למה יש לי צרבת? אבחון גורמים וטיפול

למה יש לנו צרבת? מה גורם לצריבה? מה הגורמים שמובילים לצרבת? ומה התסמינים והטיפול בתופעה?

עיכולתזונה
למה יש צרבת? איך מאבחנים ומה הטיפול? צילום:pexels-adrienn

צרבת היא תחושה לא נעימה של צריבה או בעירה בחזה, שמקורה בעלייה של חומצות קיבה לוושט. חומצות אלו, המיוצרות באופן טבעי בקיבה כדי לעזור בעיכול המזון, גורמות לגירוי ברירית הרגישה של הוושט ויוצרות את התחושה הצורבת. התופעה הזו מתרחשת כאשר השסתום הטבעי שבין הקיבה לוושט אינו נסגר כראוי, ומאפשר לחומצות הקיבה לעלות למעלה. צרבת יכולה להופיע לאחר אכילה, במיוחד לאחר ארוחות גדולות או שומניות, ולהחמיר בעת שכיבה או התכופפות.

למרות שצרבת היא תופעה שכיחה וחולפת אצל רבים, היא יכולה להיות מטרידה ולפגוע באיכות החיים. במקרים חוזרים ונשנים או חמורים, חשוב להתייעץ עם רופא כדי לאבחן את הגורם לצרבת ולקבל טיפול מתאים.

למה יש לי צרבת – מה גורם לצרבת?

מה מוביל לתחושת הצריבה? למה יש לנו צרבת? מה גורם לצריבה? מה הגורמים שמובילים לצרבת? להלן הגורמים שמובילים את חומצות הקיבה לעלות לוושט ולגרום לתופעה:

ראשית, החלשות או סגירה לא תקינה של שסתום הוושט התחתון. בין הקיבה לוושט מצוי שריר טבעתי, שמשמש מעין שסתום. תפקידו למנוע מחומצות הקיבה לעלות חזרה לוושט. כאשר שריר זה נחלש או אינו נסגר כראוי, החומצות יכולות לחדור לוושט ולגרום לצרבת.

שנית, לחץ תוך בטני מוגבר גורם לצרבת. מצבים שונים יכולים להעלות את הלחץ בתוך הבטן ומובילים לצרבת. לדוגמה בהריון הרחם הגדל לוחץ על הקיבה והוושט, ומחליש את השסתום. דוגמה נוספת היא עודף משקל שיוצר לחץ על איברי הבטן הפנימיים. גם בגדים הדוקים עלולים להגביר את הלחץ בבטן.

לצד זה מזון לא מתאים יכול להוביל לצרבת. כך, אכילה מופרזת: אכילת ארוחות גדולות או שומניות גורמת לקיבה להתמלא יתר על המידה, מה שמגביר את הלחץ על השסתום. מזונות מסוימים: מזונות מסוימים, כמו מזון חריף, שוקולד, קפה, אלכוהול, ומשקאות מוגזים, עלולים להרפות את השסתום או להגביר את חומציות הקיבה.

עישון או שתיית אלכוהול גורמים לצרבת גם הם. עישון פוגע בשרירים האחראים על סגירת השסתום. לצד זה גם תרופות מסוימות מובילות לצרבת. תרופות מסוימות, כמו אספירין, נוגדי דלקת לא סטרואידיים (NSAIDs), וניטראטים, יכולות להחליש את השסתום או לגרום לגירוי ברירית הוושט. בנוסף, גם מחלות ומצבים רפואיים מסוימים, כמו בקע סרעפתי, יכולים לתרום לצרבת.

גורמים נוספים עלולים להחמיר את הצרבת ובהם התכופפות קדימה שעלולה להגביר את הלחץ על הקיבה. גם שכיבה זמן קצר לאחר האכילה יכולה להקל על עליית חומצות הקיבה לוושט. בנוסף, לחץ נפשי עלול להשפיע על מערכת העיכול ולהחמיר את התסמינים.

ישנם גורמים נוספים לצרבתיות. רשימה זו אינה כוללת את כל הגורמים האפשריים לצרבת. הקשר בין גורמים שונים לצרבת יכול להשתנות מאדם לאדם. נציין שאם אתם חשים בתסמינים של צרבת בתכיפות או בחומרה פנו לאבחון, ייעוץ וטיפול בהקדם עם רופא.

איך מרגיש כשיש צרבת?

צרבת מהווה תופעה נפוצה המתבטאת בתחושה לא נעימה של צריבה או בעירה בחזה, לעיתים עולה עד לצוואר או הגרון. התחושה הזו נובעת מעלייה של חומצות קיבה לוושט, שגורמות לגירוי ברירית הרגישה של הוושט.

