המילה ׳ריטריט' – באנגלית retreat, נהייתה שגורה בשפה שלנו ורק הולכת ונהיית יותר פופולרית. בטח שמעתם לא פעם, את המושג ׳ריטריט יוגה׳, ׳ריטריט מיינדפולנס׳, ׳ריטריט ויפאסנה׳, ׳ריטריט מדיטציה׳, ׳ריטריט ביוון׳, ועוד כל מיני קומבינציות עם המילה ריטריט. אבל מה זה בעצם אומר?
המילה ׳ריטריט׳, פירושה ׳נסיגה׳ באנגלית. ריטריט הוא נסיגה זמנית מחיי היומיום, לצורך התמקדות בהתפתחות אישית, צמיחה רוחנית והעלאת רמת התרגול הרוחני. מרחבים קדושים אלו, מאפשרים לאנשים לסגת מעיסוקיהם הרגילים והיומיומיים ולהקדיש זמן להתבוננות פנימית, תפילה ומדיטציה. נסיגות מתקיימות, לעתים קרובות, במרכזים או במנזרים שתוכננו במיוחד להסתגרות ושקט, המאפשרים מסע סמלי אל הבדידות.
ריטריט הוא פרקטיקה דתית-רוחנית עתיקת יומין, ששימשה קהילות דתיות שונות ומסורות רוחניות, כחלק מהתרגול שלהם. בהינדואיזם ובבודהיזם, ריטריטים הם חלק מהותי מהמסע הרוחני, ולעתים קרובות, הם כוללים תרגולי מדיטציה, יוגה ותרגולים פולחניים.
הריטריט הוא פרקטיקה זמנית, שעשויה לארוך יום, מספר ימים, מספר חודשים ולעתים אף מספר שנים. אך בסופו, המתרגל הרוחני, יחזור לציוויליזציה, ולחיי היומיום, מהם הלך. לאחר ריטריט ממושך, המתרגל הרוחני, מצוייד בכלים, ובתובנות רוחניות, אותם השיג בריטריט, ואלה יעזרו לו, להמשיך ולתרגל את המסע הרוחני, גם בחיים השגרתיים אליהם הוא שב.
במילים אחרות, ריטריט הוא אינו המטרה, אלא האמצעי. הוא אמצעי להעלאת רמת התרגול, להשגת הישגים רוחניים משמעותיים, להשגת ידע רוחני ולהעמקת התרגול והלימוד.
מדוע יוצאים לריטריט?
חיי היומיום, במיוחד בעולם המערבי, עמוסים בהסחות דעת – מחשבות, דאגות, רגשות, מערכות יחסים ואינטראקציות אנושיות, עבודה ופרנסה, שלל פיתויים כמו סקס, אוכל, טלפונים חכמים, רשתות חברויות, טלויזיה ועוד ועוד. החיים השגרתיים, מושכים המון תשומת לב אל הבחוץ. סביבה מרובת הסחות דעת, היא מכשול רציני בתרגול הרוחני, שכן היא מאתגרת את המתרגל, ומקשה עליו להעמיק את התרגול שדורש ריכוז גבוה, מודעות גבוהה והתבוננות פנימית.
בשביל להעלות את רמת התרגול הרוחני, המתרגל רוצה להתרחק מכל הסחות הדעת הללו, מהפיתויים ומכל ״צעצועי המשחק״ הרבים שהעולם המודרני מספק. בימי קדם, מתרגלים יוגים היו הולכים להתבודד במערות או ביערות, כלומר, הרחק מהכפרים והערים. גם מרכזי ריטריטים מסודרים היום, נבנים לרוב במקומות מבודדים.
לרוב, האוכל שיאכל המתרגל בזמן ריטריט, הוא אוכל פשוט, כזה שלא מעורר הרבה חושים וחשקים, ויוכל לתמוך בתרגול הרוחני. בריטריט מסורתי, לא תהיה שום פעילות מינית וגם לא שימוש בטלפונים חכמים אמצעי תקשורת אחרים, אלא אם אלה משרתים את התרגול. למעשה, בריטריט, התרגול הוא במרכז והכול סובב סביבו ותומך בו.
