מחקר: לחץ נפשי והופעת פסוריאזיס

מה הקשר בין היבטים רגשיים להתפתחות דלקתיות ובעיות עור כולל פסוריאזיס? ממצאי מחקר חדש שנערך שופך אור על נושא חשוב זה

עור ומין
לחץ נפשי ופסוריאזיס. צילום: Pixabay

כיצד משפיע לחץ נפשי על הופעת נגעי פסוריאזיס? מה הקשר בין היבטים רגשיים להתפתחות דלקתיות ובעיות עור כולל פסוריאזיס? ממצאי מחקר חדש שנערך שופך אור על נושא חשוב זה ומדגיש את הקשר בין המצב הרגשי שלנו לתופעות הגופניות שאנו חווים וביניהם השפעה על עורנו והתפתחות מחלות עור לרבות פסוריאזיס.

המצב הרגשי שלנו משפיע על הבריאות הכללית, כולל על העור. מחלות עור רבות, כמו פסוריאזיס, יכולות להיות מושפעות מהמצב הרגשי שלנו. פסוריאזיס היא מחלת עור כרונית המאופיינת בהופעת כתמים אדומים וקשקשים על העור. המחלה יכולה להופיע בכל גיל והיא משפיעה על איכות החיים של החולים בה.

הקשר בין המצב הרגשי למחלות עור נחקר רבות. מחקרים מראים כי לחץ נפשי, חרדה ודיכאון יכולים להחמיר את מצב העור ולהוביל להופעת מחלות עור שונות. כאשר אנו חווים לחץ נפשי, הגוף משחרר הורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין, אשר יכולים להשפיע על מערכת החיסון ולהוביל להחמרת מחלות עור. בנוסף, לחץ נפשי יכול להוביל להרגלים לא בריאים כמו עישון, שתיית אלכוהול ואכילה לא בריאה, אשר יכולים גם הם להשפיע על מצב העור.

פסוריאזיס היא אחת המחלות העוריות הנפוצות ביותר. כמו מחלות אחרות, גם מחלה זו מושפעת מהמצב הרגשי. מחקרים מראים כי חולים בפסוריאזיס חווים לעיתים קרובות לחץ נפשי, חרדה ודיכאון. לחץ נפשי יכול להחמיר את הסימפטומים של פסוריאזיס ולהוביל להופעת כתמים חדשים על העור. בנוסף, חולים בפסוריאזיס מדווחים לעיתים קרובות על תחושת בושה ובידוד חברתי, אשר יכולים להחמיר את המצב הרגשי ולהוביל להחמרת המחלה.

מחקרים שונים הראו כי חולים בפסוריאזיס חווים רמות גבוהות של לחץ נפשי וחרדה, וכי לחץ נפשי יכול להחמיר את הסימפטומים של המחלה. חולים בפסוריאזיס מדווחים על תחושת בושה ובידוד חברתי, אשר יכולים להחמיר את המצב הרגשי ולהוביל להחמרת המחלה. עוד נמצא כי טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לחולים בפסוריאזיס להתמודד עם הלחץ הנפשי ולהפחית את הסימפטומים של המחלה.

מדענים במחקר חדש – לחץ נפשי מגביר פסוריאזיס

מחקר חדש שפורסם עוסק בקשר בין לחץ נפששי להחמרת נגעי פסוריאזיס בעור. המחקר בוצע באמצעות מודל עכברים עם עור אנושי מושתל. בשלב הראשון, עור אנושי בריא הושתל על עכברי . חודש לאחר מכן, הוזרקו לעור תאים מונוציטים (PBMCs) שהופעלו מראש עם IL-2 במעבדה, כדי לגרום להופעת נגעי פסוריאזיס. לאחר התפתחות הנגעים, הוחל דקסמתזון (DEX) מקומי כדי לגרום להיעלמות הנגעים. לאחר שהנגעים נעלמו, העכברים נחשפו ללחץ קולי או ללחץ מדומה למשך 24 שעות.

תוצאות המחקר הראו כי לחץ קולי הוביל להופעת נגעי פסוריאזיס מחדש בכל העור האנושי המושתל תוך 14 ימים. הופעת הנגעים הייתה קשורה לשינויים משמעותיים במאפייני העור הקשורים לפסוריאזיס: עיבוי האפידרמיס, ביטוי K16, פרוליפרציה של קרטינוציטים, ביטוי פפטידים אנטימיקרוביאליים, וסמנים של הפעלה חיסונית.

בנוסף, נמצאה עלייה בתאי חיסון באפידרמיס ובדרמיס ובמתווכים פרו-דלקתיים הקשורים לפסוריאזיס. סמנים של דלקת נוירוגנית גם הם נמצאו בשיעור גבוה יותר בעכברים שנחשפו ללחץ. ממצאי המחקר העלו כי הטיפול באנטגוניסט של קולטן נוירוקינין-1 , אפרפיטנט (aprepitant), מנע הופעת נגעי פסוריאזיס מחדש ב-4 מתוך 5 עכברים והובילו לירידה ברוב הסמנים הדלקתיים והנוירוביולוגיים.

מסקנות המחקר סיפקו ראיות חדשות ומכריעות לכך שלחץ נפשי יכול לגרום להופעת נגעי פסוריאזיס בעור אנושי מושתל במודל עכברים, ומדגישות את תפקיד הדלקת הנוירוגנית בתהליך זה.

נדגיש כי לאור ממצאים אלה ואחרים חשוב לזהור שאמנם המצב הרגשי שלנו משפיע על הבריאות הכללית שלנו, כולל על העור. וכך מחלות עור רבות, כמו פסוריאזיס, יכולות להיות מושפעות מהמצב הרגשי שלנו. לחץ נפשי, חרדה ודיכאון יכולים להחמיר את מצב העור ולהוביל להופעת מחלות עור שונות. אך נזכור כי טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לחולים להתמודד עם הלחץ הנפשי ולהפחית את הסימפטומים של המחלה. לכן חשוב להכיר בקשר בין המצב הרגשי למחלות עור ולפעול להפחתת הלחץ הנפשי על מנת לשפר את הבריאות ואת מצב העור.

דילוג לתוכן