תסמינים נוספים של צרבת עשויים לכלול טעם חמוץ או מר בפה, תחושת גוש בגרון, קושי בבליעה, שיעול יבש, צרידות, והחמרה של תסמיני אסתמה. לעיתים, צרבת יכולה להופיע בלילה ולהעיר את האדם משנתו. התסמינים עשויים להשתנות בעוצמתם ותדירותם מאדם לאדם, והם מושפעים מגורמים שונים כמו תזונה, אורח חיים, ומצב רפואי קיים.

נציין כי תסמיני צרבת עלולים להתבלבל עם תסמינים של מחלות לב, ולכן חשוב לפנות לרופא כדי לאבחן את הגורם לתסמינים ולשלול מחלות לבביות.

איך מאבחנים צרבת?

אבחון צרבת לרוב מתבסס על תיאור התסמינים על ידי המטופל לצד בדיקות. הרופא ישאל אותך על תדירות ההתקפים, העוצמה שלהם, המזונות והמצבים המחמירים אותם, ותרופות שכבר נלקחו. במקרים רבים, תיאור מדויק של התסמינים מספיק כדי לאבחן צרבת. עם זאת, במצבים מסוימים, הרופא ישלח אותך לבדיקות נוספות כדי לשלול מצבים רפואיים אחרים או לאבחן סיבוכים. בדיקות אפשריות לאבחון צרבת כוללות אנדוסקופיה, ניטור חומציות ועוד.

אנדוסקופיה היא בדיקה המאפשרת לרופא לבחון את הוושט והקיבה באמצעות צינור דק עם מצלמה בקצהו. בדיקה זו יכולה לגלות דלקת בוושט, כיבים או שינויים אחרים ברירית. בדיקה לניטור חומציות בוושט מודדת את כמות החומצה בוושט לאורך זמן. בדיקה זו עוזרת לקבוע את חומרת המחלה ואת התגובה לטיפול. לצד זה ישנן בדיקות אחרות שיכולות לסייע. במקרים מסוימים, הרופא עשוי להזמין בדיקות נוספות, כגון צילום רנטגן עם באריום או בדיקת מנומטריה, כדי לאבחן את הסיבה לצרבת.

הבחירה בבדיקות תלויה בתסמינים של המטופל ובשיקול דעתו של הרופא. חשוב להדגיש כי אבחון מדויק של צרבת מהווה רכיב חיוני לטיפול יעיל ומניעת סיבוכים.

איך מטפלים בצרבת?

צרבת, משפיעה על איכות החיים. עם זאת ישנם מגוון טיפולים שיכולים להקל על התסמינים ועל הגורמים לה. אז מה אפשר לעשות כדי לטפל בצרבת? איך מטפלים בצרבתיות? להלן מפורטות חלק מהאפשרויות לטיפול:

1.טיפול תרופתי בצרבת נעשה באמצעות תרופות סותרות חומצה. תרופות אלה הן הטיפול הנפוץ ביותר לצרבת. תרופות אלו מנטרלות את החומציות בקיבה ומספקות הקלה מהירה. בנוסף, קיימות תרופות שמפחיתות את ייצור החומצה בקיבה, תרופות המגנות על רירית הוושט, ותרופות המזרזות את התרוקנות הקיבה. חשוב להתייעץ עם רופא לפני נטילת כל תרופה, שכן לכל תרופה יש תופעות לוואי אפשריות.

2.שינויים באורח החיים עשויים להפחית משמעותית את תדירות ושכיחות הצרבות. שמירה על משקל תקין עשויה לסייע. כך גם אכילת ארוחות קטנות ותכופות. גם הימנעות ממזונות מגרים כמו מזון חריף, שוקולד, קפה, אלכוהול, ומשקאות מוגזים, הפסקת עישון, והימנעות משכיבה מיד לאחר האכילה, עשויות לסייע בהפחתת התסמינים.

3. קיימים מספר טיפולים טבעיים שמסתייעים בהם כתרופות טבעיות או תרופות סבתא לצרבת. אולם אין עליהם די מידע מחקרי באשר ליעילותן באוכלוסיה נרחבת במחקר מבוקר. כך יש המשתמשים כתרופת סבתא או טיפול טבעי להקלה על צרבת באכילה או חליטה של שורש ג'ינג'ר, אלוורה, או חומץ תפוחים מדולל במים. כמו כן, תרגילי נשימה עמוקה ויוגה יכולים לסייע בהרפיית השרירים ולשיפור העיכול. חשוב לציין כי טיפולים טבעיים אינם מתאימים לכולם, ויש להתייעץ עם רופא לפני השימוש בהם.

4. טיפולים פולשניים מוצעים גם הם לעיתים במקרים קשים של צרבת, שאינם מגיבים לטיפול תרופתי ושינויים באורח החיים. הרופא עשוי להמליץ על טיפול פולשני, כגון אנדוסקופיה או ניתוח. טיפולים אלו משמשים לתיקון השסתום בין הקיבה לוושט או להקטנת הקיבה.

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן