איך להוריד טריגליצריד בדם המהווה שומן דם מזיק? אילו שיטות עשויות להפחית את רמות הטריגליצרידים בדם מלבד טיפול תרופתי?
היפרטריגליצרידמיה (HTG) היא הפרעת שומנים נפוצה הקשורה לסיכון קרדיווסקולרי מוגבר ותמותה (Tenenbaum et al., 2014). התופעה מתרחשת לעתים קרובות לצד הפרעות מטבוליות אחרות כמו השמנת יתר, תנגודת לאינסולין וסוכרת מסוג 2 (Grammer et al., 2016). עודף טריגליצרידים נובע לעיתים מייצור מוגבר של טריגליצרידים בכבד, הפרעה בליפוליזה או שניהם (Nakamura, 1970).
- רמות טריגליצרידים – ערכים תקינים, גבוהים ונמוכים
- הורדת טריגליצרידים בדם ללא טיפול תרופתי
- איך מורידים את רמת הטריגליצרידים בדם?
ממצאים מדעיים מראים כי ביטוי יתר של אפוליפופרוטאין E עשוי לתרום לעודף טריגליצרידים על ידי גירוי ייצור V-LDL ופגיעה בליפוליזה (Huang et al., 1998). עמידות לאינסולין וזרימה מוגברת של חומצות שומן לכבד ממלאות תפקידים מכריעים בהתפתחות עודף טריגליצרידים על פי מחקרים שונים. ככלל, אפשרויות הטיפול ברמות גבוהות של טריגליצרידים בדם כוללות שינויים באורח החיים, שימוש בתרופות מסוג סטטינים, פיברטים ועוד.
בעידן המודרני המציע שפע מזונות עתירי סוכר ושומן, רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם מהוות אתגר בריאותי משמעותי. אתגר זה משפיע על מאות מליוני אנשים ברחבי העולם. תופעה זו, הנפוצה במיוחד בחברות מערביות, נובעת משילוב של גורמים הכוללים צריכה מוגברת של מזונות מעובדים, אורח חיים בו אנו מרבים לשבת וממעט להתנועע ולא מבצעים מספיק פעילות גופנית.
טריגליצרידים, בדומה לכולסטרול, מהווים סוג של שומן הנמצא בדם ומשמש כמקור אנרגיה חשוב ביותר לגוף. עם זאת, כאשר רמות שומני הדם עולות מעבר לנורמה, הם עלולים להוביל לשורה של בעיות בריאותיות חמורות. מחקרים מראים כי רמות גבוהות של טריגליצרידים מגבירות משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, ואף לסוגים מסוימים של סרטן.
רמות גבוהות של טריגליצרידים
בדיקות דם מגלות רמות חריגות של שומנים כאשר הערכים עולים על 150 מיליגרם לדציליטר. מצב זה, המכונה היפרטריגליצרידמיה, מתאפיין בעודף שומנים בזרם הדם, כולל כולסטרול וטריגליצרידים.
ערכים של טריגליצרידים בין 150 ל-200 מ"ג לד"ל צריכים כבר לעורר דאגה משום שהם מצביעים על עודף טריגליצרידים ברמה גבוהה גבולית. טווח של 200-500 מצביע על סכנה מוגברת לבעיות לבביות, במיוחד בשילוב עם כולסטרול גבוה. כך למשל טריגליצרידים 300 כבר מהווים רמת סיכון גבוהה. מדדים מעל 500 נחשבים מסוכנים ביותר, מגבירים את הסיכון לדלקת בלבלב ולמחלות קרדיווסקולריות. הדבר ניכר בעיקר כשרמות אלה מלווות ברמות כולסטרול גבוהות.
נדגיש שטיפול בטריגליצרידים גבוהים אינו ממש פתוח לבחירה, אלא צורך בריאותי חשוב. קיימות מגוון שיטות טיפול, החל מגישות טבעיות ועד לטיפולים תרופתיים. ברם, נדגיש כי כל טיפול חייב להיעשות בהנחיית רופא מומחה. זאת מכיוון שלעיתים, רמות גבוהות של טריגליצרידים עשויות להיות סימפטום למחלות רקע לא מאובחנות, מצבים רפואיים, גורמים אחרים שיש לברר או תוצאה של תרופות מסוימות.
איך להוריד טריגליצריד גבוה בדם?
אז כיצד נוכל להפחית טריגליצרידים גבוהים בדם? הגישה המומלצת להפחתת רמות הטריגליצרידים כוללת שילוב של שינויים באורח החיים לצד טיפול רפואי במידת הצורך. אלה כוללים:
- נקפיד על תזונה מאוזנת העשירה בירקות, פירות, ודגנים מלאים, תוך הימנעות ממזונות מעובדים ועתירי סוכר.
- נבצע פעילות גופנית סדירה, המסייעת לא רק בהפחתת רמות הטריגליצרידים אלא גם בשיפור כללי של מדדי הדם והפיזיולוגיה.
- נשמור על משקל גוף תקין כי השמנת יתר קשורה באופן ישיר לרמות גבוהות של שומנים בדם.
- נפחית בצורה משמעותית או נפסיק לגמרי לצרוך אלכוהול הקשור לעודף טריגליצרידים בדם.
- נימנע או נפחית מאד את העישון בהדרגה כי עישון מהווה גורם המגביר סיכון למחלות לב וכלי דם.
במקרים מסוימים, כאשר שינויי אורח חיים לא מספיקים, הרופא המטפל עשוי להמליץ על טיפול תרופתי להפחתת רמות הטריגליצרידים. חשוב להדגיש כי כל טיפול, בין אם טבעי או תרופתי, חייב להיות מותאם אישית ומפוקח על ידי רופא מטפל.
התמודדות עם רמות גבוהות של טריגליצרידים מחייבת גישה כוללנית המשלבת שינויים באורח החיים, מעקב רפואי קפדני, ובמידת הצורך, טיפול תרופתי. באמצעות מודעות, אבחון מוקדם וטיפול נכון, ניתן להפחית משמעותית את הסיכונים הבריאותיים הנלווים למצב זה ולשפר את איכות החיים באופן ניכר.