איך יודעים אם גבר עקר?

אך יודעים שהזרע תקין? כיצד יודעים אם הגבר עקר או פורה? מה סוגי הבעיות שגורמות לעקרות בגברים, הגורמים להן וכיצד מאבחנים?

דקל שחף

עור ומיןבריאות
כיצד יודעים אם הגבר עקר או פורה? צילום: Couplehealth-Care-Pixabay

אך יודעים שהזרע תקין? כיצד יודעים אם הגבר עקר או פורה? מה סוגי הבעיות שגורמות לעקרות בגברים? מהו האבחון של בעיות פוריות? מה הגורמים לבעיות פוריות בגברים? פוריות הגבר היא היכולת של גבר לייצר תאי זרע בריאים ובכמות מספקת, המאפשרים הפריה של ביצית והתפתחות עובּר. עקרות אצל גברים מתייחסת למצב שבו קיימת פגיעה ביכולת זו, ומעכבת את היכולת להביא ילדים לעולם.

מה גורם לעקרות אצל גברים?

מהם הגורמים המשפיעים על פוריות הגבר? מה עלול להוביל לעקרות? הבנת הגורמים השונים לעקרות חשובה לאבחון מדויק וטיפול יעיל. מגוון רחב של גורמים יכולים להשפיע על פוריות הגבר, ביניהם גורמים פיזיולוגיים: בעיות הורמונליות, מומים מולדים במערכת הרבייה, וריקוצלה (הרחבת ורידים באשכים) יכולים לפגוע בייצור הזרע או באיכותו. גם גורמים גנטיים כמו מוטציות גנטיות יכולות לגרום לבעיות בייצור הזרע או במבנה הזרעונים. תסמונות גנטיות מסוימות, כמו תסמונת קליינפלטר, קשורות לעקרות.

במקרים מסוימים, הגוף מייצר נוגדנים התוקפים את תאי הזרע, מה שמפחית את יכולתם להפרות את הביצית. במקרה זה מדובר בגורמים אוטואימוניים לעקרות. כמו כן, גורמים סביבתיים: חשיפה לחום מוגבר, קרינה, כימיקלים מסוימים ותרופות מסוימות עלולה לפגוע בתפקוד האשכים. לצד זה, גורמים קשורים באורח חיים משפיעים על הפוריות כמו עישון, צריכת אלכוהול מוגזמת, שימוש בסמים, השמנה וחוסר פעילות גופנית שיכולים להשפיע לרעה על פוריות הגבר. בנוסף גם זיהומים בדרכי השתן ובאיברים המין יכולים לפגוע בתפקוד הזרע. מעבר לכך כמובן שעם הגיל, איכות הזרע נוטה להידרדר.

איך יודעים אם גבר עקר- איך מאבחנים בעיות פוריות בגברים?

איך מאבחנים בעיות פוריות? מה התסמינים של בעיות המובילות לקושי בהפריה? מה סימני העקרות אצל גברים? במקרים רבים, עקרות אצל גברים אינה גורמת לתסמינים גלויים. לעיתים, ייתכנו תסמינים כלליים הקשורים למערכת הרבייה, כגון כאבים באשכים, בעיות בזקפה או שינויים בחשק המיני. האבחון המדויק נעשה באמצעות בדיקת זרע, המנתחת את מספר הזרעונים, תנועתם וצורתם.

אבחון בעיית העקרות בוחנת את הגורמים השונים שהוזכרו לעיל. לעתים קרובות, הסיבה לעקרות אינה ברורה לחלוטין, ויתכן שמדובר בשילוב של מספר גורמים. וכיצד מאבחנים בעיות פוריות בגברים אם עקרות היא לרוב ללא תסמינים? אבחון מדויק של פוריות הגבר כולל בדיקת זרע מקיפה, בדיקות הורמונליות ובדיקות נוספות, בהתאם לממצאים.

סוגי עקרות אצל גברים

אילו סוגים של בעיות פוריות יש לגברים? סוגי עקרות גברית מחולקים באופן כללי לשתי קטגוריות עיקריות

1. בעיות בייצור הזרע; כמות הזרע בעיתיית כלומר מספר הזרעונים הנפלטים בשפיכה עשוי להיות נמוך מהנורמה. לעיתים מדובר באיכות הזרע. כלומר הזרעונים עשויים להיות בעלי צורה או תנועה לא תקינה, או שכושר החיים שלהם עשוי להיות פגום. לצד זה הבעיה עלולה להיות בהרכב נוזל הזרע: שינויים בהרכב הנוזל שבו צפים הזרעונים עשויים לפגוע ביכולת שלהם לנוע ולהפרות את הביצית. חשוב לזכור כי בעיות הורמונליות, חשיפה לחומרים רעילים, זיהומים, מומים מולדים, גנטיקה, ואורח חיים לא בריא יכולים להשפיע על ייצור הזרע.

2. בעיות בהובלת הזרע הן הסוג השני של בעיות עקרות. בעיות אלה כוללות חסימות בצינורות המובילים את הזרע מהאשכים אל השופכה יכולות למנוע מהזרע להגיע אל הנרתיק. כמו כן קיימת בעיה של שפיכה הפוכה: במצב זה, הזרע נשפך לשלפוחית השתן במקום לצאת דרך השופכה.

אבחון וטיפול

אבחון בעיות פוריות אצל גברים כולל, כאמור, בדיקת זרע, בדיקות הורמונליות ובדיקות הדמיה. הטיפול בעקרות תלוי בסיבתה וכולל מגוון אפשרויות, כגון שינויים באורח החיים הכוללים הפסקת עישון, צמצום צריכת אלכוהול, שמירה על משקל תקין ופעילות גופנית סדירה. זאת לצד טיפול תרופתי. במקרים מסוימים, תרופות יכולות לעזור לשפר את איכות הזרע. בנוסף ייתכן ויוצע ניתוח. ניתוח יכול להיות הכרחי לתיקון מומים מולדים או הסרת וריקוצלה. לצד זה אופציה טיפולית נוספת היא הפריה חוץ-גופית (IVF). אם הטיפולים האחרים אינם מצליחים, ניתן לשקול הפריה חוץ-גופית.

חשיבות האבחון המוקדם גדולה בנושא זה. אבחון מוקדם של בעיות פוריות אצל גברים מאפשר התערבות טיפולית מוקדמת ושיפור הסיכויים להרות. חשוב להיוועץ ברופא מומחה בפוריות כדי לקבל אבחנה מדויקת וטיפול מותאם אישית. פוריות הגבר היא נושא מורכב המשפיע על יכולת ההפריה. גורמים רבים יכולים לפגוע בפוריות, אך אבחון וטיפול מוקדמים יכולים לשפר משמעותית את הסיכויים להרות.

דילוג לתוכן