מהן תופעות הלוואי קצרות הטווח וארוכות הטווח של טיפול בקרינה? איך טיפולי הקרנות משפיעות על אזורי הגוף השונים? מה ההשפעה של רדיותרפיה במהלך ולאחר טיפולי הקרינה? טיפולי קרינה (רדיותרפיה) מהווים שיטה מרכזית בטיפול בסרטן. הם מבוססים על שימוש בקרינה מייננת, כמו קרני רנטגן, באנרגיה גבוהה. מטרת הטיפול היא לפגוע בגידול באופן מדויק, תוך מינימום נזק לרקמות בריאות סמוכות. רבים מחולי הסרטן יעברו הקרנות במהלך מחלתם, לעיתים כטיפול יחיד או בשילוב עם ניתוח וכימותרפיה.
טיפולי הקרנות (רדיותרפיה) הם חלק שכיח מהטיפול בסרטן. למרות יעילותם בהצלת חיים ושיפור איכות החיים, לטיפולי הקרינה יש גם תופעות לוואי שמשתנות בהתאם לאזור המטופל ולמנת הקרינה. מהן תופעות הלוואי ארוכות הטווח וקצרות הטווח בכל אזור ובכלל? לפניכם פירטנו על האזורים השונים.
- האם לטפל בסרטן בניתוח בלבד או גם כימו וקרינה?
- מהן תופעות הלוואי של טיפול כימותרפי?
- צמחי המרפא שאסור לפספס – מאזנים סוכר ומפחיתים סיכון לסרטן
תופעות לוואי של טיפולי קרינה
באופן כללי, תופעות הלוואי המשותפות לרוב הטיפולים הן עייפות וחולשה, כאבים והשפעות על מערכת העיכול. התופעות מופיעות במהלך הטיפול וחולפות ברובן לאחריו. אולם, תופעות אחרות תלויות באזור המטופל, ולעיתים אינן חולפות בסמיכות לסיום הטיפול והתאוששות הגוף.
טיפולי הקרנות יעילים מאוד בטיפול בסרטן, אך עלולים לגרום גם לתופעות לוואי. חומרתן ותדירותן תלויות באזור המוקרן, מנת הקרינה ובריאות המטופל. תופעות לוואי של הקרנות כוללות עייפות, פגיעה בעור, בחילות והקאות, שלשולים, פגיעה בפה, דלקות כולל דלקת ריאות ונשירת שיער. פחות שכיחות תופעות לוואי של פגיעה במערכת הרבייה, העיכול, הנשימה והשתן, הצטלקות – הסתיידות רקמות, בעיות לב, פגיעה בראיה, ושינויים נוירולוגיים. ואולם הן קיימות ויש להתייחס אליהן ולדווח עליהן לקבלת טיפול מיטבי.
על אף שטיפול הקרינה משמשים להילחם בגידולים, הם בעצמם עלולים ליצור גידולים משניים בשל הקרינה עצמה (סרטניים ושפירים). ברם, הסיכון לכך נמוך ומגיע ל1-5% בממוצע לאורך החיים של אדם שעבר טיפול קרינה.
אם הינכם סובלים מתופעות לוואי, הוועצו ברופא על מנת לקבל אבחון ומענה רפואי מקיף. זיכרו- הרבה מן התופעות חולפות לאחר זמן מתום הטיפול. ותופעות רבות לא מתרחשות בכל המטופלים אלא בחלקם בלבד. הקפידו לדווח על כל תופעת לוואי לרופא על מנת לנטר ולהעניק טיפול מיטבי.
הקרנות – תופעות לוואי קצרות וארוכות טווח
מהן תופעות הלוואי לכל אזור ? כיצד משפיעה הקרינה על תופעות לוואי לאחר טיפול בקרינה לגידול בוושט? איך קרינה משפיעה על תופעות לוואי באזור הראש, השד או הערמונית?
- בהקרנות בבית החזה לטיפול בסרטן הוושט וסרטן הריאות הטיפול עלול לגרום לתופעות במערכת העיכול כולל בעיות בליעה, בחילות ושיעול. בטיפול ברדיותרפיה לגידול בוושט או בריאות ייתכנו בטווח הארוך, דלקות בריאה בטווח של שבועיים עד חודשיים ממהלך הטיפול וסיומו. לעיתים הקרנות לריאות או הוושט יגרמו גם כאבים בחזה ובעיות בליעה כרוניות.
- הקרנת הגוף הכוללת (TBI) היא סוג של טיפול בקרינה המשמש לפני השתלת מח עצם או תאי גזע. TBI יכול לגרום כתופעת לוואי במערכת העיכול כמו בחילות והקאות, עייפות, תגובות בעור כמו גירוי ויובש, פצעים בפה ובגרון, סיכון מוגבר לזיהומים ודימום ופגיעה בפוריות. טיפולים אלה עלולים להוביל גם לנשירת שיער על הקרקפת וגם בכל הגוף.
- רדיותרפיה באזור האגן השחלות, הרחם, הערמונית והרקטום עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו שלשולים, תופועות במערכת העיכול, עצירות, כאבים, צריבה בהטלת שתן או בעיות בשלפוחית והתרוקנות תדירה או מעוכבת. תופעות לוואי ארוכות טווח של הקרנות באזור הרחם, השחלות והערמונית יכולות להיות על הפרעות בתפקוד המיני, הפרשות מהרקטום, פגיעה בפוריות וליקויים במתן שתן.
- הקרנות לטיפול בסרטן באזור טורסו הכולל טיפולים בלבלב, כבד או קיבה יכולות להיות מלוות בתופעות במערכת העיכול במיוחד כמו שלשול, בעיות תאבון, בחילות והקאות. בטווח ארוך יכולות תופעות הלוואי ארוכות הטווח לכלול השפעות על רירית הקיבה, בעיות תפקוד הכבד ודלקתיות בו ושינויים תפקוד הלבלב.
- בהקרנות באזור הראש והצוואר, תופעות הלוואי כוללות נשירת השיער, בחילה, קשיי בליעה, תופעות במערכת העיכול, כאבים ופצעים ואפטות בפה ובלוע, עייפות, חולשה, גירוי של העור כולל כוויות. בתופעות ארוכות הטווח של הקרנה בראש וצוואר יכולות להתעורר בעיות שינה, נוקשות והצטלקות רקמות, בעיות בשיניים, תופעות בפה כמו יובש ועוד.
- במוח, תופעות הלוואי של טיפול בקרינה כוללות פגיעה בראייה בחילות, כאבי ראש ונשירת של שיער. בטווח הארוך, עלולה להתפתח פגיעה קוגנטיבית, פגיעה בראייה והשפעה על בלוטות המוח כמו בלוטת יותרת המוח. הפגיעה מתבטאת לרוב בבעיות ריכוז וזיכרון לטווח קצר. אולם לפי עוצמת הקרינה ומיקודה, תתכן גם פגיעה בלתי חוזרת בזכרון.
- בטיפול הקרנות לטיפול בשד, תופעות הלוואי קצרות הטווח כוללות גירוי, שריפה, כוויה או אדמומיות העור באזור השד, החזה ובית השחי. תתכן גם נשירת שיער באזור בית השחי והאזון המוקרן כולו. לעיתים, בטווח הארוך, מופיעות תופעות ביניהן הסתיידויות של רקמת השד, פיברוזיס של השד, הצטברות נוזלים והתנפחות רקמות, כאבים ודלקות באזור כולל דלקת ריאות.