תוספי תזונה adhd: מהו החומר הטבעי שמסייע לריכוז?

מה התוסף הטבעי שעשוי לסייע למוח בריכוז משופר ובתפקוד קוגניטיבי טוב יותר? כיצד הוא משפיע על שיפור הקשב והפחתת חרדה וסטרס שעלולים להגביר ADHD ?

שי לביא

עודכן בתאריך

נוירולוגיהפסיכולוגיה
ל-תיאנין להפרעות קשב: החומר הטבעי שמסייע לריכוז? צילום: pexels-sebastian

איזה חומר טבעי עשוי לסייע למוח בריכוז משופר ובתפקוד קוגניטיבי טוב יותר? כיצד הוא משפיע על פעילות גלי המוח באופן שעשוי להשפיע לטובה על שיפור הקשב? מיהו החומר שמסייע להפחתת חרדה וסטרס שעלולים להגביר תסמיני ADHD – הפרעות היפראקטיביות, קשב וריכוז?

זוהי חומצת האמינו ל-תיאנין L-theanine ! הממצאים המרכזיים של המחקרים האקדמיים על השפעות L-theanine על הפרעות קשב וריכוז (ADHD). עודם בתחילת דרכים ונדגיש כי חקר השפעת חומצה זו מצוי עדיין בהתפתחות, ונדרש מחקר נוסף לפני להחפז למסקנות על יעילות של התוסף בטיפול בADHD. ואולם אך הממצאים הקיימים מצביעים על פוטנציאל מבטיח לסיוע להפרעה זו.

מהו תיאנין ואיך הוא משפיע על הריכוז והמוח?

L-theanine מהווה חומצת אמינו הנמצאת באופן טבעי בתה ירוק ושחור. מחקרים מראים כי היא עוברת את מחסום דם-מוח ומשפיעה על רמות של נוירוטרנסמיטרים מסוימים במוח, כולל דופמין, סרוטונין וגאבא. השפעות אלו עשויות להיות רלוונטיות לתסמיני ADHD.

L-theanine משמש כחומצת אמינו ייחודית הנמצאת בעיקר בעלי תה, במיוחד בתה ירוק. מבחינה כימית, זוהי נגזרת של חומצת האמינו גלוטמין, הידועה גם בשם N-ethyl-γ-glutamine. L-theanine נחשבת לחומצת אמינו "לא חיונית", כלומר הגוף אינו מייצר אותה באופן טבעי.
מחקרים מראים כי L-theanine עשוי להשפיע על רמות של נוירוטרנסמיטרים במוח, כולל סרוטונין ודופמין. חומר זה נחקר בהקשרים שונים, כולל השפעותיו על קשב, ריכוז, מצב רוח, שינה ומערכת החיסון.תיאנין מיוצר כיום בכמויות מסחריות באמצעות מיצוי מצמחים, סינתזה כימית או טרנספורמציה אנזימטית במפעלים. הוא משמש כתוסף תזונה ומשמש גם בפיתוח מזונות פונקציונליים.

תוסף תזונה טבעי לADHD?

עוד הראו המחקרים הקליניים כי תיאנין עשוי להשפיע באופן חיובי על שיפור הקשב והריכוז. לדוגמה, מחקר בדק את ההשפעות של L-theanine עם ADHD. התוצאות הראו שיפור משמעותי בתפקודי קשב וזיכרון עבודה בקבוצה שקיבלה את התוסף לעומת קבוצת הפלצבו.

מחקרים אחרים, בחנו את ההשפעות של L-theanine בשילוב עם קפאין על מבוגרים עם ADHD. הממצאים הצביעו על שיפור בדיוק ובמהירות התגובה במטלות קוגניטיביות, וכן על ירידה בתסמיני היפראקטיביות. מנגנון הפעולה של ל-תיאנין עדיין נחקר, אך מדענים הציעו הסברים אפשריים להשפעתו:

  1. השפעה על גלי אלפא במוח: מחקרי EEG הראו כי תיאנין משפיע על פעילות גלי האלפא במוח, מצב המקושר עם רגיעה ממוקדת וערנות שקטה. השפעה זו עשויה להסביר את השיפור בריכוז ובקשב.
  2. מודולציה של נוירוטרנסמיטרים: L-theanine נמצא כמשפיע על רמות של דופמין וסרוטונין במוח. דופמין וסרוטונין משמשים כשני נוירוטרנסמיטרים המעורבים ב-ADHD. העלאת רמות הדופמין באופן זה, למשל, עשויה לשפר את תפקודי הקשב והמוטיבציה.
  3. השפעה אנטי-חרדתית: מחקרים מצביעים על כך שתיאנין עשוי להפחית חרדה, תסמין שלעתים קרובות מלווה ADHD. לכן יש מדענים המציעים הסבר זה ולפיו הפחתת החרדה עשויה לתרום לשיפור בריכוז.
  4. שיפור באיכות השינה: חלק מהמחקרים מצביעים על כך שחומצה אמינית זו משפיע על איכות השינה, וזה בתורו גורם שעשוי להשפיע לטובה על תסמיני ADHD במהלך היום.

