מחלת צליאק – תסמינים במבוגרים ובילדים

מהי מחלת הצליאק? מהם הסימפטומים של צליאק במבוגרים? מה התסמינים של צלירק בילדים?

עיכולבריאות
תסמיני מחלת צליאק בילדים ומבוגרים. צילום:Dominic Alberts from Pixabay

מהי מחלת הצליאק? מהם הסימפטומים של צליאק במבוגרים? מה התסמינים של צלירק בילדים? אילו תסמינים יש למחלה שאינם קשורים במערכת העיכול?

אז נתחיל בהגדרה מהי המחלה הקרויה צליאק או באנגלית Celiac disease. מחלת צליאק היא הפרעה מתווכת חיסונית המופעלת על ידי צריכת גלוטן אצל אנשים בעלי נטייה גנטית. המחלה משפיעה על כ-1% מהאוכלוסייה המערבית (Guandalini & Assiri, 2014). צליאק, הידועה גם כ"כרסת", היא מחלה אוטואימונית כרונית שבה מערכת החיסון מגיבה בצורה קיצונית לגלוטן, חלבון המצוי בחיטה, שעורה ושיפון. כאשר אדם החולה בצליאק צורך גלוטן, מערכת החיסון שלו תוקפת את רירית המעי הדק, פוגעת בסיסי המעי ומונעת ספיגה תקינה של חומרי הזנה.


התסמינים כוללים קשיים במערכת העיכול, כולל כאבי בטן, שלשולים ונפיחות ותופעות כגון אנמיה, עייפות ובעיות נוירולוגיות (Harris et al., 2012). האבחון כולל בדיקות סרולוגיות וביופסיה של התריסריון לעיתים. קיימות בדיקות חלופיות לבחינת צליאק על ידי שיטות לא פולשניות לחולים צעירים (Swora-Cwynar et al., 2019). הטיפול האפקטיבי המרכזי המוצע הוא דיאטה ללא גלוטן לכל החיים (GFD). דיאטה ללא גלוטן מובילה להפחתה משמעותית בתסמינים.

אצל ילדים ניכרים בדרך כלל שיעורים גבוהים יותר של הפחתת סימפטומים בהשוואה למבוגרים כאשר הם מקפידים דיאטה ללא גלוטן. מחקרים עדכניים מצביעים על קשר פוטנציאלי בין מחלת צליאק ותסמיני מחלת ריפלוקס קיבה-וופגיאלי (GERD) (Leffler & Kelly, 2011).

תסמינים של צליאק במבוגרים

למרות שמחלת הצליאק מתבטאת לעתים קרובות כבר בילדות, היא עשויה להתעורר ולהתגלות בבגרות. תסמיני המחלה במבוגרים עשויים להיות שונים מאוד מאלו של ילדים, ולעיתים קרובות הם עמומים ולא ספציפיים, מה שמקשה על האבחון. אז מהם לרוב התסמינים של צליאק במבוגרים? להלן הסימפטומים הקלאסיים של המחלה והתסמינים שלא קשורים למערכת העיכול:

תסמינים קלאסיים:

  • בעיות עיכול הכוללות שלשולים כרוניים, עצירות, כאבי בטן ונפיחות מהווים תסמינים שכיחים של המחלה, אך הם לא תמיד ניכרים.
  • מחלת הצליאק פוגעת בספיגת חומרי הזנה. פגיעה זו גורמת לעתים לאנמיה, חולשה, עייפות ועצירות.
  • תת-משקל או הפחתה ניכרת במשקל. ירידה במשקל ללא סיבה נראית לעין יכולה להעיד על חוסר ספיגה של חומרי מזון.

תסמיני צליאק שלא קשורים למערכת העיכול:

  • בעיות עור מהוות חלק נוסף בתסמינים והן כוללות פריחות, אקזמה, ודרמטיטיס הרפטיפורם -פריחה מגרדת המופיעה על המרפקים והברכיים.
  • בעיות עצם גם הן יכולות להיות תסמין והן כוללות אוסטאופורוזיס ושברים חוזרים ונשנים.
  • בעיות נוירולוגיות כגון נוירופתיה היקפית (נזק עצבי), סחרחורות, עקצוצים וחוסר תחושה.
  • בעיות פוריות בהם קשיים להכנס להיריון והפלות חוזרות ונשנות.
  • צליאק קשורה למחלות אוטואימוניות אחרות כמו תירואידיטיס, סוכרת מסוג 1 והפרעות במערכת העצבים.

לצד זה קיימים תסמינים כלליים של הצליאק ובין היתר הללו כוללים עייפות כרונית, דיכאון וחרדה וכאבי מפרקים. החולים עלולים לחוש תחושה מתמדת של עייפות וחולשה, מצבי רוח ירודים והפרעות חרדה שיכולים להיות קשורים לצליאק ודלקת מפרקים יכולה להופיע אצל חלק מחולי הצליאק ולגרום לכאבים במפרקים.

נזכיר כי לא כל חולי צליאק יחוו את כל התסמינים הללו. רבים מהם עשויים להיות תסמינים עדינים ולא מאובחנים במשך שנים. בנוסף, תסמינים אלו יכולים להופיע גם במחלות אחרות, לכן אבחון מדויק על ידי רופא מהווה שלב חיוני לקראת טיפול. אם אתם חווים תסמינים אלו או אחרים פנו לרופא כדי לבחון ולאפיין את המצב ולקבל ייעוץ .

תסמינים של צליאק בילדים: מגוון רחב של ביטויים

מהם התסמינים של צליאק בילדים? מחלת הצליאק בילדים יכולה להתבטא במגוון רחב של תסמינים. החל מבעיות עיכול ועד להפרעות התפתחותיות. נציין כי לא כל הילדים יחוו את כל התסמינים הללו, וחלקם עשויים להיות סימפטומים עדינים מאוד.

תסמינים קלאסיים של צליאק בילדים כוללים בעיות עיכול. הללו כוללים שלשולים כרוניים, עצירות, כאבי בטן ונפיחות בטנית הם תסמינים שכיחים. גם חוסר תאבון מהווה סימפטום של לצליאק בילדים. ילדים עם צליאק עשויים לסרב לאכול או לאבד עניין במזון. לצד זה גם הקאות חוזרות ונשנות יכולות להצביע על בעיה בספיגת המזון בגלל המחלה.

קיימים גם תסמינים כלליים של הצליאק. הללו כוללים חוסר ספיגה של חומרי הזנה המוביל לעיתים לירידה במשקל או לקושי לעלות במשקל. לצד זה המחלה גורמת לעתים לילדים עם צליאק עשויים לגדול בקצב איטי יותר מהרגיל. בנוסף סימפטום נוסף הוא תחושה מתמדת של עייפות וחולשה ואף חוסר שקט: ילדים עם צליאק עשויים להיות עצבניים וחסרי מנוחה.

לצד זה קיימים תסמינים נוספים בהם חוסר בברזל כתוצאה מחוסר ספיגה שיכול לגרום לאנמיה. וכמו כן בעיות עור הכוללות פריחות, אקזמה. סימפטומים נוספים כוללים בעיות שיניים ואמייל פגום וכאבי מפרקים ודלקות במפרקים.

לצליאק קיימים עוד תסמינים הקשורים להתפתחות. המחלה יכולה להיות קשורה בעיכוב בהתפתחות. ילדים עם צליאק עלולים להתפתח בקצב איטי יותר מבחינה פיזית וקוגניטיבית ולבעיות התנהגות: קשיי ריכוז, היפרקטיביות.

נזכיר גם כאן כי תסמיני הצליאק בילדים יכולים להשתנות מאוד מילד לילד. לעיתים הם כל כך עדינים עד כי הם מתפסים כתסמינים של מחלות אחרות. אם ילדכם סובל מתסמינים אלו ואחרים, פנו לרופא לבחון את האפשרות של אבחון מחלה זו אחרות לייעוץ וטיפול אפקטיבי.

מה גורם למחלת צליאק?

מהן הסיבות למחלה? מה הגורמים המדויקים למחלת הצליאק? המחוללים המדויקים של המחלה אינם מובנים לחלוטין, אך ידוע כי ישנם מספר גורמים התורמים או קשורים להתפתחותה:

  1. גנטיקה: מחלת הצליאק היא מחלה תורשתית. כלומר ישנה נטייה גנטית לפתח אותה. אנשים עם קרובי משפחה חולים בצליאק נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלה.
  2. גלוטן: הגלוטן עצמו משמש כגורם מעורר למחלה אצל אנשים הרגישים אליו. כאשר אדם חולה בצליאק צורך גלוטן, מערכת החיסון שלו מגיבה בצורה מוגזמת וגורמת לנזק ברירית המעי.
  3. גורמים סביבתיים: גורמים סביבתיים שונים משפיעים לעתים על התפתחות המחלה, ברם, נדרש מחקר נוסף כדי להבין את התפקיד המדויק שלהם.

מה קורה בגוף כאשר אדם חולה בצליאק צורך גלוטן?

כאשר אדם עם צליאק אוכל מזון המכיל גלוטן, מערכת החיסון שלו מגיבה על ידי יצירת נוגדנים התוקפים את רירית המעי הדק. התגובה החיסונית גורמת לדלקת ונזק לסיסי המעי, שהם מבנים זעירים ברירית המעי הדק האחראים על ספיגת חומרי הזנה. הנזק לסיסי המעי מוביל למספר בעיות, כולל חוסר ספיגה של חומרי הזנה. כתוצאה מהנזק לסיסי המעי, הגוף אינו מסוגל לספוג כראוי חומרים מזינים חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים וחלבונים. כמו כן הדבר גורם לחוסר ספיגה של חומרי הזנה המוביל לתת-תזונה, שעלולה לגרום למגוון רחב של תסמינים, כולל עייפות, חולשה, ירידה במשקל, אנמיה ועוד. לצד זה צריכת הגלוטן גורמת במחלת צליאק לא מטופלת לסיבוכים בריאותיים חמורים, כגון אוסטאופורוזיס, סרטן המעי הגס, בעיות פוריות, והפרעות נוירולוגיות.

כיצד נעשה אבחון וטיפול בצליאק? אבחון מחלת הצליאק כולל בדיקות דם, ביופסיה של המעי הדק ובדיקות גנטיות. הטיפול היחיד היעיל למחלת הצליאק הוא דיאטה נטולת גלוטן לכל החיים. דיאטה זו כוללת הימנעות מכל מזון המכיל חיטה, שעורה ושיפון.

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן