היפרכולסטרולמיה היא תופעה נפוצה בעלת השפעות בריאותיות חמורות ומסוכנות. רבים בישראל ובעולם סובלים מהיפרכולסטרולמיה. מה זה היפרכולסטרולמיה בכלל? ומה הערכים של היפרכולסטרולמיה שצריכים להדאיג? מעל אילו ערכים של כולסטרול בדם אדם יוגדר כסובל מהיפרכולסטרולמיה? מה הגורמים לתופעה זו? לפניכם תיאור מה זה היפרכולסטרולמיה, כיצד התופעה מוגדרת וערכים. אז מהי היפרכולסטרולמיה? היפרכולסטרולמיה hypercholesterolemia מוגדרת כתופעה שבה אדם סובל מרמות גבוהות של כולסטרול בדם. רמות נורמליות של כולסטרול בדם הם חשובות ומועילות לתהליכים חיוניים בגוף.
ואולם במצב של היפרכולסטרולמיה רמת השומנים בדם עולה על הכמות הבריאה. לכן היפרכולסטרולמיה – עודף של שומני דם מסוג כולסטרול מהווה מצב רפואי לא בריא. עודף של כולסטרול מהווה גורם סיכון להתהוות תהליך טרשתי של היצרות העורקים. היפרכולסטרולמיה או כולסטרול גבוה מובילה לסיכון למחלות לב וכלי דם ולשבץ מוחי, וכן מגבירה את הסיכון למוות בשל כך.
היפרכולסטרולמיה יכולה להיגרם ממגוון גורמים, כולל גנטיקה, תזונה, הרגלי חיים ומצבים רפואיים אחרים. הטיפול כולל בדרך כלל שינויים באורח החיים, כגון תזונה בריאה ופעילות גופנית, וכן תרופות, כגון סטטינים, שיכולות לסייע בהורדת רמות הכולסטרול. עודף כולסטרול יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל גנטיקה, תזונה, הרגלי חיים ומצבים רפואיים אחרים. הטיפול כולל בדרך כלל שינויים באורח החיים, כגון תזונה בריאה ופעילות גופנית. כך גם תרופות, כגון סטטינים יכולות לסייע בהורדת רמות הכולסטרול.
היפרכולסטרולמיה – ערכים ומה זה בכלל?
במידה ורמות הכולסטרול בדמך גבוהות, או קיימים גורמי סיכון לעודף כולסטרול, היוועץ ברופא מומחה לקבלת אבחון רפואי, ייעוץ והתווית תכנית טיפול בהתאם לממצאים. במהלך הבדיקות לבחינת רמות הכולסטרול בדם הערכים שיתקבלו יבטאו את מצב שומני הדם. אז מה הרמה התקינה של כולסטרול בדם?
לשם אבחון אדם כבעל היפרכולסטרולמיה ערכים של בדיקותיו נדרשים להיות בטווח הנורמה. אז מה זה היפרכולסטרולמיה מבחינה קלינית ואילו ערכים מבטאים היפרכולסטרולמיה?
- על פי המלצות וממצאים שונים רמות של כולסטרול כללי בבגירים מעל גיל 19 שהן מעל 200 מיליגרם לדציליטר מגדירים אדם כסובל מכולסטרול גבוה או היפרכולסטרולמיה. רמות של מתחת ל200 מ"ג לד"ל נחשבות רמות תקינות. יש הסבורים כי ערכים המגדירים אדם הסובל מהיפרכולסטרולמיה הם רמות מוגברות של כולסטרול בדם כאשר רמת הכולסטרול הכוללת שלו גדולה או שווה ל-240 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל).
- בנוסף לכולסטרול הכולל, קיימים לדעת רופאים, ערכי פרופיל שומנים נוספים שחשובים בהערכת מצב הכולסטרול של האדם. אלו כוללים כולסטרול LDL – כולסטרול "רע" מכיוון שהוא תורם להצטברות פלאק בעורקים. אדם נחשב לבעל כולסטרול LDL גבוה אם רמתו גדולה או שווה ל-100-130 מ"ג/ד"ל כתלות במצב המטופל.
- כמו כן רופאים מתייחסים באבחון גם לרמות כולסטרול HDL: כולסטרול HDL מכונה לעתים קרובות כולסטרול "טוב" מכיוון שהוא עוזר להסיר כולסטרול LDL רע מזרם הדם. אדם נחשב לבעל כולסטרול HDL נמוך אם רמתו נמוכה מ-40 מ"ג/ד"ל לגברים או פחות מ-50 מ"ג/ד"ל לנשים.
- באבחון של היפרכולסטרולמיה נבחנות גם רמות הטריגליצרידים: טריגליצרידים מהווים שומן שנמצא בדם. רמות גבוהות של טריגליצרידים קשורות גם לסיכון מוגבר למחלות לב. אדם נחשב לבעל טריגליצרידים גבוהים אם רמתו גדולה או שווה ל-150 מ"ג/ד"ל.
נציין שרמות הכולסטרול האופטימליות עשויות להשתנות בהתאם לגורמי הסיכון האישיים של אדם למחלות לב, מצבו ועוד ולכן יש להוועץ ברופא מומחה לאבחון מקיף והמלצות רפואיות מותאמות אישית.