מהי אוסטאופתיה? מה זה טיפול אוסטאופתיה והאם טיפול זה הוא יעיל? מהם ארבעת עקרונות הרפואה האוסטאופתית? האם נדרשת הסמכה או רשיון לאוסטאופת, מה הן הבעיות שהאוסטיאופתיה מיועדת לטפל בהן ועוד. לפניכם 6 עובדות חשובות על אוסטאופתיה, מהותה, עקרונותיה והעוסקים בה.
1. מהי אוסטאופתיה ?
אוסטאופתיה היא שיטה של רפואה אלטרנטיבית המטפלת באמצעות עיסוי של עצמות ושרירים ושל מניפולציה ידנית שלהם .היא מהווה שיטת ריפוי אלטרנטיבית בדומה לשיטות הילינג, שיאצו, רפלקסולוגיה והומאופתיה. וכמוהן, גם היא אינה מוכחת בזרם הרפואה והמדע המרכזי. כלומר לאוסטאופתיה אין תימוכין מדעיים משמעותיים כשיטה המוכחת בתחומה.
אוסטאופתיה מושתתת על תיאוריה שנהגתה בשנת 1874 על ידי הרופא אנדרו טיילר סטיל מארצות הברית. אוסטאופתיה (מאוית גם אוסתאופתיה או אוסתיאופתיה) – מקורה בלעז Osteopathy מהמילה אוסטאו Osteo- שמשמעותה המילונית היא עצם.
2. מה זה טיפול אוסטאופתי ?
טיפול אוסטאופתי נותן מענה הוליסטי לבעיות השונות של מטופל. האבחון האוסטאופתי בוחן את מגוון התסמינים עליהם מתלונן המטופל. וזה בנוסף להיבטים אחרים שעליהם המטופל לא מדווח ועל המטפל לבחון. לאחר האבחון, נעשה הטיפול בעזרת טכניקות מניפולציה של השלד והשרירים.
טיפול אוסטאופתי נעשה על ידי מגע ברקמות הגוף, באיברי הגוף, הזזת מפרקים והפעלה של לחץ על מקומות מסוימים בגופו של המטופל.
סדרת טיפולים אוסטאופתיים לרוב כוללת מעל עשרה טיפולים. רק לאחריהם לרוב מציינים חלק מהאוסטאופתים שהמטופל עשוי לחוש הקלה לעיתים. הטיפול יכול לארוך במקרה של כאבים וליקויים מתמשכים או חמורים גם חודשים רבים.
2. תזונה ופעילות גופנית כחלק מאוסטאופתיה
אוסטאופת בוחן בשלב ראשון באמצעות בדיקות אבחוניות שונות בעזרת מישוש את הגוף של המטופל. זאת ללא מכשור רפואי או שיטות דימות וכו. הטיפול מיועד לטפל בגורמים שמובילים לכאב, על ידי החזרת איזון ותנועה באופן המשפר את התפקוד, ללא מכושר ותרופות. זאת באמצעות לחיצות ומתיחות, תזוזות ושחרור נוקשות.
בנוסף לפעילות זו אוסטאופתיה שמה דגש על הדרכה של המטופל גם כיצד לשמור על אורח חיים בריא, תזונה מותאמת ובריאה ופעילות גופנית מתאימה לפעילות של האדם, מצבו הבריאותי ובעיותיו.
3. האם טיפול אוסטאופתי הוכח כיעיל ?
מחקרים שנערכו על מנת לבחון את האוסטאופתיה כיעילה לא הראו יעילות לשיטה. רוב הממצאים הקלינים לא העלו כי קיימת לאוסטאופתיה השפעה חיובית מובהקת.
מחקרים שונים שנבחנו העלו כי לא קיימות די הוכחות לשיטת ולפרקטיקות טיפוליות אוסטאופתיות לכאבי גב תחתון שאינם ממקור ייחודי.
בנוסף, אנליזה שנערכה בהקשר של אוסתאופתיה בילדים הוכיחה כי מניפוציה טיפולית זו לא הוכחה כמועילה לילדים.
כמו כן בחינה מחקרית העלתה כי מניפולציה אוסתאופתית לא נמצאה כמועילה להפחתת כאבים בשלד ובשרירים.
4. ארבעת העקרונות של הרפואה האוסטאופתית
American Osteopathy Assosiation האיגוד האמריקני לאוסטאופתיה הציג בבהירות את 4 העקרונות המרכזיים של רפואה אוסטאופתית באופן הבא:
- גוף האדם עובד כיחידה אחת סינרגטית בשילוב גוף, רוח ונפש.
- גופנו כולל בתוכו מנגנונים שונים לוויסות עצמי. ולגופנו יש את היכולת הטמונה לשמר, לתקן ולבנות את עצמו מחדש. .
- מבנה ותפקוד הם היבטים בלתי נפרדים והם קשורים אחד בשני והאחד לאחר באופן עמוק.
- תנועה, הולכה עצבית וזרימה של הדם באופן סדיר חשובות. מתן מענה טיפולי תקין נדרש לכלול את העקרונות שפורטו.
5. הסמכה ורשיון לאוסטאופת
במדינת ישראל לימודי אוסטאופתיה נלמדים במסגרת מסלול לימודי תעודה בשלוש מסגרות חינוכיות. חלק ממוסדות הלימוד של אוסטאופתיה בישראל מוכרים גם באירופה.
מקצוע אוסטאופת לא הוסדר בחקיקה בישראל. זאת בדומה ללימודים אחרים הנוגעים לתחומי רפואה אלטרנטיבית בלתי מוסדרים. לכן, אדם שמתיימר לטפל באמצעות שיטת הרפואה האוסטאופתית יכול להתקרא אוסטאופת זאת אפילו אם אין לו השכלה פורמלית בתחום. וזה גם אם אין לו כלל נסיון מעשי בתחום זה.
עם זאת קיימת רגולציה עצמית וולנטרית באמצעות איגוד ישראלי שהוקם לשם כך בישראל. זאת באמצעות האגודה הישראלית לאוסטאופתיה ברשימת האוסטאופתים בישראל. אגודה זו היא המעניקה מטעמה רשיון למי שמעוניין לעסוק בתחום על בסיס הכשרתו, בהתאם לקריטריונים שהיא הציבה. כולל בחינת קבלה לאוסטאופתים חדשים. עם זאת כאמור, עיסוק בתחום אפשרי גם למי שאינו בעל רשיון מטעם אגודה זו.
6. בעיות שבהן האוסטאופתיה מיועדת לטפל
אוסטאופת מציע התבוננות רפואה אלטרנטיבית הוליסטית על הגוף כמכלול. לעיתים אוסטיאופת מציע מענה למגוון בעיות באמצעות שיטה זו. אוסתיאופתיה עשויה להציע לפחות בעקבות הגדרת החזון הטיפולי שלה, מענה לבעיות מגוונות כמו הפרעות ובעיות בעיכול, כאבים וליקוים בגב, בגפיים, בצוואר, בשרירי השלד, בעיות נשימה כמו אסתמה, יציבה לקויה ועוד.
עם זאת חשוב לזכור כי מחקרים שונים, כאמור העלו כי יעילותה לא הוכחה. ולא זו בלבד. גם מחקרים שנערכו על ידי מדענים שונים העלו כי היא לא מסייעת בבעיות מסוימות.
כך למשל הוכיחו מדענים כי שימוש במניפולציה אוסטאופתית לטיפול באסתמה לא הוכיחה יעילות.
כמו כן מחקר משנת 2018 העלה כי שיטות טיפול אוסטיאופתיות לאיברים פנימים לא הוכחה כיעילה.