להניח רשת לאורך מסתורי הכביסה של כל הדיירים.
  • פסי הלם לגגות – גגות הם מקום נהדר שיונים מאוד אוהבות, בין אם זהו גג ישר מבטון או גג רעפים. כדי להרחיק יונים מגגות, מרחיקי יונים ממליצים להניח פסי הלם המעבירים זרם עדין שמפריע ליונה ואז היא לא חוזרת.
  • סלילי קפיצים למעקות המרפסות – גם במקרה של מעקות המרפסות, יונים אוהבות לעמוד עליהם. התקנה של סלילים קפיציים לא מאפשרת ליונים עמידה נוחה על המעקה ואז הן מוותרות ועפות למקום אחר.
  • דוקרנים לאדני החלונות והיחידות החיצוניות של המזגנים – הדוקרנים נועדו להפריע ליונים בדיוק כמו הסלילים ופסי ההלם, רק שהם מיועדים למשטחים ישרים כמו אדני החלון או היחידות החיצוניות של המזגנים. כיום יש דוקרנים ממתכת וגם מפלסטיק, כאשר אלו שעשויים מתכת, נחשבים לאיכותיים יותר מבחינת יעילותם.

שיטות הרחקה הומניות שפחות עובדות

מעבר לשיטות שהזכרנו קודם שנמצאו כיעילות מאוד, ישנן גם שיטות נוספות שרבים מנסים, אך הן נחשבות לשיטות קצרות טווח שלא תמיד עובדות:

  1. הרחקת יונים באמצעות גלי קול – מדובר בשיטת הרחקה הפועלת על גלי קול בתדרים גבוהים שבני אם לא יכולים לשמוע, אך היונים כן. תדרים אלו מפריעים להן ומביאים להרחקתן. עם זאת, שיטה זו יעילה פחות מהסיבה שהיונים בשלב מסוים מתרגלות לרעש והוא מפסיק להפריע להן. כמו כן, התדרים לא מגיעים באופן שווה לכלל המקומות שבהן שוהות היונים ולכן זהו פתרון שלוקה בחסר.
  2. הרחקת יונים באמצעות דחליל של עורב – יש כאלו המציבים דחליל בצורת עורב שאמור להרתיע את היונים, אך עד מהרה פתרון זה לא עובד כי היונים מזהות שלא מדובר ביצור חי שבאמת מאיים עליהן.

לסיכום, איך שלא נסתכל על זה, יונים הן יותר ממטרד, מדובר בבעל חיים שמעביר מחלות קשות לבני אדם ולכן אנו חייבים להרחיק אותן מאזור המגורים שלנו. כיום ישנן מספר שיטות הומניות להרחקת יונים שנמצאו כיעילות מאוד. בעזרת מרחיק יונים מקצועי תוכלו לבצע התקנה איכותית שלהם ולהיפטר מהיונים לזמן ממושך.

התוכן מקודם באדיבות סטופ יונים.

גם אתם סובלים מיונים? הזמינו את סטופ יונים – והרחיקו את היונים לצמיתות

דילוג לתוכן