עודף גלוקוז בדם, רמות סוכר גבוה בדם, הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות ולא נעוצות רק בתזונה. מה גורם לסוכר גבוה בדם? מה הסיבות לגלוקוז גבוה בדם? האם סטרס קשור לסוכר גבוה? כיצד השינה משפיעה על עודף סוכר? האם צריכת אלכוהול משפיע על סוכר עודף בדמנו?
- צמחי המרפא הייחודיים להפחתת סוכר בדם
- איך מוגדר חולה סוכרת ומהם שלושת סוגי הסוכרת?
- איזה מאכלים נפוצים מורידים סוכר בדם?
עודף גלוקוז בדם, סוכר או היפרגליקמיה, יכולים להגרם מסיבות ויש לו השלכות שונות. סוכר גבוה או היפרגליקמיה נמצא במחקרים מדעיים כקשור לעתים קרובות עם קטואצידוזיס סוכרתי, מצב מסכן חיים המאופיין ברמות גבוהות של גלוקוז וקטון בדם. היפרגליקמיה יכולה גם להוביל ללחץ חמצוני, שעלול לגרום לנזק ל-DNA ולמוות של תאים.
אצל אנשים עם סוכרת, גלוקוז גבוה בדם יכול לנבוע מייצור לא מספיק של אינסולין. ייצור בלתי תקין של אינסולין מוביל לתסמינים כמו הטלת שתן תכופה, צמא מוגבר ורעב. מצב זה עלול לגרום לנזק לאיברים כמו העיניים, העצבים, הכליות וכפות הרגליים.
יתר על כן, רמות גבוהות של גלוקוז יכולות להשפיע ישירות על כלי דם קטנים. השפעה זו גורמת לשינויים מיקרו-וסקולריים ולהיווצרות כלי דם חדשים. סוכר גבוה נגרם כמובן על ידי אורח חיים לא בריא כמו צריכת מזון לא בריאה, שינה לא סדירה, צריכת אלכוהול, מחלות, שימוש בתרופות. סיבות נוספות לסוכר גבוה קשורות בגורמים שונים נוספים כולל זיהומים.
סוכר גבוה בדם, או היפרגליקמיה, הוא מצב שבו רמות הסוכר בזרם הדם גבוהות מהרגיל. הסוכר הוא מקור האנרגיה העיקרי לתאי הגוף. הסוכרים נכנסים לזרם הדם לאחר עיכול הפחמימות שאנו צורכים ממזונות שונים. רמות סוכר תקינות חיוניות לתפקוד הגוף, אך רמות גבוהות מדי עלולות להיות בעייתיות ולגרום לסיבוכים בריאותיים לאורך זמן.
מה גורם לעודף גלוקוז בדם ולסוכר גבוה?
למדדי סוכר גבוה – סיבות מגוונות. מהם הגורמים המובילים לעודף סוכר הניכר בדמנו ?
1. סוכרת – מלבד גורמים אלה שציינו, הגורם העיקרי לסוכר גבוה הוא סוכרת מסוג 1 וסוגים שונים של סוכרת מסוג 2. בסוכרת מסוג 1, מערכת החיסון תוקפת בטעות את התאים המייצרים אינסולין בלבלב. כך היא גורמת להפרשה בחוסר של הורמון האינסולין. זהו הורמון החיוני לניצול הסוכר מהדם על ידי התאים. בסוכרת מסוג 2, מתפתחת עמידות לאינסולין וחוסר יכולת של הגוף לנצל את האינסולין או להפריש אותו באופן יעיל.
2. עודף משקל – סיבה נפוצה נוספת לסוכר גבוה היא עודף משקל או השמנת יתר. בעודף משקל מופרז, התאים יוצרים עמידות לאינסולין ונפגעת יכולתם לנצל את הסוכר בצורה יעילה. כתוצאה מכך, רמות הסוכר נותרות גבוהות בדם ויכולות להתפתח להיפרגליקמיה.
3. עישון ולחץ נפשי – גורמים נוספים לסוכר גבוה: מלבד עודף משקל, גם אורח חיים יושבני ופעילות גופנית מועטה משפיעה על רמות הסוכר בדם. בנוסף, עישון עלול להשפיע על סוכר גבוה והתפתחות סוכרת. לצד זה גורמים לסוכרת וסוכר גבוה כוללים גיל מבוגר, לחץ נפשי, גנטיקה (תורשה- נטיה גנטית לסוכרת), ותרופות מסוימות. הללו יכולים להשפיע על יכולת הגוף לוויסות רמות הסוכר. שינה לא תקינה, לא סדירה, מועטה או בתנאים לא טובים, עלולה להשפיע גם היא לרעה על רמות הסוכר בגופנו.
4. הריון – מעבר לכך במהלך הריון, נשים עלולות לפתח מצב של רגישות יתר לסוכר, הידוע בשם סוכרת הריון. וזהו גם אחד הגורמים לעודף סוכר בדם. קושי של השליה להתמודד עם עומס הסוכר בשלב זה עלול לגרום לרמות סוכר גבוהות מהרגיל בדם האם. סוכרת זו נעלמת לרוב לאחר הלידה, אך מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בהמשך.
5. הפרעות בבלוטת התריס או הלבלב – בחלק מהמקרים, סוכר גבוה יכול להיגרם בעקבות הפרעות בבלוטת התריס או הלבלב. במצבים של היפרתירואידיזם (יתר פעילות של בלוטת התריס) או הפרשה מוגברת של הורמוני קורטיזול ממקור הלבלב או תרופתי, הסוכר בדם עלול לעלות באופן קליני. לכן, סוכר גבוה דורש הערכה רפואית על מנת לאבחן את גורם המצב המדויק.
6. תזונה לא בריאה – כמובן מעל לכל אלה, רבים מאד מהסובלים מסוכר גבוה או סוכרת מתאפיינים במצבים אלה בגלל אכילה לא בריאה. כך למשל צריכת משקאות עתירי סוכרים, צריכת מזון מעובד, עתיר פחמימות ושומנים רווים ובמיוחד מהחי משפיעים לרעה על מצב הגלוקוז בדם והתפתחות סוכרת. לכן מי שסובל מסוכר גבוה מומלץ להקפיד לווסת את הגורמים האמורים לעיל ובמיוחד לשמור על תפריט תזונתי בריא ולהמנע ממאכלים מסויים כשהסוכר גבוה ולאמץ שינויים באורחות החיים כולל פעילות גופנית, הפחתת עודף משקל ועוד.