למה יש טריגליצרידים גבוהים? מהו ערך טריגליצרידים נמוך? מהי הנורמה בטווח תקין ומהם טריגליצרידים גבוהים? האם טריגליצרידים 300 נחשבים רמה מסוכנת או תקינה? האם רמת טריגליצרידים 400 בדם היא חריגה? מה מחקרים מגלים לגבי טריגליצרידים גבוהים – תסמינים וערכים מסוכנים?
- טריגליצרידים גבוהים בדם
- מה אסור לאכול כשיש טריגליצרידים גבוהים?
- כמה זמן לוקח להוריד טריגליצרידים בדם?
טריגליצרידים משמשים כמקור אנרגיה עיקרי לגוף. הם מאוחסנים ברקמות השומן ומשוחררים לזרם הדם כאשר הגוף זקוק לאנרגיה. בנוסף, הם מסייעים בספיגת ויטמינים מסוימים ומשמשים כשכבת בידוד תרמית. רמות גבוהות של טריגליצרידים עלולות להגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
למה יש טריגליצרידים גבוהים?
אם אתם סובלים מעודף טריגליצירידים בדם, פנו לרופא והוועצו לגבי טיפולים אפשריים. הסיבות לתופעה זו מגוונות ולכן חשוב לנטר את רמתם ולבחון מה הגורמים האפשריים שהובילו לרמות אלה ולתת להם מענה מדויק.
למה יש טריגליצירידים גבוהים? מהם הגורמים שמעלים את רמתם בדם? תזונה משפיעה על טריגליצירידים גבוהים. צריכה מוגברת של פחמימות וסוכרים מעלה את רמתם. צריכה של אלכוהול משפיעה על רמתם ומעלה אותם גם כן. כך גם מחלות מסוימות כמו מחלות כבד וסוכרת קשורות לערכים גבוהים בדם ותרופות מסוימות יכולות להשפיע על רמות הטריגליצרידים בדם. משקל גבוה קשור לרמת שומני דם אלה. עודף משקל והשמנת יתר כרוכים ברמות גבוהות של טריגליצרידים. גם פעילות גופנית ואורח חיים יושבני בו אנו יושבים הרבה וממעטים להתהלך, לזוז במהלך היום ולעמוד, משפיעה על רמתם. לצד זה, גנטיקה קשורה לכך גם כן: גורמים תורשתיים מהווים פקטור המשפיע על ערכיהם.
מהי הטווח הנורמלי ומהם טריגליצרידים גבוהים?
על פי רוב ארגוני הרפואה והמוסדות הממשלתיים בעולם נחשב טווח הנורמה של טריגליצרידים בדם לבגירים מעל 18 כערך של 150 מיליגרם לדציליטר ומטה. כלומר רמה של פחות מ150 נחשבת תקינה לטריגליצרידים בדם. האם רמה של טריגליצרידים 250 או טריגליצרידים 300 או 400 נחשבתם מסוכנת? מה נחשבת רמה חריגה ועד כמה?
- מהו ערך טריגליצרידים נמוך? בדרך כלל ערכים שבין 50 ל-100 נחשבים ערכים נמוכים. ערך של טריגליצרידים תקין בדם – הוא עד 150 מ"ג לד"ל.
- רמה של 150 עד 200 מ"ג לד"ל נחשבת רמה גבולית גבוה של טריגליצרידים.
- בין 200 ל499 מ"ג לד"ל – נחשב כטריגליצרידים גבוהים
- ורמה של 500 מ"ג לד"ל מהווה רמה גבוה מאד ומסוכנת במיוחד של טריגליצירידים בדם
מחקרים אחרונים מצביעים על כך שרמות טריגליצרידים, אפילו בטווח ה"נורמלי" שנחשב בעבר כתקין כלומר ערכים הנמוכים מ-150 מ"ג/ד"ל, אינם כנראה כה תקינים לאור הממצאים לפיהם ערכים אלה קשורים בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר וסיכון מוגבר לסוכרת (Aberra et al., 2020).
ממצאים מחקריים מעלים כי ערכי טריגליצרידים גבוהים ללא צום קשורים לסיכון גבוה יותר לאוטם שריר הלב, מחלת לב איסכמית ותמותה (Nordestgaard et al., 2007). ממצאים מחקריים שונים מעלים כי ליפופרוטאינים עשירים בטריגליצרידים מוכרים כיום כגורמים סיבתיים למחלות לב וכלי דם טרשתיות ודלקות בעצימות נמוכה.
ערכים נורמליים בטווח טריגליצרידים כפי שהוזכרו לעיל אמנם מתייחסים לנשים וגברים בוגרים כאחד אולם רמות גבוהות יותר נצפו בגברים בהשוואה לנשים (Van Wijk et al., 2003). טווחי ההתייחסות של שאריות ליפופרוטאין לכולסטרול וטריגליצרידים נקבעו גם ממחקר הלב של Framingham וכן פותחו שיטות אנזימטיות אוטומטיות לניתוח שומנים, המאפשרות מדידות סטנדרטיות של כולסטרול וטריגליצרידים. ערכים אלה נקבעו כגבוהים, תקינים או נמוכים בהתבסס על ממצאים מחקריים והיבטים אפידמיולוגיים וסיכונים למחלות.
האם טריגליצרידים 200, 300 או 400 נחשבים רמה מסוכנת או תקינה?
התשובה לשאלה האם אמת טריגליצרידים 200, 300 או 400 מהווה רמה מסוכנת היא חיובית. אכן רמות אלה של טריגליצרידים ובמיוחד בטווח שעולה על 300-400 כבר מתחיל להתקרב לרמות מסוכנות במיוחד. טווח הטריגליצרידים הוא חיוני להערכת סיכונים בריאותיים הקשורים ללב וכלי דם ולסוכרת.
באופן כללי, רמות הטריגליצרידים מסווגות כדלקמן כנורמלית מתחת ל150, גבולי גבוה (150-199 מ"ג/ד"ל), גבוה (200-499 מ"ג/ד"ל), וגבוה מאוד מעל 500 מ"ג/ד"ל. ברם ממצאים מחקריים חדשים מצביעים על סיכונים בריאותיים הקשורים לרמות טריגליצרידים בטווח נמוכים יותר מ150.
כך למשל עלייה בטריגליצרידים בטווח התקין קשורה לסיכון מוגבר של 43% לתמותה מסוכרת. כמו כן נמצא כי אצל אנשים עם סוכרת, רמות טריגליצרידים בין 200-499 מ"ג/ד"ל מתואמות עם סיכון גבוה משמעותית לתמותה ממחלות לב קרדיווסקולריות בהשוואה לאלה עם רמות נורמליות.