איך לדעת אם יש לי כלמידיה ואיך כלמידיה מועברת?

איך לדעת אם יש לי כלמידיה? מהן דרכי ההידבקות בחיידק הכלמידיה בגברים? מהם התסמינים של כלמידיה?

מערכת האתר

יחסים זוגייםמדע
איך מועברת כלמידיה? מה התסמינים של המחלה? צילום: Victoria from Pixabay

איך כלמידיה מועברת ? איך לדעת אם יש לי כלמידיה? מהן דרכי ההידבקות בחיידק הכלמידיה בגברים? מהם התסמינים של כלמידיה? איך יודעים אם נדבקת בחיידק? חיידק הכלמידיה (Chlamydia trachomatis) מהווה אחד מגורמי המחלות המין השכיחים ביותר בעולם. זהו חיידק קטן, טפיל תוך-תאי המתרבה בתוך תאי האדם ומסוגל לגרום לזיהומים בדרכי המין והשתן. ניתן להדבק מכלמידיה גם ממגע הקשור בגרון ולהפוך לנשא מדבק של הכלמידיה מבלי לחוות תסמינים שלו אך להדביק את מי שמצוי במגע מיני אוראלי.

מאפייני החיידק והמחלה

כלמידיה, לצד מחלות מין אחרות מצוי במגמת עלייה במדינות שונות בשל סיבות שונות כמו שימוש בתרופות פרפ למניעת איידס הגורמות לריבוי מגע מיני לא מוגן. זוהי כאמור, מחלה מין נפוצה הנגרמת על ידי חיידק הכלמידיה טראכומטיס. בניגוד לחיידקים רבים אחרים, הכלמידיה היא טפיל תוך-תאי. כלומר היא מתרבה בתוך תאי הגוף האנושי. תכונה זו מקשה על מערכת החיסון לזהות ולהילחם בזיהום, מה שמסביר מדוע רבים מהנדבקים אינם מפתחים תסמינים.

דרכי הדבקה והעברה

איך אפשר לקבל כלמידיה? איך נדבקים בכלמידיה? ההדבקה בכלמידיה מתרחשת בעיקר דרך מגע מיני לא מוגן. החיידק יכול לעבור במהלך יחסים וגינליים, אנאליים או אוראליים. אישה בהריון הנושאת את החיידק עלולה להעביר אותו לתינוק במהלך הלידה.

עוד נציין כי ניתן להידבק בכלמידיה גם ללא חדירה מלאה. מגע ישיר בין איברי הרבייה או בין איברי הרבייה לפה עלול להספיק להעברת הזיהום. כמו כן, אדם יכול להידבק בכלמידיה גם אם בן או בת הזוג לא הגיעו לסיפוק.

תסמינים

אחד המאפיינים המסוכנים של כלמידיה הוא שרוב הנדבקים אינם מפתחים תסמינים כלל, או חווים תסמינים קלים בלבד. זה מוביל לכך שרבים נושאים את המחלה מבלי לדעת ועלולים להעביר אותה לאחרים.

מה התסמינים של כלמידיה? איך אדע אם נדבקתי בכלמידיה? כאמור לעיתים קרובות לא מופיעים תסמינים. לכן חשוב ללכת להבדק אצל רופא במשטח גרון ייעודי לאיתור כלמידיה ומחלות מין ובבדיקת דם. חשוב לבצע גם משטח גרון כדי לבדוק נשאות לצד בדיקת דם. כאשר מופיעים תסמינים, הם עשויים לכלול:

  • צריבה בעת מתן שתן
  • הפרשות חריגות מאיברי הרבייה
  • כאב באיברי הרבייה או בבטן התחתונה
  • כאבי גרון
  • כאב או דימום בעת קיום יחסים
  • בגברים, תסמינים נוספים עשויים לכלול נפיחות או כאב באיברי רבייה. בנשים, תיתכן הפרשה מוגברת מהנרתיק או דימום בין וסתות.

