חידושים וטיפים לאיזון והורדת הסוכר בדם

מהם החידושים בתחום הסוכרת וניטור רמת הסוכר בדם? מה הטיפים החדשניים ביותר לגבי הפחתת עודף סוכר בדם?

ד"ר לביא סיגמן

עודכן בתאריך

סכרתמחלות וחיסונים
אילו חידושים וטיפים מוצעים לאיזון והורדת הסוכר בדם? צילום:Tesa-Robbins-from-Pixabay

אילו חידושים טכנולוגים התפתחו בתחום הסוכרת וניטור רמת הסוכר בדם? כיצד ניתן לאזן את רמות הסוכר למי שסובל מסוכר גבוה? מה הטיפים החדשניים ביותר לגבי הפחתת עודף סוכר בדם?

הפיתוחים והמחקרים האחרונים הנוגעים לניהול רמות הגלוקוז בדם וטיפול לחולי סוכרת מציעים טיפולים ומידע חדשים ומבטיחים לסייע למעוניינים בשיפור בקרת הגלוקוז והפחתת סיבוכים של סוכרת.

ממצאים מחקריים מראים כי טיפולים מבוססי אינקרטין, כולל אגוניסטים לקולטן GLP-1 ומעכבי DPP-4, הראו יעילות ללא עלייה במשקל או סיכונים להיפוגליקמיה (Triplitt, 2007). ממצאים מחקריים אלה הצביעו גם על כך שמעכבי SGLT-2 מספקים יעילות רחבה על פני שלבי סוכרת. בנוסף לכך נמצא כי אנלוגים חדשים לאינסולין כמו degludec ו-U-500 משפרים את השליטה הגליקמית עם סיכון מופחת להיפוגליקמיה (Fonseca, 2014). האם בצל מוריד סוכר?

חידושים אחרים במחקר מצביעים על כך שאנלוגים של עמילין ותכשירי אינסולין בשאיפה יכולים לאפשר למי שנדרש לפתרונות אחרים להפחתת סוכר גבוה בדם להעזר בהם (Lebovitz, 2006). טיפולים אלו שואפים לתת מענה למגבלות של הטיפולים הנוכחיים, כגון כשל משני ועלייה במשקל.

נוסף על כך, טכנולוגיות מתפתחות, כולל ניטור רציף של גלוקוז ומערכות טיפול מחוברות, עשויות לשפר עוד יותר את ניהול הסוכרת (Bailey et al., 2018). בעוד שהתקדמויות אלו מצביעות על כיוונים נוספים שנוכל להעזר בהם לחולי סוכרת והסובלים מסוכר גבוה, עדיין נדרשים מחקרי בטיחות ויעילות ארוכי טווח נוספים להכנסתם למגוון האפשרויות הנגישות בבטחה (Fonseca, 2014; Tsoutsouki et al., 2020).

בעשור האחרון חלה התקדמות משמעותית במחקר ובפיתוח שיטות חדשניות לניהול רמות הסוכר בדם. החידושים נוגעים לארבעה היבטים מרכזיים: טכנולוגיות מתקדמות, תרופות חדשניות, גישות תזונתיות, ופעילות גופנית.

טכנולוגיות מתקדמות לסוכר גבוה

מערכות ניטור רציף של סוכר (CGM)

מערכות CGM מהוות פריצת דרך בניטור רמות הסוכר בדם. מערכות אלה מודדות את רמות הסוכר בנוזל הבין-תאי כל מספר דקות. הן מספקות תמונה מקיפה של תנודות הסוכר לאורך היממה. יתרונן העיקרי הוא היכולת לזהות במהירות מצבי היפוגליקמיה והיפרגליקמיה, ולאפשר התאמה מיידית של הטיפול.

משאבות אינסולין חכמות

התפתחות משמעותית נוספת היא משאבות האינסולין החכמות. אלו משתמשות באלגוריתמים מתקדמים לוויסות מדויק של מתן האינסולין. חלק מהמערכות פועלות כ"לבלב מלאכותי". הן בעצם מגיבות אוטומטית לשינויים ברמות הסוכר. בכך מפחיתות את הצורך בהתערבות ידנית.

תרופות חדשניות

מעכבי SGLT2

מעכבי SGLT2 הם קבוצת תרופות חדשנית המגבירה את הפרשת הסוכר בשתן. מחקרים הראו כי תרופות אלו לא רק מורידות את רמות הסוכר בדם, אלא גם מפחיתות את הסיכון למחלות לב וכליות בחולי סוכרת.

מהם אותם מעכבי SGLT2 בדיוק? הללו מהוות תרופות חדשניות לטיפול בסוכרת מסוג 2 הפועלות בכליות ומפחיתות את כמות הסוכר שנשאבת חזרה אל הדם. תרופות מעכבי SGLT2 גורמות להפרשה מוגברת של גלוקוז בשתן, וכך מסייעות להוריד את רמות הסוכר בדם. מעבר להשפעתן על רמות הסוכר, לתרופות אלו יש יתרונות נוספים כמו הפחתת לחץ הדם, ירידה במשקל והקטנת הסיכון לאירועי לב וכליות. עם זאת, נציין כי תרופות אלו אינן מתאימות לכלל החולים, ויש להתייעץ עם רופא לפני התחלת טיפול.

