מחלת הנשיקה בילדים, מתי מחלת הנשיקה חוזרת בפעם שניה או נשארת, כמה זמן מחלת הנשיקה מדבקת , מה חשוב לדעת על מחלת הנשיקה בהריון ועל המחלה במהלך השירות הצבאי . לפניכם 6 עובדות חשובות על מחלת הנשיקה. חשוב לזכרו שבכל מקרה של חשד למחלה, יש לפנות לרופא על מנת לקבל אבחנה וטיפול מתאים בהקדם.
מהי מחלת הנשיקה ?
מהי מחלת הנשיקה ? מחלת הנשיקה הקרויה מונונוקלאוזיס זיהומי הינה מחלה הנגרמת כאשר הגוף נפגע מנגיפי אפשטיין בר EBV ממשפחת ההרפס הגורם לזיהום נגיפי. מחלת הנשיקה היא תוצאה של וירוס ציטומגלווירוס Cytomegalovirus CMV.
מה זה מחלת הנשיקה ? מדובר בכינוי של המחלה בשל הסברה הרווחת שההדבקה במחלה זו הנגרמת מנגיף נעשית על ידי נשיקה. עם זאת מחלת הנשיקה היא מחלה שמועברת לא רק בנשיקה אלא גם במעבר טיפות רוק בכל דרך אחרת.
מחלת הנשיקה באנגלית – Infectious mononucleosis. שם נוסף באנגלית של מחלת הנשיקה הוא Glandular Fever. יש המכנים את מחלת הנשיקה גם בשם וירוס הנשיקה.
אז מהי מחלת הנשיקה בילדים, כיצד מחלת הנשיקה חוזרת, כמה זמן מחלת הנשיקה מדבקת, מה קורה כשחולים במחלת הנשיקה בצבא ומה עושה מחלת הנשיקה בהריון. לפניכם 6 עובדות על מחלת הנשיקה:
1. מחלת הנשיקה – תסמינים
תסמיני מחלת הנשיקה במיוחד במבוגרים כוללים חום גבוה במהלך תקופה ממושכת, תשישות, חולשה ועייפות, דלקת בגרון, בלוטות לימפה מוגדלות ושקדים מודלקים בגרון.
זאת בנוסף לתסמינים של מחלת הנשיקה שכוללים הגדלת הטחול והכבד בליווי מיחושים בבטן, בצקות, נפיחות, גירוי עורי, התנפחויות בדרכי נשימה, צהבת ודלקת קרום המוח.
כמו כן לחולים במחלת הנשיקה תסמינים נוספים ובהם בעיות עצביות, חוסר תאבון, הפרעות התנהגות ועוד.
המחלה מועברת על ידי כל מגע טיפתי, כולל אכילה מכלים של אחרים שחולים בה, מגע עם רוק או טיפות זעירות של רוק. המחלה מועברת בין היתר בנשיקה אך גם במגוון דרכי מגע אחרות עם נוזלי גוף של אדם חולה.
טיפול במחלת הנשיקה כולל טיפול סימפטומטי בלבד. מדובר במחלה הנגרמת על ידי וירוס שמערכת החיסון של גופנו פועלת נגדו באמצעות ייצור נוגדנים. טיפול במחלת הנשיקה באמצעות אנטיביוטיקה אינו מסייע ובמקרים מסוימים מזיק ומוביל לסיבוכים של המחלה.
הטיפול במחלת נשיקה נעשה כנגד תסמינים באמצעות תרופות נגד חום וכאבים כמו פרצטמול, סוכריות ולכסניות, ומזונות קרים או קפואים להקלת כאבי גרון, שתיה רבה ומנוחה ממושכת. כמו כן במקרים של סיכון לאיברים פנימים מומלצת הפסקה מוחלטת של פעילות גופנית.
למחלת הנשיקה טיפול טבעי המוצע על ידי גורמים העוסקים בטיפול רפואה משלימה בדמות מזונות, תוספי תזונה ויטמינים ומינרלים, נוגדי חימצון וחומרים אחרים המיועדים לחיזוק והעצמת מערכת החיסון והמקלים על תסמיני המחלה.
2. מונונוקלאוזיס זיהומי – מחלת הנשיקה ילדים
בנגיפי מחלת הנשיקה ילדים חולים בשיעור גבוה יחסית של 50 אחוזים מכל ילד באוכלוסיה, כבר עד גיל 6 שנים. בגילאים צעירים שעד 5 שנים נגיף מונונוקלאוזיס זיהומי – מחלת הנשיקה ילדים כמעט ולא מפתחים סימפטומים ייחודיים.
זיהוי מחלת מחלת הנשיקה אצל ילדים מבוסס על אבחנה של רופא הבודק את המטופל בדיקה גופנית וכן בדיקות מעבדתיות. בדיקות מעבדה לאיתור מחלת הנשיקה בקרב ילדים כוללת בדיקת דם של לימפוציטים וספירת דם. זאת בשל איתור הדלקתיות בגוף לצד אבחון הנגיפים בגופנו.
טיפול במחלת הנשיקה בילדים כמו גם במבוגרים נעשית באופן סימפטומטי, כאמור. כלומר בטיפול במחלת הנשיקה בתרופות נגד התסמינים כיוון שאין טיפול יעיל נגד הווירוס.
מחלת הנשיקה בקרב ילדים בדומה למחלה במבוגרים חולפת מאליה ללא צורך בטיפול. מחלת הנשיקה בילדים גוררת סיבוכים רק במקרים מועטים במיוחד. פגיעים במיוחד למחלה זו אנשים המצויים בקבוצות סיכון כמו חולים בעלי מערכת חיסונית חלשה.
למחלת הנשיקה גן ילדים עלול להוות מדגרה נגיפית ממעלה ראשונה. בגני ילדים שיעורי ההדבקה בחיידקים ונגיפים עלולה להיות גבוה במיוחד. זאת בשל תנאי הצפיפות הגבוה והמגע הטיפתי המשמעותי בין ילדי הגן.
מחלת הנשיקה בגן ילדים עלולה להביא במהרה להידבקות של חלק משמעותי מהילדים ולכן יש לנקוט אמצעי זהירות וטיפול מיידים בעת התגלות מקרה הידבקות במחלת הנשיקה בגן ילדים.
3. מחלת הנשיקה חוזרת
לאחר שאדם נדבק במחלת הנשיקה הוא נושא בגופו נגיפים רדומים וזכרון חיסוני נוגדני לגביהם. לרוב המחלה אינה חוזרת בהתפרצות של מחלת הנשיקה בפעם שניה או שלישית. עם זאת ישנם מצבים בהם התפרצות מחודשת של מחלת הנשיקה מתרחשת. הדבר אפשרי לחלוטין.
לאחר שאדם נדבק במחלת הנשיקה יחלפו בממוצע מספר שבועות עד ארבעה או חמישה חודשים עד שתסמיני מחלת הנשיקה יעברו. במהלך תקופה זו יכול החולה להרגיש עליות ומורדות בתסמינים. זאת באופן שהוא יחוש כאילו מחלת הנשיקה חוזרת וחולפת. לרוב מדובר בתסמינים משתנים בעוצמתם ולא בחזרת המחלה אם מדובר בפרק זמן לא ממושך מאז שהחולה נדבק.
לצד זאת, ייתכנו מצבים במיוחד כשמערכת החיסון חלשה שהנגיף יחזור ויגרום למחלת נשיקה חוזרת, גם לאחר חודשים או שנים ממועד המחלה הראשון. כך למשל אצל חולי איידס או אנשים הלוקחים תרופות להחלשת התגובה החיסונית. מקרים אלה אינם שכיחים אך הם ייתכנו.
4. כמה זמן מחלת הנשיקה מדבקת
מחלת הנשיקה נמשכת בין שבוע לשלושה שבועות. עם זאת התסמינים נמשכים עד שמונה חודשים לאחר ההדבקות. הזמן שעובר בין ההידבקות במחלת הנשיקה ועד התפתחות תסמינים הוא בין שלושה שבועות לשמונה שבועות.
הגוף של מי שחולה במחלת הנשיקה ממשיך להפריש את הנגיפים בטיפות הרוק ונוזלי גוף במהלך תקופה ממושכת. לכן לשאלה כמה זמן מחלת הנשיקה מדבקת ניתן להשיב שמדובר בפרקי זמן ממושכים אפילו עד חלוף חודשים רבים ממועד ההדבקה.
ממצאים מחקריים מעלים כי התשובה לשאלה כמה זמן מחלת הנשיקה מדבקת היא עד 18 חודשים מההידבקות.
5. מחלת הנשיקה בהריון
מחלת הנשיקה בהריון עלולה להוביל לסיבוכים. זאת בדומה למחלות חום ומחלות זיהומיות אחרות המובילות לעיתים לנזקים לאם ולעובר במהלך ההריון.
במהלך ההריון רצוי לצמצם ולנטר את החשיפה לנגיפים מסוג ציטומגלווירוס CMV כמו ממחלת הנשיקה. איתורם הוא על ידי בדיקת דם למחלת הנשיקה. כלומר איתור נוגדנים בדם.
במקרה של הדבקה במחלת הנשיקה במהלך ההריון, לרוב הסיכון אינו גבוה לסיבוכים וסיכונים אך הוא עלול לפגוע באם ההרה ולעבור לעובר ולגרום לפגיעה בו. החל מנזקי מחלת הנשיקה בהריון כמו לוקמיה, פגיעה בשמיעה, פגיעה מוחית, התפתחותית, פגיעות באיברים פנימים ועוד.
בדיקת סיסי שלייה בחלון מועדים מסוים תאתר הדבקה במי השפיר. בדיקות אולטרסאונד מיועדות לגלות נזקים שנגרמו לעובר. זאת למרות שגם ללא איתור בעיות בבדיקות אלה, תתכן הדבקה ונזק עוברי.
6. מחלת הנשיקה בצבא
מחלת הנשיקה בצבא עלולה להיות מופצת בשל תנאי השירות באופן מהיר. זאת עקב שתיה או אכילה בצוותא, שינה ושהות בסמוך לחיילים אחרים והעדר תנאים הגיינים.
כאשר אדם נדבק במחלת הנשיקה בצבא הדבר, בהיבט המשפטי ניתן יהיה לתבוע את משרד הבטחון על "גרימה". זאת בניגוד לאדם שנדבר לפני שירותו הצבאי ובמהלך השירות התפרצה המחלה, הוחמרה או חזרה בפעם השנייה.
בשל הסיכון להדבקה מצד חולה במחלת הנשיקה בצבא, יקבל החולה חופשת מחלה או גימלים במהלך המחלה. זאת במיוחד בהתאם לתסמינים מחלת הנשיקה, לחומרתם, משכם ומצבו של החולה.
מחלת הנשיקה בצבא זוכה לטיפול ובידוד מתאים על מנת למנוע הדבקה של חיילים אחרים עקב הסיכונים להעברתה במיוחד בנסיבות השירות הצבאי.