האם אתם גרים בעיר וחוששים מהשפעות זיהום האוויר? כיצד משפיעה חשיפה ממושכת לזיהום אוויר לסיכון לקרישי דם מסוכנים? מה הקשר בין מגורים באזור עירוני לקרישי דם קטלניים?
מחקר זה בחן את הקשר בין חשיפה כרונית לזיהום אוויר לבין התפתחות קרישי דם – תרומבואמבוליזם ורידי (VTE) – פקקת ורידית תסחיפית – תרומבואמבוליזם – טרומבוזה. באוכלוסייה אמריקאית רחבה. תוצאות המחקר מצביעות על קשר מובהק בין חשיפה מוגברת למזהמי אוויר שונים לבין עלייה בסיכון לקרישי דם מסוכנים, הכולל פקקת ורידים עמוקה ותסחיף ריאתי. המחקר מדגיש את ההשפעה השלילית של זיהום אוויר על מערכת הדם ועל בריאות הציבור.
היווצרות קריש דם מהווה גורם תחלואה ותמותה משמעותי. מחקרים קודמים הראו קשר בין חשיפה לזיהום אוויר לבין מחלות לב וכלי דם, אולם הקשר ל-VTE לא נחקר באופן מעמיק. המחקר הנוכחי נועד לבחון את הקשר בין חשיפה ממושכת למזהמי אוויר לבין סיכון מוגבר לטרומבוזה באוכלוסייה אמריקאית רחבה.
- איך מזהים בעיות לב ומהם תסמיני אי ספיקת לב?
- תסמיני עודף לחץ דם: מה מרגישים כשלחץ הדם גבוה?
- הקשר בין דופק ולחץ דם
מחקרים חדשים חושפים קשר מדאיג בין זיהום אוויר לבין סיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם, במיוחד תרומבואמבוליזם ורידי , מצב מסוכן שעלול להוביל לסיבוכים חמורים ואף למוות. חשיפה ארוכת טווח לחלקיקים מזהמים היא בעלת השלכות חמורות. מחקרים מראים כי חשיפה ארוכת טווח לחלקיקים מזהמים קטנים, כמו PM2.5 ו-PM10, הנפלטים מכלי רכב, תעשייה ושרפות, מעלה משמעותית סיכון לקרישי דם תסחיפיים. ממצאים אלו מתבססים על ניתוח נתונים רחב היקף מאוכלוסיות מגוונות, המצביעים על מתאם חזק בין רמות זיהום האוויר לבין אירועי קרישיות יתר.
נזקי זיהום אויר והווצרות פקקת
ההבנה כיצד זיהום אוויר תורם להיווצרות קרישי דם מתקדמת, ומתברר כי מדובר בתהליך מורכב המערב מספר מנגנונים ביולוגיים. ראשית, חלקיקים מזהמים עלולים להפעיל את טסיות הדם, שהן תאים האחראים על קרישת הדם, ולגרום להן להתחבר יחד וליצור קרישים. בנוסף, זיהום אוויר מעורר תגובה דלקתית בגוף, אשר עלולה לפגוע בדופן כלי הדם ולהגביר את הסיכון להיווצרות קרישים. לצד זה זיהום אוויר משבש את האיזון העדין בין מנגנוני קרישת הדם למנגנוני פירוק קרישי הדם, מה שעלול להוביל לקרישיות יתר.
מחקרים מראים כי חשיפה לרמות גבוהות של PM2.5 מקצרת את זמן הפרותרומבין, מדד לקרישה מוגברת, ומשפרת את תפקוד גורם פון וילברנד, חלבון המעורב בקרישת הדם. בנוסף, חשיפה ל-PM2.5 מעלה את הסיכון לאירועי דימום חמורים, מה שמצביע על יחסי גומלין מורכבים בין זיהום אוויר לתהליכי קרישה.
במחקר אורך זה שפורסם לאחרונה, נכללו 6,651 משתתפים בוגרים מאזורים מטרופוליניים מרכזיים בארה"ב, אשר נוטרו במשך 17 שנים בממוצע. במהלך תקופה זו, נרשמו מקרים של קרישי דם שאובחנו ואושפזו. חשיפה למזהמי אוויר נמדדה באמצעות ניטור קהילתי דו-שבועי, כולל דגימות שנלקחו מבתי המשתתפים. החוקרים ניתחו את הקשר בין רמות זיהום האוויר לבין אשפוזים עקב טרומבוזה, תוך התחשבות במשתנים מתערבים כגון גיל, עישון ומחלות רקע.
השפעות של נזקי זיהום אוויר על הבריאות
במהלך תקופת המחקר, 248 משתתפים (3.7%) פיתחו קרישי דם תסחיפיים. ניתוח הנתונים הראה קשר מובהק בין חשיפה מוגברת לחלקיקים נשימים קטנים (PM2.5), תחמוצות חנקן ודו-תחמוצת חנקן לבין עלייה בסיכון לטרומבוזה. חשיפה לרמות גבוהות של PM2.5 הייתה קשורה לעלייה של 39% בסיכון לפקקת, בעוד שחשיפה לרמות גבוהות של תחמוצות חנקן ודו-תחמוצת חנקן הייתה קשורה לעלייה של 121% ו-174% בסיכון, בהתאמה.
המדענים סבורים כי תוצאות מחקר זה תומכות בהשערה שחשיפה ממושכת לזיהום אוויר מגבירה את הסיכון לפקקת ורידית. מזהמי אוויר עלולים לעורר תהליכים דלקתיים ולתרום לקרישיות יתר של הדם, ובכך להגביר את הסיכון לפקקת ורידים עמוקה ותסחיף ריאתי. המחקר מדגיש את החשיבות של הפחתת חשיפה לזיהום אוויר לצורך שמירה על בריאות הציבור.
מחקר זה מספק ראיות משמעותיות לקשר בין חשיפה ממושכת לזיהום אוויר לבין סיכון מוגבר לטרומבוזה. לכן יש להמשיך ולחקור את המנגנונים הביולוגיים העומדים בבסיס קשר זה, ולפתח אסטרטגיות למניעת קרישי דם באוכלוסיות החשופות לזיהום אוויר גבוה.
Lutsey P, Misialek J, Young M, et al. Air pollution is associated with increased risk of venous thromboembolism: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Blood. 2024; doi: 10.1182/blood.2024026399