למרות שזה מרתיע לא מעט אנשים, הרבה מהריטריטים נעשים בשתיקה. חשוב להבין, שהשתיקה היא אינה מטרה, אלא אמצעי לשמור על המתרגל, מהסחות דעת נוספות, כמו דיבור סרק וסתמי ואינטרקציות עם אנשים שלא לצורך תרגול רוחני, בשביל שיוכל להשיג יותר ריכוז ושקט פנימי.
במילים אחרות, ריטריט הוא מקום שבו המתרגל מבצע נסיגה מהחושים, ורוצה כמה שפחות לעורר אותם, כי הם יוצרים הסחת דעת ומפרים את כושר ההתמקדות והריכוז. דבר שקשה לנו לעשות בסביבה היומיומית שלנו, שמוקפת בפיתויים וחשקים. ממצאים מדעיים שונים מצביעים על השפעתם החיובית של פרקטיקות כמו ריטריט לבריאות.
בריטריט, המתרגל מפנה את מלוא הזמן והמחשבה, לתרגול שלו, ורוצה כמה שפחות להתעסק בדברים אחרים. במובן הזה, ריטריט הוא תרגול מאתגר, כי הוא למעשה אימון תודעתי ממושך, שבנוי מרצף תרגולים, הפרוסים מהבוקר עד הערב, עם מעט שינה ומעט אוכל, ומעט מאוד התעסקות בדברים שלא קשורים לתרגול רוחני.
ריטריט או חופשה?
הרבה מהריטריטים שמוצאים היום לקהל הרחב, הם שונים מאוד באופיים, מהרעיון המקורי העתיק של ריטריט, שלא לומר, הפוכים לגמרי. רוב הריטריטים היום, הם למעשה חופשות ששמות יותר דגש על מנוחה, בילויים ולקיחת פסק זמן מחיי היומיום. הרבה פעמים, הם יהיו במלונות יוקרה ותנאים מאוד נעימים ונוחים, יוגש בהם אוכל טוב, ובאופן כללי, הם יהיו מלאים בהנאה חושית, פיתויים וגירויים, בעיקר בשביל לפתות אנשים להירשם.
עושה רושם, שהאופי המקורי של ריטריט, השתנה מאוד בעולם המודרני, כי היה צורך לקרב אנשים לעולם הרוח והיוגה, בדרך שונה ובשפה שאנשים יבינו ויוכלו להתחבר אליה. ממש כשם שהתרגול הפיזי של היוגה, תפס תאוצה במערב, מכיוון שהיה יותר קל לאנשים, להתחבר לפן הפיזי, מאשר לתרגול המנטלי.
תעשיית הריטריטים הולכת וגדלה ומוצאים היום שלל ריטריטים מגוונים מבחינת אופיים. חלקם מתמקדים יותר באופי המקורי של הריטריט, ושמים דגש על תרגול ואולי אפילו יהיו בשתיקה, ומהקצה השני, ישנם ריטריטים בבתי מלון מפוארים שיציעו תרגול יוגה או מדיטציה אחד ביום או אולי שניים, ושאר הזמן יהיה מוקדש לחופשת בטן גב. בין הקצוות הללו, יש ספקטרום רחב של סוגים שונים של ריטריטים, במינונים שונים של תרגול וחופשה.
למרות שיש חשיבות להבנה של המשמעות המקורית של ריטריט, שעדיין קיים ומתורגל בחוגים מסויימים, אין כל רע בגלגולו הנוכחי, ואולי אפילו להפך. אם הוא מושך ומקרב יותר אנשים, ולו במעט, לעולם היוגה והרוח, מה טוב.
אלון דוד מדריך ריטריטים מנוסה בעל וותק של שנים בארגון והדרכת ריטרטים בישראל ובמזרח הרחוק. אלון דוד הוא מורה למדיטציה, יוגה ופילוסופיה בודהיסטית. הוא משמש כמדריך טיולים במזרח. אלון, דובר סנסקריט, התגורר במשך מספר שנים בנפאל והודו, דובר הינדי ונפאלית. אלון בוגר תואר שני במדיניות חברתית בינלאומית מאונ' נוטינגהאם בבריטניה. לפרטים נוספים ומידע אודות הריטריט הקרוב והפעילויות המתאימות לכם.