למה שוב הילדים נדבקו, איך אפשר להימנע מהדבקה, כיצד מטפלים ומתי הגיע הזמן לפנות לרופא.ה? המדריך להורים לטיפול נכון בהתקררויות של הקטנטנים
שוב הילדה חזרה מהגן עם אף מנוזל, תכף השיעול והחום יצטרפו, והנה עוד שבוע עבודה אבוד. נשמע מוכר? מדובר באחד מהאתגרים שכמעט אין הורה שלא נדרש לו, לעיתים כמה וכמה פעמים בשנה. התקררות היא מחלה נפוצה למדי שמתפתחת בשל חשיפה לזיהום נגיפי, בעיקר מנגיף בשם 'רינו־וירוס', שכולל למעלה ממאה זנים שונים, ולרוב יגרום להתקררות בחודשי האביב עד הסתיו (מרץ עד אוקטובר). אבל האמת היא שחוץ מאי נעימות, אף אדום ופוטנציאל ללילה לבן, התקררות לרוב איננה מסוכנת ותוך כמה ימים כל התסמינים יחלפו ואפשר יהיה לחזור לשגרה.
תסמיני ההתקררות משתנים בהתאם לגיל. בתינוקות ובפעוטות יש סבירות גבוהה יותר לחום, בדרך כלל עד 38–39 מעלות צלזיוס. פעוטות וילדי גן יסבלו בדרך כלל מנזלת בעוד ילדים בגיל בית ספר יחוו לרוב שיעול, גודש ואף דולף. התסמינים מופיעים בדרך כלל כ־12 שעות עד 72 שעות מרגע ההדבקה ונמשכים כשבוע עד 11 ימים, ולפעמים קצת יותר.
זהירות, זה מדבק!
הנגיפים שגורמים למחלת התקררות עוברים בדרך כלל מאדם לאדם במגע ישיר או במגע של הנגיף עם הסביבה. אדם מצונן נושא לרוב את הנגיף על ידיו, ובמשך כשעתיים מסוגלים נגיפים אלו לעבור לגוף אחר בזמן מגע. כך, כשילד מצונן נוגע בידו של ילד אחר, והילד הבריא משפשף לאחר מכן את עיניו או מכניס את ידיו לפה, עשויה להתרחש הדבקה. יש נגיפים שיכולים לשרוד על משטחים, כמו ידיות, צעצועים או רהיטים, למשך 24 שעות.
לעיתים הדבקה מתרחשת גם ללא מגע. כשילד מצונן משתעל או מתעטש, הוא נושף לאוויר רסיסי רוק המכילים חלקיקים ויראליים. אלא שלעומת נגיפים כמו נגיף הקורונה ושפעת שאכן עשויים להיות מועברים דרך רוק, דווקא רינו־וירוס והרבה מנגיפי התקררות אחרים אינם מועברים דרכם.
איך נמנעים?
ראשית כדאי להבהיר כי התקררות, חרף שמה, אינה קשורה לקור, ומחקרים לא הצליחו להוכיח קשר בין חשיפה לקור להידבקות בנגיפים השונים הגורמים להתקררות. הדרך להימנע מהידבקות מוכרת לכולנו מתקופת הקורונה, למשל באמצעות הקפדה על רחיצת ידיים במים ובסבון למשך 20 שניות לפחות לפני הארוחה ולאחריה או לאחר קינוח האף. במקרים שבהם אין כיור מים וסבון בקרבה אפשר להשתמש באלכוהול ג'ל. מומלץ להימנע ממגע עם אנשים שכבר נדבקו, ואם אתם נדבקתם – הישארו בבית וכך תוכלו לשמור גם על אחרים.
כך תטפלו בקטנטנים המקוררים
כמו במחלות רבות שמקורן בנגיף, גם התקררות עוברת בסופו של דבר מעצמה ולכן מטרת הטיפול היא בעיקר להקל על תסמיני ההתקררות. שימו לב כי התרופות הקיימות לטיפול בתסמינים, כמו אנטי־היסטמינים למיניהם, תרופות לשיעול ומכייחים, או טיפות להקלה על גודש באף, מותרות לרוב רק מגיל שש, ועד כה לא נעשו מספיק מחקרים באשר לבטיחות ויעילות הטיפולים הללו בילדים. לכן כדאי להימנע מלתת אותן לקטנטנים, ובכל מקרה לפני כל שימוש בתרופות אלו, יש לעיין בעלון לצרכן.
לעומת זאת, במקרים שבהם ההתקררות מלווה בחום, ניתן להשתמש בתרופות לשיכוך כאבים והורדת חום. גם כאן חשוב לשים לב למינון ולהוראות הרשומות בעלון לצרכן ולהשתמש בתכשירים המותרים לתינוקות וילדים.
למקרים של גודש באף אפשר להשתמש בתמיסות מלח המיועדות לכך ומותאמות לתינוקות וילדים. דרך נוספת להקל על גודש באף ונזלת היא באמצעות שהייה בחלל שבו האוויר לח. שימו לב כי מזגנים ומפזרי חום מייבשים את האוויר ולכן אינם מומלצים. במקרה של שיעול לילי בילדים ופעוטות מעל גיל שנה, תוכלו לתת להם דבש לפני השינה, אך המנעו מלעשות זאת בתינוקות שטרם מלאו להם 12 חודשים.
שימו לב כי התקררות יכולה להביא לירידה בתיאבון, ולכן ייתכן שהילדים יאכלו פחות מבדרך כלל, ולכן חשוב לשים לב שהם שותים מספיק ולעודד אותם לכך. אם הם מסרבים לשתייה ואוכל למשך זמן רב, מומלץ להיוועץ עם הרופא.ה המטפל.ת.
ויש עוד כמה מקרים שבהם יש לגשת מייד ליעוץ רפואי. אם שמתם לב לשינוי בהתנהגות של ילדיכם, כמו עצבנות או לחלופין ישנוניות ואפאתיות, או אם הילד או הילדה מתקשים לנשום או נושמים במהירות – אל תהססו וצרו קשר מייד עם גורם מקצוע, בכל שעות היממה.
היוועצות עם רופא.ת המשפחה מומלצת גם במקרים של חום של יותר מ־38.4 מעלות צלזיוס שנמשך מעל שלושה ימים, במקרה שבו יש גודש באף שמחמיר או שאינו משתפר במהלך עשרה ימים, אם הבחנתם שעיניהם מאדימות או כשמתפתחת מהן הפרשה צהובה. סימנים כמו תלונה על כאב באוזניים או משיכה באוזניים אצל הקטנים יותר ועצבנות עלולים להצביע על התפתחות של דלקת אוזניים.
כשהעניינים מתחילים להסתבך.
דלקת אוזניים היא אחת מהסיבוכים האפשריים של התקררות. הדלקת מתפתחת בשל זיהום ויראלי או זיהום חיידקי משנה, ולכן אם החום עולה מעל 38 מעלות צלזיוס לאחר שכבר חלפו שלושה ימים מתחילת ההתקררות, אל תהססו ופנו לרופא.ת המשפחה.
מלבד דלקת אוזניים, ישנה סכנה להתפתחות מחלות זיהומיות נוספות, כמו דלקת ריאות ודלקת בסינוסים (סינוסיטיס). דלקת ריאות יכולה להתבטא בחום שעולה לאחר שלושה ימים מתחילת ההתקררות, בשיעול מרובה או בנשימה מואצת. לעומת זאת גודש באף שאינו משתפר במהלך עשרה ימים יכול להעיד על זיהום חיידקי משני בסינוסים. במקרים אלו מומלץ לגשת להיבדק אצל הרופא.ה המטפל. במקרים של דלקת, הרופא.ה עשוי להציע לכם טיפול אנטיביוטי המותאם לסוג הזיהום שנוצר. הטיפול האנטיביוטי מיועד רק למקרים אלו, ושימוש בו לטיפול בהתקררות לא רק מיותר אלא עלול לגרום לתופעות לוואי ולעמידות החיידקים, ולכן אין ליטול אנטיביוטיקה ללא המלצת הרופא.ה.
מלבד הדלקות הללו, התקררות יכולה להוביל להחמרה של תסמיני אסתמה בקרב ילדים הסובלים מאסתמה וכן להוביל לצפצופים בנשימה בקרב ילדים שלא סבלו קודם לכן מקשיי נשימה.
חשוב להדגיש כי ברוב המקרים התקררות תסתיים כעבור כמה ימים ללא כל סיבוכים. אחרי כמה ימים מעט מאתגרים, הילדים ירגישו טוב יותר, יחזרו למסגרות, וכולם יחזרו לשגרה ולשנת לילה טובה ונעימה.
*אין באמור בכתבה זו כדי להוות יעוץ או המלצה רפואית כלשהי. להמשך בירור יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת*
מידע נוסף תוכלו למצוא באתר "טבע".
כתבה זו הינה תוכן מקודם.
רשימת מקורות:
https://www.cdc.gov/dotw/common-cold/index.html
Eccles R. Acute cooling of the body surface and the common cold. Rhinology. 2002 Sep;40(3):109-14. PMID: 12357708.
https://www.uptodate.com/contents/the-common-cold-in-children-beyond-the-basics
https://emedicine.medscape.com/article/227820-overview