חרף הממצאים המבטיחים, נדגיש מספר מגבלות ונקודות לשיפור במחקרים הקיימים המצביעים על השפעתו של תיאנין: ראשית, גודל המדגם: רבים מהמחקרים נערכו על קבוצות קטנות יחסית. נדרשים מחקרים גדולים יותר לביסוס התוצאות. שנית, משך המחקרים: מרבית המחקרים היו קצרי טווח. נדרשים מחקרים ארוכי טווח להערכת ההשפעות לאורך זמן. זאת ועוד, טרם נקבע המינון האופטימלי של L-theanine לטיפול בתסמיני ADHD. נדרש מחקר נוסף לקביעת המינון היעיל ביותר. בנוסף, נדרשים מחקרים המשווים את היעילות של L-theanine לטיפולים תרופתיים מקובלים ל-ADHD. יתר על כן, למרות התיאוריות הקיימות, המנגנון המדויק שבו L-theanine משפיע על תסמיני ADHD טרם הובהר במלואו.

    אמנם המחקרים הקיימים מצביעים על פוטנציאל מבטיח של L-theanine בטיפול בתסמיני ADHD. התוסף עשוי לשפר קשב, ריכוז, ותפקודים קוגניטיביים אחרים, וכן להפחית חרדה והיפראקטיביות. עם זאת, נדרש מחקר נוסף לביסוס ממצאים אלו ולהבנה מעמיקה יותר של מנגנוני הפעולה והיעילות לטווח ארוך.

    מדענים ממליצים להתייחס לתוסף זה כאפשרות טיפולית משלימה פוטנציאלית שעליה יש להוועץ עם רופא לפני שילובה בתפריט, אך לא כתחליף לטיפולים מבוססים ומוכחים. לפני שינוים באורחות חיים ושימוש בתוספים וחומרים נמליץ להתייעץ עם רופא ובמיוחד כשמדובר בהפרעות מורכבות כמו ADHD ובמיוחד בהפרעות קשב וריכוז בילדים.

    מחקרים על השפעות L-theanine על קשב וריכוז

    1. Nobre, A. C., Rao, A., & Owen, G. N. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 17(S1), 167-168.
    2. Gomez-Ramirez, M., Higgins, B. A., Rycroft, J. A., Owen, G. N., Mahoney, J., Shpaner, M., & Foxe, J. J. (2007). The deployment of intersensory selective attention: a high-density electrical mapping study of the effects of theanine. Clinical Neuropharmacology, 30(1), 25-38.
    3. Kelly, S. P., Gomez‐Ramirez, M., Montesi, J. L., & Foxe, J. J. (2008). L‐theanine and caffeine in combination affect human cognition as evidenced by oscillatory alpha‐band activity and attention task performance. The Journal of Nutrition, 138(8), 1572S-1577S.

    השפעות L-theanine על פעילות המוח

    1. Kakuda, T., Nozawa, A., Unno, T., Okamura, N., & Okai, O. (2000). Inhibiting effects of theanine on caffeine stimulation evaluated by EEG in the rat. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 64(2), 287-293.
    2. Lardner, A. L. (2014). Neurobiological effects of the green tea constituent theanine and its potential role in the treatment of psychiatric and neurodegenerative disorders. Nutritional Neuroscience, 17(4), 145-155.

    ממצאים מחקריים לגבי השפעות L-theanine על חרדה ולחץ

    1. Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L. R., & Ohira, H. (2007). L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological Psychology, 74(1), 39-45.
    2. Yoto, A., Motoki, M., Murao, S., & Yokogoshi, H. (2012). Effects of L-theanine or caffeine intake on changes in blood pressure under physical and psychological stresses. Journal of Physiological Anthropology, 31(1), 28.

    מחקרים על שילוב L-theanine עם קפאין

    1. Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Milne, A. L., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2008). The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood. Biological Psychology, 77(2), 113-122.
    2. Owen, G. N., Parnell, H., De Bruin, E. A., & Rycroft, J. A. (2008). The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood. Nutritional Neuroscience, 11(4), 193-198.

    עוד נציין כי בעוד שמחקרים אלו ואחרים מספקים תובנות מחקריות, רבים מהם לא נערכו ספציפית על אוכלוסייה עם ADHD. וכפי שפורט מעלה קיימים סייגים ומגבלות למחקרים הקיימים ולכן כאמור נדרש מחקר נוסף כדי לקבוע את היעילות המדויקת של L-theanine בטיפול בהפרעות קשב וריכוז.

    כתבות באותו עניין
    דילוג לתוכן