אבחון

כיצד לבדוק האם נדבקתי בכלמידיה? מכיוון שהתסמינים של כלמידיה דומים לאלו של מחלות מין אחרות כמו זיבה לרבות כאב והפרשות מדרכי הרבייה וכאב גרון, וכן בשל העובדה שרבים אינם מפתחים תסמינים כלל, האבחון מתבצע באמצעות בדיקות מעבדה. הבדיקות כוללות בדרך כלל דגימת שתן או משטח מאיברי הרבייה והגרון.

טיפול

הטיפול בכלמידיה מתבצע באמצעות אנטיביוטיקה. התרופות הנפוצות ביותר הן:

  1. אזיתרומיצין: ניתנת במנה חד-פעמית גדולה.
  2. דוקסיציקלין: נלקחת פעמיים ביום למשך שבוע.

חשוב להקפיד על נטילת האנטיביוטיקה בדיוק לפי הוראות הרופא. וזאת גם אם התסמינים נעלמים מוקדם יותר. יש להימנע מקיום יחסים במהלך הטיפול ועד שבוע לאחר סיומו, כדי למנוע הדבקה חוזרת או הדבקת אחרים.

סיבוכים

אם מחלה זו לא מטופלת, כלמידיה עלולה לגרום לסיבוכים חמורים:

  • בנשים: דלקת באגן, היריון חוץ-רחמי, ואף עקרות.
  • בגברים: דלקת באשכים ובערמונית, שעלולה להוביל לבעיות פוריות.
  • בתינוקות שנדבקו בלידה: דלקת ריאות או דלקת עיניים חמורה.

מניעה

הדרך הטובה ביותר למנוע הדבקה בכלמידיה היא:

  1. שימוש באמצעי מניעה בכל מגע מיני.
  2. הגבלת מספר השותפים איתם מקיימים יחסים.
  3. ביצוע בדיקות תקופתיות, במיוחד לאנשים פעילים מינית עם מספר שותפים.

מכיוון שכלמידיה היא מחלה "שקטה" ברוב המקרים, איתור מוקדם וטיפול מהיר יכולים למנוע סיבוכים ארוכי טווח ולהפחית את הסיכון להדבקת אחרים.

רבים סבורים שמכיוון שמדובר בעוד מחלה בדרכי הרביה שניתנת לטיפול באמצעות אנטיביוטיקה, ההגנה מפניה אינה חשובה כשם שחשובה ההגנה ממחלת האיידס. אכן האיום מתחלואה באיידס רב יותר בשל הקושי לטפל בו בקלות, אך אין להקל ראש בהידבקות במחלו תאלה גם כן בשל התפתחות הולכת וגוברת של עמידות לאנטיביוטיקה.

מחקר ופיתוחים עתידיים

המחקר בתחום הטיפול בחיידק הכלמידיה ממשיך להתקדם. מדענים עובדים על פיתוח חיסון נגד הזיהום, אך עדיין לא קיים עדיין חיסון שהוכח כיעיל ובטוח. לצד זה ממצאים לגבי חיסון שפותח הראו תוצאות מעודדות לגבי אפשרות יעילותו ובמיוחד לגבי בטיחות השימוש בו. בנוסף, נעשים מאמצים לפתח שיטות אבחון מהירות יותר ויעילות יותר, כמו גם טיפולים חדשים שיהיו יעילים גם נגד זני כלמידיה עמידים לאנטיביוטיקה.

לסיכום, כלמידיה היא מחלת מין נפוצה ומסוכנת בשל היעדר התסמינים ברוב המקרים. חשוב להיות מודעים לסיכונים, לנקוט באמצעי מניעה, ולעבור בדיקות דם, שתן וגרון תקופתיות. בעזרת אבחון וטיפול מוקדמים, ניתן למנוע סיבוכים חמורים ולשמור על בריאות טובה.

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן