בשבועות האחרונים, עקב התפרצות מגפת הקורונה עלה נושא השימוש במכונות ההנשמה בישראל ובעולם. דיווחים שהגיעו מרחבי העולם ובעיקר מאיטליה, אודות בתי חולים עם חולים רבים שנמצאים במצב קשה אבל רק כמות מוגבלת של מכונות הנשמה לטפל בהם, יצרו מצבים שבהם משרד הבריאות שלח הנחיות לבתי החולים כדי להחליט אילו חולים יקבלו טיפול באמצעות מכונת הנשמה, ואילו חולים לא, דבר שיגזור עליהם מוות.
מספר מכונות גבוה ביחס לאוכלוסיה הבוגרת
החדשות הטובות הן שבמדינת ישראל יש מספר רב יחסית של מכונות הנשמה ביחס לכמות התושבים מעל גיל 65. בישראל יש כ-314 מכונות הנשמה לכל 100 אלף תושבים מעל גיל 65, בעוד שבארה"ב יש רק כ-150, ובאיטליה רק כ-50 מכונות הנשמה לכל 100 אלף אנשים מעל גיל 65. הסיבה לכך היא שממוצע הגילאים במדינת ישראל הוא צעיר יחסית וכאמור הסטטיסטיקה הזו מתייחסת למספר נפשות מעל גיל 65.
למרות שאנשים מבוגרים פגיעים יותר עבור הקורונה, שכן לרבים מהם יש מחלות כרוניות או מערכת חיסונית מוחלשת. בישראל התווספו בימים האחרונים לרשימת החולים שנמצאים במצב קשה וגם למתים, אנשים מתחת מגיל 65. נכון לזמן כתיבת שורות אלה, יש פחות מ-100 אנשים שמונשמים בישראל עקב מחלת הקורונה. עם זאת, יש לזכור שמצד אחד צופים שמספר חולי הקורונה שיזדקקו למכונות הנשמה יגדל, ומצד שני ישנם חולים אחרים הזקוקים למכונת הנשמה שלא סובלים מקורונה אלא ממחלת אחרות.
כיום, יש במערכת הבריאות למעלה מ-1,400 מכונות הנשמה שמישות ויש עוד כמה מאות מכונות הנשמה שנמצאות בצה"ל ויועברו לבתי החולים במקרה הצורך. למרות שמספר מכונות ההנשמה בישראל עולה על אלפיים, רק כ-1,400 זמינות ושמישות במידה וחולי קורונה או חולים אחרים יצטרכו את המכונות האלה. החשש הוא שמספר חולי הקורונה שידרשו מכונות הנשמה יעבור את האלף, דבר שיגביר את הסיכון שיהיו חולים עבורן לא תהיינה מכונות הנשמה.
ייצור מכונות הנשמה בארץ
מדינת ישראל מעוניינת להגדיל את מלאי מכונות ההנשמה של מערכת הבריאות הלאומית. לשם כך, היא פנתה לחברות אספקה רפואיות ברחבי העולם במטרה לרכוש מאות אם לא אלפי מכונות חדשות. עם זאת, עקב הדרישה העולמית שנמצאת בשיא בימים אלה, לא ברור מתי ישלחו מכונות הנשמה לישראל. בשל כך, ישראל החלה בפיילוט חדש בשיתוף התעשייה האווירית. במהלך מרץ 2020, החל קו ייצור של מכונות הנשמה בתעשייה באווירית, בשיתוף חברת אינוויטק הישראלית.
הצפי הוא שכבר במהלך אפריל 2020 תצליח התעשייה האווירית לייצר מאות מכונות הנשמה ובמידת הצורך תעבור לייצור מוגבר כדי לספק מכונות הנשמה נוספות לפי הצורך. כרגע התכנון הוא לספק מכונות הנשמה אך ורק למערכת הבריאות הישראלית ולא מתוכנן לייצר את המכונות לייצוא.