כיצד הפטריה הפופולרית שמפיניון משפיעה על מערכת החיסון והאם היא מסייעת למערכת החיסון להלחם בסרטן בכלל ובסרטן הערמונית בפרט? ממצאי מחקר חדש שופכים אור על הנושא ומגלים ממצאים מרתקים.
סרטן הערמונית היא אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר בקרב גברים ברחבי העולם. בשנים האחרונות, חוקרים רבים מתמקדים בפיתוח גישות טיפוליות חדשות ויעילות יותר למחלה זו. אחד הכיוונים המעניינים הטומנים בחובם פוטנציאל ביותר הוא חקר האינטראקציה בין מערכת החיסון לגידול הסרטני, וכיצד ניתן לרתום את כוחה של מערכת החיסון למאבק בסרטן.
במחקר חדש ומרתק שפורסם בכתב העת Clinical and Transkatuinal Medicine, מדענים מצאו שפטריות שמפיניון, המוכרות גם כפטריות כפתור לבנות, עשויות להוות כלי עוצמתי במאבק בסרטן הערמונית. המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי, חושף את המנגנונים המולקולריים והתאיים שבאמצעותם פטריות אלה משפיעות על תגובת מערכת החיסון כנגד תאי הסרטן.
אחד הממצאים המרכזיים של המחקר הוא שפטריות אלה מסייעות להפחית את מספרם ופעילותם של תאים מיאלואידיים מדכאי חיסון (MDSCs). תאים אלו הם חלק ממערכת החיסון, אך בנוכחות גידולים סרטניים הם משנים את תפקידם ומדכאים את התגובה החיסונית כנגד הסרטן. הפחתת פעילותם של תאי ה-MDSC מאפשרת לתאי מערכת החיסון אחרים, כמו תאי T ציטוטוקסיים ותאי NK, לפעול בצורה יעילה יותר כנגד תאי הגידול.
שמפיניון משפיעות על הפרופיל הגנטי
בנוסף, המחקר הדגים כי פטריות שמפיניון משפיעות על מולקולות ואותות תוך-תאיים בתאי ה-MDSC עצמם. השפעה זו גורמת לשינוי בפרופיל הגנטי של התאים ולהפחתה ביכולתם לדכא את מערכת החיסון. החוקרים זיהו מספר גנים ומסלולי איתות מרכזיים המעורבים בתהליך זה, כולל STAT3, IRF1 ו-TGFβ.
- האם אלכוהול מוביל לסרטן?
- הפרי שמסייע נגד סרטן, עצירות, סוכרת ומחלות לב
- מהן תופעות הלוואי של טיפול בקרינה?
כדי לבחון את השפעת פטריות אלה, החוקרים השתמשו במודלים שונים של סרטן הערמונית בעכברים. הם מצאו כי מתן תמצית פטריות לעכברים הוביל לעיכוב משמעותי בגדילת הגידול הסרטני ולהארכת חיי העכברים. תוצאות אלו מצביעות על הפוטנציאל הטיפולי של פטריות במאבק בסרטן הערמונית.
בנוסף למודלים העכבריים, החוקרים בחנו גם את השפעת הפטריות הללו על תאים חיסוניים שנלקחו מחולי סרטן הערמונית. גם במקרה זה, הם הבחינו בשינויים דומים בתאי ה-MDSC ובתאי מערכת החיסון האחרים, התומכים בממצאים שהתקבלו במודלים העכבריים.
ממצא חשוב נוסף של המחקר הוא שפטריות אלה עשויות לשפר את היעילות של טיפולים אימונותרפיים קיימים בסרטן הערמונית. אימונותרפיה היא גישה טיפולית הממריצה את מערכת החיסון של החולה לתקוף את תאי הסרטן. החוקרים הראו ששילוב של פטריות אלה עם נוגדנים כנגד PD-1, חלבון המעורב בדיכוי חיסוני, הוביל לתגובה אנטי-סרטנית חזקה יותר במודלים העכבריים.
המחקר מספק תובנות חשובות לגבי המנגנונים שבאמצעותם פטריות שמפיניון משפיעות על מערכת החיסון ועל התקדמות סרטן הערמונית. הממצאים מצביעים על כך שפטריות אלה עשויות להוות תוסף תזונה מבטיח או טיפול משלים לחולי סרטן הערמונית, במיוחד בשילוב עם טיפולים אימונותרפיים קיימים. עם זאת, יש צורך במחקרים קליניים נוספים כדי לאשר את יעילותן ובטיחותן של פטריות פורטהבלו בבני אדם.
החוקרים מדגישים שפטריות אלה ואחרות אינן מהוות תחליף לטיפולים רפואיים קונבנציונליים בסרטן הערמונית, אך הן עשויות להוות כלי עזר חשוב נוסף במאבק במחלה. הם קוראים להמשך המחקר בתחום זה, במטרה לפתח גישות טיפוליות חדשות ויעילות יותר המבוססות על רכיבים תזונתיים טבעיים.
מחקר זה מספק הצצה מרתקת לפוטנציאל הטמון בפטריות ככלי טיפולי בסרטן הערמונית. הממצאים מעודדים ומצביעים על כיווני מחקר חדשים ומבטיחים בתחום האימונותרפיה של סרטן.
מה היתרונות של פטריות שמפיניון?
בכלליות מלבד ממצאים אלה נציין כי פטריית הכפתור הלבן, הידועה גם בשם שמפיניון, היא הפטרייה הנאכלת המתורבתת ביותר בעולם. היא זכתה לפופולריות רבה בתקשורת הציבורית והמקצועית כאחד, בשל הפוטנציאל האנטי-סרטני שלה.
למרות הטענות הרווחות לגבי סגולותיה הרפואיות, המנגנון האנטי-סרטני המדויק של פטריית הכפתור הלבן עדיין לא הוגדר במלואו. עם זאת, מחקרים פרה-קליניים וקליניים שונים בחנו את השימוש בה כתוסף תזונה במצבים של סרטן הערמונית, והראו תוצאות מבטיחות.
אחד המרכיבים הייחודיים של פטריית הכפתור הלבן הוא נוכחות של בטא-גלוקנים, שהם סוג של פוליסכרידים המוכרים ביכולתם לווסת את התגובה החיסונית. מחקרים הראו כי בטא-גלוקנים עשויים להשפיע על תאים שונים של מערכת החיסון, כולל תאים דנדריטיים, תאי NK ותאים מיאלואידיים מדכאי חיסון (MDSCs).
במחקר הנוכחי, החוקרים התמקדו בתפקיד של פטריית הכפתור הלבן בחולי סרטן הערמונית. תאי MDSCs הם תאים חיסוניים בעלי תפקיד כפול; בעוד הם חיוניים לתגובה חיסונית תקינה, בנוכחות גידולים סרטניים הם יכולים לדכא את התגובה האנטי-סרטנית ולאפשר לגידול להתקדם.
השפעת צריכת פטריות נגד סרטן
במשך מאות שנים, פטריות זוכות להערכה רבה כמרכיב תזונתי ורפואי בעל ערך רב, והמחקר המדעי המודרני ממשיך לחשוף את שלל יתרונותיהן הבריאותיים (Chang & Wasser, 2012). הן מהוות מקור מזון דל בקלוריות ובשומן, אך עשיר בחלבונים איכותיים, פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, מגוון רחב של ויטמינים חיוניים ומינרלים חשובים (Cheung, 2010; Valverde et al., 2015). הרכב תזונתי זה הופך את הפטריות לתוספת חשובה לתזונה מאוזנת ובריאות טובה.
מעבר לערכן התזונתי הבסיסי, פטריות מכילות שפע של תרכובות ביו-אקטיביות, ביניהן פוליסכרידים מורכבים, טריטרפנים ייחודיים ותרכובות פנוליות בעלות פעילות פרמקולוגית מגוונת (Thakur & Singh, 2013; Kumar et al., 2021). מחקרים רבים מצביעים על כך שתרכובות אלו ניחנות בתכונות אנטי-גידוליות המסייעות במאבק נגד תאים סרטניים, פעילות נוגדת חמצון עוצמתית המגנה על הגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים, יכולת ויסות של מערכת החיסון ותכונות מגנות על בריאות מערכת הלב וכלי הדם (Singh, 2017).
הודות למגוון הרחב של התכונות הביו-אקטיביות שלהן, פטריות עשויות לשחק תפקיד משמעותי במניעה ובניהול של מחלות כרוניות נפוצות, כגון סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם והפרעות נוירודגנרטיביות שונות (Teja et al., 2023). יתר על כן, הן זוכות להכרה גוברת בזכות הפוטנציאל שלהן בהפחתת הסיכון להתפתחות סוגי סרטן מסוימים ובהפחתת תופעות הלוואי של טיפולים קונבנציונליים במחלה קשה זו (Teja et al., 2023).
שילוב פטריות או מוצרים המבוססים על פטריות בתזונה היומית יכולה לתרום באופן משמעותי לשיפור הבריאות הכללית ולמניעת התפתחותן של מחלות שונות (Cheung, 2010; Valverde et al., 2015). מגוון הזנים הרחב של הפטריות מציע טעמים ומרקמים שונים, מה שהופך אותן למרכיב מגוון וטעים במגוון רחב של מנות.
ערכים תזונתיים מועילים
פטריית השמפיניון, המוכרת גם בשם פטריית כפתור או פטריית בר, היא אחת הפטריות הנפוצות והפופולריות ביותר בעולם. היא שייכת לסוג Agaricus ולמין bisporus. מקורה ככל הנראה באירופה ובצפון אמריקה, אך כיום היא מגודלת באופן מסחרי במדינות רבות ברחבי העולם. הפופולריות שלה נובעת מטעמה העדין, מרקמה הנעים והיותה רב-תכליתית בשימושים קולינריים שונים.
השמפיניון מופיעה בשני זנים עיקריים: הזן הלבן, שהוא הנפוץ ביותר ובעל כובע לבן חלק וגבעול קצר ועבה, והזן החום, המכונה לעיתים "קרימיני" או "פורטובלו" כשהוא גדול יותר. לזן החום טעם עשיר ואדמתי יותר בהשוואה לזן הלבן. בשני הזנים, הפטריות מתחילות ככפתורים קטנים וסגורים, ועם התפתחותן הכובע נפתח ומגלה את הדפים (lamellae) בצד התחתון.
מבחינה תזונתית, פטריית השמפיניון היא מקור מצוין לחומרים מזינים חשובים. היא דלה בקלוריות ובשומן, אך עשירה בחלבון איכותי, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. בין הויטמינים והמינרלים הבולטים ניתן למצוא ויטמינים מקבוצת B (כגון ריבופלבין, ניאצין וחומצה פנטותנית), ויטמין D (בעיקר כאשר הפטריות נחשפות לאור UV), אשלגן, סלניום ונחושת.
מהי הפטריה הבריאה ביותר?
פטריות שונות מציעות ערכים תוזנתיים מעולים ושונים וקשה לציין עדיפות של פטריה זו על פני אחרת. החלבון בפטריית השמפיניון מכיל חומצות אמינו חיוניות, מה שהופך אותה למרכיב חשוב בתזונה צמחונית וטבעונית. הסיבים התזונתיים תורמים לתחושת שובע, מסייעים בפעילות מערכת העיכול ומווסתים את רמות הסוכר והכולסטרול בדם. הנוכחות של נוגדי חמצון כמו סלניום ותרכובות פנוליות תורמת להגנה על הגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים.
בנוסף לערכה התזונתי, פטריית השמפיניון מכילה גם תרכובות ביו-אקטיביות בעלות פוטנציאל בריאותי. מחקרים מצביעים על כך שצריכת פטריות עשויה לתרום לחיזוק מערכת החיסון, להפחתת דלקות ולשיפור בריאות המוח. עם זאת, יש לציין כי רוב המחקרים הללו נערכו בתנאי מעבדה או על בעלי חיים, ונדרשים מחקרים נוספים בבני אדם כדי לאשש את ההשפעות הללו.
במטבח, פטריית השמפיניון היא מרכיב ורסטילי במיוחד. ניתן לאכול אותה טרייה בסלטים, מוקפצת, מטוגנת, אפויה, ממולאת או כתוספת למרקים, תבשילים, פסטות ופיצות. טעמה העדין משתלב היטב עם מגוון רחב של מרכיבים ותבלינים. היא סופגת טעמים בקלות, מה שהופך אותה למרכיב מצוין במרינדות ורטבים.
חסרונות בצריכת פטריות
גידול פטריית השמפיניון באופן מסחרי מתבצע בתנאים מבוקרים על מצע מיוחד המורכב מקומפוסט מועשר. תהליך הגידול כולל מספר שלבים, החל מהזרעה של המצע בתפטיר הפטרייה, דרך תקופת דגירה חשוכה ולחה, ועד לשלב בו הפטריות מתחילות לצמוח בתנאים של טמפרטורה ולחות מבוקרים. הקטיף מתבצע באופן ידני כאשר הפטריות מגיעות לגודל הרצוי.
חשוב לציין שלמרות שפטריית השמפיניון בטוחה לצריכה ובעלת יתרונות תזונתיים רבים, ישנם אנשים שעלולים להיות אלרגיים אליה. תגובה אלרגית יכולה להתבטא בתסמינים שונים, כגון פריחה, גירוד, נפיחות או בעיות נשימה. במקרה של תגובה אלרגית, יש לפנות לייעוץ רפואי.
בנוסף, פטריות שמפיניון גדלות בסביבה שיכולה להכיל מזהמים שונים מהאדמה או ממצע הגידול, כגון מתכות כבדות או שאריות של חומרי הדברה (בפטריות שאינן אורגניות). אמנם רמות המזהמים בדרך כלל נמוכות ועומדות בתקנים, אך צריכה מוגזמת עלולה להוביל להצטברות של חומרים אלו בגוף לאורך זמן. רצוי לבחור פטריות ממקורות מוכרים ורצוי אורגניות כדי למזער סיכון זה.
כמו כן, פטריות שמפיניון מכילות כמות קטנה של הידרזינים, שהם תרכובות אורגניות שלגבי חלקן הועלו השערות שהן מסרטנות בבעלי חיים במחקרים שונים. עם זאת, הכמויות שנמצאות בפטריות שמפיניון טריות נחשבות נמוכות מאוד, והבישול מפחית אותן עוד יותר. למרות זאת, ישנם גורמים הממליצים לצרוך פטריות במידה ולא באופן יומיומי בכמויות גדולות, כאמצעי זהירות.
בנוסף צריכה מוגזמת של פטריות, במיוחד כאשר הן לא מבושלות, עלולה לגרום לבעיות עיכול אצל אנשים מסוימים. הפטריות מכילות כיטין, שהוא חומר סיבי שקשה לעיכול עבור חלק מהאנשים. צריכה מרובה עלולה להוביל לתחושת נפיחות, גזים או אי נוחות בבטן. בישול הפטריות מסייע בריכוך הכיטין ומקל על העיכול.
לבסוף, קיים סיכון קטן לבלבול עם פטריות בר רעילות הדומות לפטריית השמפיניון במראה. איסוף פטריות בר ללא ידע וניסיון מעמיק עלול להיות מסוכן ביותר ועלול להוביל להרעלה חמורה ואף למוות. לכן, מומלץ לצרוך רק פטריות שנקנו ממקורות בטוחים ומוכרים ולא לאסוף פטריות בר באופן עצמאי אלא אם ישנה מומחיות בזיהוי פטריות.