דברים שחשוב לדעת על התפתחות העובר ועל מה שמתחולל בגוף שלך במהלך שבועות ההריון

מתי שומעים דופק? ואיך אפשר לדעת אם זה בן או בת? באיזה שלב צריך ללכת לרופא נשים? דברים שחשוב לדעת על התפתחות העובר ועל המתחולל בגופך בהריון

הריון ולידהמדע
מה חשוב לדעת על התפתחות העובר ועל מה שמתחולל בגופך בהריון?

באיזה שלב צריך ללכת לרופא נשים? מתי שומעים דופק? ואיך אפשר לדעת אם זה בן או בת? דברים שחשוב לדעת על התפתחות העובר ועל מה שמתחולל בגוף שלך במהלך שבועות ההריון

 מהרגע שגילית שאת בהריון עוברת עלייך תקופה בה רב הנסתר על הגלוי. עובר גדל ברחם שלך מבלי שאת יודעת ממש מה קורה לו שם בפנים, ואצלך, ההורמונים מתחילים להשתולל ואת חווה שינויים בגוף, בתחושות ותנודות במצבי הרוח.

הריון הוא ללא ספק אחת החוויות המופלאות והבלתי נשכחות, תהליך משנה חיים ומציאות כאשר תא הופך תוך תשעה חודשים ליצור אנושי.

אז מה קורה לך ולעובר שלך במהלך שבועות ההריון? ולמה חשוב לספור את תקופת ההריון בשבועות ולא בחודשים?  הנה כמה דברים שחשוב שתדעי רגע לפני שאת הופכת לאמא.                                                                                                        

איך סופרים הריון – בחודשים או בשבועות?

עד שנכנסת להריון נהגת לספור את תקופת ההריון בחודשים ופתאום הספירה משתנית ועוברת לשבועות ואפילו לימים. תקופת ההריון נמשכת כ-40 שבועות ונספרת מהיום הראשון של הוסת האחרונה, על אף שההפריה מתרחשת רק בשבוע השלישי להריון.

גורמי רפואה נוהגים לספור שבועות הריון ולא חודשי הריון בשל העובדה שתהליכים רבים מתרחשים אצל האם והעובר וניתן לראות בתקופות מסוימות שינויים משמעותיים משבוע לשבוע. ולכן, בדיקות ההריון נקבעות אף הן לפי שבועות ההריון. לדוגמא בדיקה נקבעת לשבוע 15 ולא לחודש שלישי כיוון שבסופו של אותו החודש ניתן כבר לבדוק דברים רבים ואחרים בהשוואה לתחילת אותו החודש.

שבוע אחרי שבוע

ההריון אומנם נספר בשבועות, אך נהוג לחלקו לשלישים (בטרימסטרים) המייצגים שלבים שונים בהתפתחות ההריון. השליש הראשון של ההריון נמשך מההתחלה ועד שבוע 14. זה השלב שבו מגלים את ההריון והגוף מתחיל להסתגל אליו. נשים רבות חוות בחילות, הקאות וגודש בחזה, יחד עם תופעות הסתגלות נוספות בשבועות הראשונים. בשלב הזה פוגשים את רופא הנשים בפעם הראשונה כדי לבדוק דופק לעובר ואת תקינות ההריון ועוברים לא מעט בדיקות כמו בדיקות סקר, בדיקות דם ושתן, שקיפות עורפית, אולטרסאונד, סיסי שליה ועוד. החל מהשבוע השישי בטרימסטר זה, ניתן לצפות בדופק עוברי.

הטרימסטר השני, הידוע כקל יותר בהשוואה לשניים האחרים, נמשך מהשבוע ה- 15 עד לשבוע ה- 28. בשבועות הריון אלה חולפות כלא היו חלק מהתופעות שפגשנו בטרימסטר הראשון והתחושה של הגוף עדיין קלילה, שכן הבטן עדיין איננה במימדים עצומים. הרחם ממשיך לגדול וברוב המקרים כבר לא ניתן להסתיר את ההריון. החל משבוע 15 ניתן לזהות את מין העובר. גם בשליש השני מתבצעות בדיקות שונות שהבולטות ביניהן: סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת, מי שפיר, העמסת סוכר ועוד.

שבועות ההריון האחרונים נכללים בטרימסטר השלישי והם מביאים עימם תחושת כבדות מהולה בהמון ציפייה והתרגשות. בשלב זה נותרו בדיקות מועטות ועיקר הפוקוס הינו הכנה מנטלית ופיזית לקראת הלידה הקרבה.

נעצמות לך העיניים?

כבר ידוע שהריון זו לא מחלה, אלא ששלל התחושות שמלוות את שבועות ההריון כמו: בחילות, הקאות, עייפות, נפיחויות ועוד רבות אחרות יחד עם כמות הבדיקות שאת נאלצת לעבור, מערערות את ההתרגשות בעיקר כשמנסים להבין מי נגד מי ומה נדרש לעשות. לאורך שבועות ההריון כל אישה מרגישה שהיא מיוחדת ומה שעובר עליה הוא ייחודי ושונה, לכן, יחד עם כל ההתרגשות והציפיה תקופת ההריון יכולה להיחוות כמאתגרת. הרבה מאוד שינויים בגוף, בתחושות במצבי הרוח כמו גם אי ודאות לגבי מה הולך לקרות? ואיך תיראה המציאות ביום שאחרי…

במהלך ההריון את עושה הכול בשביל שניים. מומלץ בנוסף לכל הבדיקות הנדרשות להיות במעקב תקופתי אצל רופא נשים, לבצע בדיקות דם ושתן תקופתיות ולבקר במרפאת אחיות כדי לאתר מראש בעיות ולוודא שהכול תקין.

ועכשיו, כל שנותר הוא להמתין ליום שבו החסידה תתקשר.

מאמר זה נכתב על ידי ד"ר יעקב סגל- מנהל תחום רפואת נשים מכבי שירותי בריאות.
מאמר זה הוא תוכן מקודם בשיתוף מכבי שירותי בריאות 

דילוג לתוכן