בין אם מדובר בשפעת חורפית או נגיף מעיים קיצי, רטרו וירוס שגורם להצטננות או נגיף קורונה, הסיבות לכאב גרון הם מגוונות. במיוחד בתקופה זו בה וירוס חדש שהפציע בעולם וגובה קורבנות רבים, חשוב לאבחן את הסיבות לכאב גרון ולהעניק להם טיפול אמיתי בהתאם לגורמים. רבים פונים לטיפולים סימפטומטי או תרופות עממיות כדי להפחית כאבי גרון. כך למשל אנשים רבים משתמשים בתרופות כמו אקמול, קל גרון, אופטלגין ומשככי כאבים כללים או ייעודיים לגרון, על מנת להעביר את כאב הגרון.
אולם שימוש בתרופות ללא מרשם או שימוש בתרופות טבעיות בלי קבלת ייעוץ רפואי מרופא המשפחה או מרופא אף אוזן גרון או גורם מומחה לפי סוג הבעיה שגרמה לבעיה בגרון אינו מומלץ. זאת מאחר והגורמים לכאבי גרון הינם מגוונים. אמנם רבים מעונינים לטפל בכאב עצמו. לכן נפוץ שימוש במי מלח בגירגור תמיסה לדוגמה או בצריכת דבש לכאב גרון שיכולים לסייע. כך גם שימוש בתרופות ללא מרשם או לכסניות למציצה. כך גם שימוש בתרופות סבתא אחרות לכאבי גרון הוא נפוץ. למשל חליטת צמחי מרפא כמו חליטה של מרווה או לחך עשוי להועיל. ועימו גם צריכה מוגברת של נוזלים חמימים כמו תה מרק או עוף.
כאבי גרון – גורמים שונים
עם זאת, בין אם מדובר בתרופה לשיכוך כאב או תרופות סבתא וטיפולים טבעיים, לא מומלץ להשתמש בהם לפני שניגש לרופא לקבלת אבחון וזיהוי של הגורם לכאב הגרון. לאחר אבחון הסיבה לכאב הגרון, יוכל המומחה בתחום הרפואי הנדון או רופא המשפחה לסייע. זאת באמצעות טיפול תרופתי מתאים, אם הדבר רלוונטי.
למשל שימוש באנטיביוטיקה כאשר מדובר בדלקת גרון שמקורה בחיידק או רצון להפחית סיכון לזיהום עקב דלקת נגיפית. לעיתים כשאין תרופה מתאימה לטיפול עומק בגורם התסמינים, יתווה הרופא טיפול בתרופות ללא מרשם או תרופות מרשם למתן מענה לכאבי הגרון והתסמינים האחרים ברמה הסימפטומטית בלבד. במצבים אלה ניתן, לאחר קבלת טיפול רפואי ואבחון להסתייע בדרכים טבעיות ותרופות סבתא לכאבי גרון.
הגורמים לכאבים בגרון מגוונים. לעיתים קרובות מדובר בכאבים שנובעים ממחלה הנגרמת ממיקרו אורגניזמים. בראש טבלת הגורמים מופיעים וירוסים כמו נגיף השפעת, נגיפי רטרו שגורמים להצטננות – התקררות. זאת לצד חיידקים שגורמים לדלקות גרון. למשל חיידק סטרפטוקוקוס. עם זאת חשוב לזכור כי וירוסים וחיידקים אינם הגורם הבלעדי לכאבי גרון. ישנן סיבות נוספות לכאבי גרון. לדוגמה כאבי גרון עקב גירוי מכני כמו זונדה. כאב גרון בשל אלרגיה ועוד.
הסיבות לכאבי גרון
ישנן סיבות שונים לכאבי גרון. להלן חלק מהגורמים המובילים לתסמין של כאבי גרון:
1. נגיפים פתוגנים. מחלות ויראליות הנגרמות על ידי וירוס. לדוגמה וירוס שפעת, התקררות COMMON COLD, ונגיפים אחרים כמו קורונה עשוים להוביל למחלה שאחד מתסמיניה הוא כאבי גרון. כך גם הרפס גורם לכאב גרון.
2. חיידקים פתוגניים. חיידקים ומיקרו אורגניזמים עשויים לגרום לתסמיני כאב גרון. כך למשל סטרפטוקוקוס. או לדוגמה חיידק דיפתריה- אסכרה או קרמת. כך גם זיהומים פטרייתיים בחלל הפה עלולים להוביל לכאב גרון.
3. חיידקים או וירוסים שקשורים למחלות המועברות ביחסים מיניים STD Sexualy Transmitted Disease. כך לדוגמה הידבקות במחלת מין זיבה הנגרמת מהחיידק ניסריה גונוריאה Neisseria gonorrhoea עקב יחסי מין אוראליים עלול להוביל למחלה שאחד מתסמיניה הוא כאב גרון וקושי בבליעה. גם חיידק כלמידיה המועבר במין מוביל לכאבי גרון. גם נגיף HIV שהינו וירוס הגורם למחלת האיידס מתאפיין בין יתר תסמיניו דמוי השפעת בכאבי גרון.
4. כאבי הגרון הנגרמים בשל לחץ מכני על הגרון ובית הבליעה. לדוגמה כאב גרון לאחר שיעול ממושך לאורך תקופת מה. או לדוגמה כאב גרון עקב החדרת זונדה לקנה הנשימה. כך גם שאיפה של אוויר יבש, לדוגמה בתוך בית מחומם, מובילה לעיתים לכאב גרון. גם נשימה קבועה דרך הפה (למשל בשל מחיצת אף עקומה) עלולה לגרום לכאבים בגרון.
5. חשיפה לחומרים הגורמים גירוי בגרון כמו אלכוהול או עשן של סיגריות או חשיפה לכימיקלים.
6. כאב גרון כתופעת לוואי של תרופות או טיפולים מסוימים. כך לדוגמה טיפולים כימותרפיים או הקרנות לחולי סרטן עלולים להוביל לדלקת גרון בלוע (מוקוזיטיס אוראלית). כך גם תגובה אלרגית חזקה לתרופות מסוימות המתאפיינת גם בתסמיני כאבי גרון.
7. כאב גרון שמקורו במחלה סרטנית. למשל כאבי גרון הנובעים מסרטן בדרכי הבליעה או סרטן ראש וצוואר.
8. כאב גרון הנגרם עקב החזרת מיצי קיבה חומצתיים לצינור הוושט הגורמים צרבת או כאב גרון. כלומר כאב גרון הקשור לריפלוקס.
9. אלרגיה. קדחת אביבית או קצת השחת Hay fever היא סיבה לכאבי גרון. כלומר אלרגיה לחומרים ושונים כמו אבק או אבקנים, אלרגנים שונים וחומרים, עלולה לגרום לכאב גרון. נזלת אלרגית או נזלת כרונית גוררת גם היא גירוי בגרון.
10. מחלות ייחודיות הגורמות גם לכאבי גרון. למשל מחלת ילדים נדירה של דלקת כלי דם המכונה מחלת קווסקי Kawasaki המתאפיינת בין היתר גם באודם וכאב בלוע וחלל הפה.