אגוניסטים של GLP-1

אגוניסטים של GLP-1 מהווים תרופות חדשניות ויעילות לטיפול בסוכרת מסוג 2. הן זוכה לפופולריות הולכת וגוברת בשנים האחרונות. התרופות הללו מחקות את פעולתו של הורמון טבעי בגוף, הנקרא GLP-1 (Glucagon-Like Peptide-1). הורמון זה משחק תפקיד חשוב בוויסות רמות הסוכר בדם, ומעודד את הלבלב לייצר אינסולין בתגובה לעלייה ברמות הגלוקוז.

אגוניסטים של GLP-1 מחקים את פעולתו של הורמון טבעי המווסת את רמות הסוכר בדם. הם מאטים את קצב ריקון הקיבה ומגבירים את הפרשת האינסולין. ריקון מהיר של הקיבה והגברת הפרשת האינסולין מובילה לשיפור בשליטה על רמות הסוכר.

גישות תזונתיות מתקדמות

דיאטה ים תיכונית

מחקרים עדכניים מצביעים על יעילותה של הדיאטה הים תיכונית בוויסות של רמות הסוכר בדם. דיאטה זו, העשירה בשמן זית, דגים, ירקות וקטניות, הוכחה כמסייעת בשיפור רגישות לאינסולין ובהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2. לצד זה הקפדה על מאכלים המסייעים לשמור על סוכר מאוזן ומזונות בעלי ערך גליקמי נמוך יכולים לסייע. קיראו איזה מאכל מוריד סוכר בדם? וכן הרחיבו לגבי סוגי מאכלים שמורידים סוכר בדם.


שילוב תוספי תזונה ותבלינים להפחתת סוכר

מחקרים מצביעים על כך שתבלינים ותוספים מסוימים עשויים להפחית עודף סוכר. תבלינים למשל כמו קינמון וכורכום עשויים להיות בעלי השפעה חיובית על ויסות רמות הסוכר בדם. קינמון, לדוגמה, הראה ביכולתו לשפר את רגישות התאים לאינסולין, הורמון האחראי על ספיגת הסוכר מהדם. כורכום, מצידו, נחקר לגבי יכולתו להפחית דלקות הקשורות למחלות מטבוליות כמו סוכרת, ועל כך שהוא עשוי לתרום לשיפור תפקוד התאים המייצרים אינסולין. נציין עוד כי בעוד שהמחקרים מעודדים, אין להחליף תרופות או טיפול רפואי בתבלינים בלבד. נדגיש כי חשוב להתייעץ עם רופא לפני ביצוע שינויים בתזונה או בשגרת הטיפול.

תזונה מותאמת אישית

גישה חדשנית בתחום התזונה מתמקדת בהתאמה אישית של התפריט בהתבסס על פרופיל המיקרוביום -חיידקי המעי של המטופל. מחקרים מראים קשר הדוק בין אוכלוסיית חיידקי המעי לבין מטבוליזם הסוכר, מה שמוביל לפיתוח תוכניות תזונה מותאמות אישית.

פעילות גופנית

אימוני אינטרוולים בעצימות גבוהה (HIIT)

ממצאי מחקרים עדכניים מדגישים את יעילותם של אימוני HIIT בשיפור רגישות לאינסולין. אימונים קצרים ועצימים אלו נמצאו כמשפרים את בקרת הסוכר בדם באופן משמעותי. עם זאת חשוב לבצע לאחר שנתייעץ ונבחן את התאמתם למצבנו הבריאותי והגופני.

פעילות גופנית מתונה וארוכה

לצד אימוני HIIT, פעילות גופנית מתונה וארוכה כגון הליכה מהירה, שחייה ורכיבה על אופניים ממשיכה להיות מומלצת באופן המחזק את גופנו ומפחית סיכון למחלות וגם מסייע בשליטה ברמות הסוכר.

התקדמויות מדעיות בתחומי הטכנולוגיה, הפרמקולוגיה, התזונה והפעילות הגופנית מספקות כלים חדשים ומשופרים לניהול רמות הסוכר בדם. כיום ניתן לבחור בשילוב של גישות אלו, בהתאמה אישית ובפיקוח רפואי כדי לתת מענה לסוכר הגבוה מכיוונים שונים ולהבטיח איכות החיים טובה יותר של מטופלים עם סוכר גבוה או סוכרת וגם שליטה טובה יותר ברמות הסוכר.

כאמור, תוכלו לפנות לרופא המטפל על מנת לבחון התאמה של טיפולים כאלה ואחרים ומכושר טכנולוגי כדי לסייע בניטור וטיפול בסוכר העודף בדם או במחלת הסוכרת באופן המותאם לכם באופן אישי לפי מאפיניכם.

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן