מה הקשר בין חיידקים בחלל הפה ובריאות החניכיים לסיכון מוגבר לשבץ מוחי? אילו חיידקים עלולים להפחית את הסיכון לשבץ וכיצד להמנע מהחיידקים המזיקים? מחקר חדש ופורץ דרך, שנערך ביפן, חושף קשר מפתיע ומשמעותי בין חיידק נפוץ בחלל הפה ובמערכת העיכול לבין סיכון מוגבר לשבץ מוחי. החיידק, הידוע בשם Streptococcus anginosus, נמצא בריכוזים גבוהים יותר במעיים של אנשים שחוו שבץ מוחי, בהשוואה לאנשים בריאים. מעקב שנמשך שנתיים, העלה כי חולי שבץ עם רמות גבוהות של חיידק זה, הראו סיכון מוגבר לתמותה ולאירועים לבביים משמעותיים.
המיקרוביום: עולם נסתר בתוכנו
המיקרוביום מתאר את אוסף המיקרואורגניזמים השוכנים בגוף האדם, הכולל חיידקים, וירוסים, פטריות ומיקרואורגניזמים אחרים. אוכלוסיית המיקרואורגניזמים הזו מגוונת וייחודית לכל אדם, ומושפעת מגורמים כמו גנטיקה, תזונה וסביבה. המיקרוביום ממלא תפקיד חיוני בתהליכים ביולוגיים רבים, כולל עיכול, חיסון וויסות מטבולי. המיקרוביום משפיע באופן משמעותי על מערכת החיסון. חיידקים "טובים" במיקרוביום מסייעים בחיזוק מערכת החיסון על ידי גירוי תגובה חיסונית מאוזנת ומונעים התפתחות של מחלות אוטואימוניות. חוסר איזון במיקרוביום, המכונה דיסביוזה, עלול להוביל לתגובה חיסונית מוגזמת ולדלקות כרוניות.
בתוך גופנו שוכנים טריליוני חיידקים, המכונים מיקרוביום, אשר תורמים למגוון תהליכים חיוניים, כגון עיכול. כאשר מתרחש חוסר איזון בין החיידקים המועילים והמזיקים, עלולות להתפתח מחלות שונות. המחקר הנוכחי בחן את הקשר בין הרכב החיידקים בפה ובמעיים לבין הסיכון לשבץ, ואת האפשרות להשתמש בניתוח המיקרוביום להערכת הסיכון לשבץ. מחקרים חדשים מצביעים על קשר הדוק בין המיקרוביום לבריאות הנפשית. חיידקים במעיים מייצרים חומרים המשפיעים על תפקוד המוח, כולל נוירוטרנסמיטורים כמו סרוטונין ודופמין. חוסר איזון במיקרוביום נקשר להפרעות נפשיות כמו דיכאון וחרדה.
המיקרוביום במעיים משחק תפקיד מרכזי בעיכול המזון ובספיגת חומרים מזינים. חיידקים במעיים מפרקים סיבים תזונתיים ומייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת, המספקות אנרגיה לתאי המעי ומשפיעות על בריאות מטבולית. חוסר איזון במיקרוביום עלול לגרום לבעיות עיכול כמו תסמונת המעי הרגיז (IBS) ומחלות מעי דלקתיות.
החיידק המפתיע: Streptococcus anginosus
החוקרים גילו כי Streptococcus anginosus היה נפוץ יותר בדגימות רוק וצואה של חולי שבץ חריף, בהשוואה לקבוצת הביקורת. ניתוח מעמיק של הדגימות, הראה כי נוכחות החיידק במעי קשורה לעלייה של 20% בסיכון לשבץ מוחי.
Streptococcus anginosus הוא חיידק גראם-חיובי, אנאירובי פקולטטיבי, השייך לקבוצת הסטרפטוקוקוס. הוא נמצא בדרך כלל בחלל הפה, במערכת העיכול ובדרכי הנשימה העליונות. במקרים מסוימים, הוא עלול לגרום לזיהומים שונים (Kuan et al., 2023), כולל אבצסים, בעיות בעמוד השדרה (Fabie et al., 1999) דלקות ריאות וזיהומים בזרם הדם.
חיידקים מועילים
בנוסף ל-Streptococcus anginosus, זוהו חיידקים אחרים, כגון Anaerostipes hadrus ו-Bacteroides plebeius, כמקושרים להשפעות מועילות ולהורדת הסיכון לשבץ בשיעורים של 18% ו-14% בהתאמה. במהלך מעקב שנמשך שנתיים, חולי שבץ עם רמות גבוהות של Streptococcus anginosus חוו שיעור מוגבר של תמותה ואירועים לבביים, בעוד שהמשתתפים עם החיידקים המועילים לא הראו עלייה בסיכון.
Anaerostipes hadrus הוא חיידק אנאירובי, גראם-חיובי, המייצר חומצות שומן קצרות שרשרת, כגון בוטיראט (Danping et al., 2024), אשר ידועות בהשפעותיהן המועילות על בריאות המעי. לעומתו Bacteroides plebeius הוא חיידק אנאירובי, גראם-שלילי, הנפוץ במעי האנושי. הוא ידוע ביכולתו לפרק פוליסכרידים מורכבים, כגון אלה המצויים באצות ים.
היגיינת הפה ומחלות – אסטרטגיות מניעה
הממצאים מציעים תובנות חדשות וחשובות לגבי הקשר בין חיידקי הפה והמעיים לבין הסיכון לשבץ, ומספקים בסיס לפיתוח אסטרטגיות חדשות למניעת שבץ. ד"ר שואיצ'י טונומורה, ראש צוות המחקר, מציין כי בעתיד ניתן יהיה להשתמש בבדיקות מהירות ופשוטות לאבחון חיידקים מזיקים בפה ובמעיים, כדי לחשב את סיכון השבץ ולטפל בחיידקים אלו במטרה למנוע שבץ. שמירה על היגיינת פה טובה עשויה להיות כלי חשוב במניעת שבץ. ממצאים אלה עולים בקנה אחד עם ממצאים לגבי שימוש בחוט דנטלי על בריאות המוח והלב שהתפרסמו במחקרים חדשים אחרים.
כאמור מיקרוביום הוא מונח המתאר את אוסף החיידקים, הנגיפים, הפטריות ומיקרואורגניזמים אחרים השוכנים בגוף האדם. הוא ממלא תפקיד חיוני במגוון תהליכים ביולוגיים, כולל עיכול, חיסון וויסות מטבולי. חוסר איזון במיקרוביום נקשר למגוון מחלות, כולל מחלות לב וכלי דם, מחלות מטבוליות ומחלות אוטואימוניות. מגוון ממצאים מצביעים על הקשרים בין חיידקים בגופנו לסיכון להתפתחות מחלות. במחקר זה כאמור אנו למדים כי אדם הסובל מדלקות חניכיים כרוניות, אשר נגרמות על ידי חיידקי פה מזיקים, נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח שבץ מוחי, בהשוואה לאדם עם חניכיים בריאות.
היגיינת פה: חשיבות מכרעת
מחקרים קודמים הראו כי חיידקי פה, כגון Streptococcus mutans, המקושרים לעששת, עלולים לגרום לבעיות בריאותיות חמורות, כגון זיהומים במוח. חיידקים בחניכיים עלולים לגרום לדלקות ואף להעלות את הסיכון למחלות לב. הממצאים הנוכחיים מחזקים את החשיבות של שמירה על היגיינת פה נכונה, כדי למנוע מחלות חמורות.
המחקר נערך באוכלוסייה יפנית עם מדגם קטן יחסית, ולכן הממצאים לא בהכרח ישימים לאוכלוסיות אחרות או לקבוצות גדולות ומגוונות יותר. החוקרים מקווים לבצע מחקרים דומים באנשים שלא חוו שבץ, אך יש להם גורמי סיכון לשבץ, כדי להבין יותר את המשמעות הרחבה של הממצאים ולפתח אסטרטגיות מניעה יעילות.
המחקר מעורר עניין רב בקרב חוקרים ורופאים, ומספק הזדמנויות חדשות לחקר הקשר בין המיקרוביום לסיכון לשבץ, וליזום ולפתח פתרונות ומענים חדשניםת למניעת שבץ באמצעות שמירה על היגיינת פה ומערכת עיכול בריאה.