האם ג'ינג'ר טוב לקיבה ולמערכת העיכול?

האם גינג'ר מסייע כנגד עצירות? האם זנגביל מועיל למערכת העיכול ומפחית צרבות? מה השפעתו כנוגד חימצון ונוגד דלקת על פי מחקרים

מערכת האתר

עיכול
איך ג'ינג'ר עשוי לסייע לתסמינים במערכת העיכול כמו עצירות? צילום: congerdesign--Pixabay


מה היתרונות והחסרונות של גי'נגר למערכת העיכול? האם גינג'ר מסייע כנגד עצירות? האם זנגביל מועיל למערכת העיכול ומפחית צרבות? מה השפעתו כנוגד חימצון ונוגד דלקת על פי מחקרים? ג'ינג'ר או זנגביל (Zingiber officinale) הוכח במחקרים כמשפיע באופן משמעותי חיובי על מערכת העיכול. הוא מסייע בעיקר באמצעות התרכובות הביו-אקטיביות שלו.

שורש הג'ינג'ר מכיל מגוון רחב של רכיבים פעילים, ביניהם ג'ינג'רול (Gingerol), שוגאול (Shogaol) וזינג'יברון (Zingerone). כאחד מירקות השורש הבריאים הוא כולל רכיבים אלו הם האחראים לטעם החריף של הג'ינג'ר ולרוב סגולותיו הבריאותיות. הג'ינג'רול, למשל, הוא נוגד חמצון ונוגד דלקת רב עוצמה, ולו מיוחסות תכונות אנטי-סרטניות ומשככות כאבים.

ג'ינג'ר משמש לטיפול במגוון רחב של בעיות בריאותיות, ביניהן בחילות והקאות, כאבי שרירים, דלקות פרקים וכאבי מחזור. מחקרים מראים כי ג'ינג'ר עשוי לסייע בהקלה על בחילות בוקר במהלך הריון, וכן להפחית את חומרת כאבי המחזור. בנוסף, ג'ינג'ר עשוי לסייע בהורדת רמות הסוכר בדם ובשיפור תפקוד מערכת העיכול.

ניתן לצרוך ג'ינג'ר במגוון דרכים, כולל טרי, מיובש, כבוש, או כתוסף תזונה. ניתן להוסיף ג'ינג'ר לתבשילים, מרקים, סלטים ורטבים, או להכין ממנו תה מרענן. עם זאת, חשוב לציין כי צריכה מופרזת של ג'ינג'ר עלולה לגרום לתופעות לוואי כגון צרבת ושלשולים.

מחקרים מצביעים על כך שג'ינג'ר יכול לשנות את הרכב המיקרוביוטה במעיים. הזנגביל מקל על תסמיני מערכת העיכול ומספק יתרונות אנטי דלקתיים. להלן חלק מן ההשפעות המועילות שלו:ג'ינג'ר, הידוע גם בשם זנגביל, הוא שורש טרופי המשמש בתור תבלין וצמח מרפא כבר אלפי שנים. הוא מוערך בזכות טעמו החריף והארומטי, וכן בזכות סגולותיו הבריאותיות הרבות.

משפיע על חיידקי המעי

מחקרים העלו כי תוספי ג'ינג'ר מגבירים את המגוון והדומיננטיות היחסית של חיידקים מועילים, כגון אקטינובקטריה ופרבקטרואידים, תוך הפחתת סוגים מזיקים של חיידקי מעי כמו בלאוטיה. השפעתו עשויה לתרום לשיפור בריאות ותפקוד המעיים, אם כי לא נצפו שינויים משמעותיים בגיוון הכללי (Crichton et al., 2023).

מדענים הראו כי ג'ינג'ר, משפיע באופן משמעותי על הרכב המיקרוביום של המעי האנושי ומחזק אוכלוסיות חיידקים כמו וקשור בגיוון מיקרוביאלי מוגבר ושינוי חיובי ביחס לחיידקי Firmicutes ל-Bacteroidetes, לצד ירידה בדור הפרו-דלקתים (Wang et al., 2021). יתר על כן, תרכובות ספציפיות כמו 6-ג'ינג'רול נקשרו לשינויים באוכלוסית החיידקים במעיים המקדמים ירידה במשקל. הקשר הזה תווןך על ידי העצמת חיידקים מועילים שונים. בכלליות ניכר כי ג'ינג'ר משפיע לטובה על מיקרוביום מעיים בריא יותר, שתורם לשיפור הבריאות והתפקוד של מערכת העיכול (Kim et al., 2024).

הקלה על עצירות ובחילה

ג'ינג'ר יעיל בהפחתת בחילות והקאות, במיוחד בחולים העוברים כימותרפיה ואלה שחווים תופעות לוואי מטיפולים שונים כולל טיפול אנטי-רטרו-ויראלי (Gunawan, 2023). עוד הוכח בניסויים קליניים שג'ינג'ר יכול לשפר תסמיני עיכול (Crichton et al., 2023) ושהוא בעל תכונות נוגדות כיב, מה שעלול להועיל לאנשים הסובלים מהפרעות במערכת העיכול (Sharma & Kaur, 2024).

צמחי מרפא שונים עשויים להועיל כנגד עצירות על פי ממצאים מחקריים שונים. נמצא במחקרים כי ג'ינג'ר מסייע לתסמינים הקשורים לעצירות והפחית סימפטומים כמו עצירות (Al Jassin, 2019).

השפעות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון

ממצאים מחקריים מעלים כי התכונות האנטי דלקתיות של ג'ינג'ר מסייעות בהפחתת דלקת במערכת העיכול, שיכולה להועיל במצבים כמו דלקת קיבה ומחלות מעי דלקת. התרכובות הביו-אקטיביות של ג'ינג'ר מציגות גם השפעות נוגדות חמצון, שעשויות להגן על רירית מערכת העיכול מפני לחץ חמצוני (Crichton et al., 2023).

בעוד שג'ינג'ר נראה מבטיח בהקשר הטיפולי ביחס להפחתת תסמיני בבעיות במערכת העיכול, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין היטב את המנגנונים שלו ולייעל את היישומים הטיפוליים שלו. כמה מחקרים מצביעים על כך שההשפעות עשויות להשתנות בהתאם למצבים בריאותיים בודדים ולהפרעות במערכת העיכול הספציפיות המטופלות. לכן אם הינכם סובלים מבעיות קיבה, עצירות, בחילות וקשיים אחרים פנו לרופא המטפל לאבחון מקיף, ייעוץ וטיפול, ובמידה ותרצו לשלב תוספים או צמחי מרפא היוועצו קודם עם הרופא ביחס להשפעה האפשרית על גופכם, היתרונות והחסרונות של גי'נג'ר או כל תוסף אחר טרם תכניסו אותו לגופכם.

כתבות באותו עניין