מהו צינתור ואיך הוא מתבצע ?
צנתור לב הינו הליך כירורגי בו עורכים הרופאים החדרה של מכשור רפואי אל כלי הדם של הלב במטרה לאבחן ולטפל בבעיות כלי דם לבביים כדי לבדוק היכן קיימת סתימה של כלי דם ולפתוח אותם במידת הצורך. אופיה של החלמה לאחר צנתור קשורה בסוג הצנתור וחומרת המצב לאחר ההליך. סתימת כלי דם עלולה לגרום להתקף לב וצינתור משמש לפתיחת אותה חסימה ולאבחון של מידת היצרות כלי הדם, כאמצעי מונע למניעת התקפי לב.
במהלך צינתור לב הרופא חודר לגופו של המטופל בצינתור דרך הרגל בכניסה דרך עורק המפשעה או בצינתור לב דרך היד – דרך עורק האמה. במרבית המקרים צינתור לב נעשה בהרדמה מקומית עם טישטוש אך לעיתים הוא מתבצע בהרדמה מלאה.
בהליך זה, מוכנס חומר ניגוד –לרוב יוד ומתבצע צילום רנטגן הממפה עבור הרופאים את הקוטר של כלי הדם הכליליים על מנת לבחון מהי מידת היצרותם. במידה וכלי הדם צרים בשיעור הגבוה מ50% כלומר חצי מכלי הדם או יותר סתום עקב תהליך טרשתי, היצרות זו נחשבת בעייתית ומצריכה התערבות טיפולית.
צנתור לב אורך בין חצי שעה לשעה וחצי כאשר מדובר בהליך של צינתור לב אבחוני. אם נערך צינתור לב טיפולי ההליך עשוי להתארך למשל של 30 עד 90 דקות מעבר לאמור.
קיימים מספר סיכונים עקב צינתור לב וביניהם סיכונים כמו חשש לאלרגיה או לפגיעה בכליות בשל חומר הניגוד, סיכון לדימום, סיכון לפגיעה, קרינה עקב צילום הרנטגן, סיכונים לשבץ מוחי בשל קרישי דם או להתקפת לב או הפרעות בקצב הלב בזמן הצינתור . קיימים גם סיכונים כלליים הקשורים להליך זה כמו חשש מזיהומים או מהשלכות הרדמה כללית במידה והצנתור נעשה תחת הרדמה כללית.
סוגי צינתור לב:
1. צינתור לב אבחוני – צנתור זה מיועד למיפוי מצב העורקים ולא כולל הליך התערבות טיפולי. צינתור אבחוני הוא הצינתור הלבבי הנפוץ יותר.
2. צינתור לב טיפולי- צינתור שבמהלכו נערך ההליך האבחוני של מיפוי מצב וחומרת היצרות עורקי הלב ולאחר אבחון זה נערך טיפול בו מתבצעת פתיחה של חסימות כלי דם, לרוב בעזרת החדרת בלון.
3. צינתור וירטואלי – כיום ישנה אפשרות לעבור גם הליך המכונה צינתור וירטואלי שאינו פולשני. CT של הלב המכונה צינתור וירטואלי הוא בדיקה בה ממופה הלב בהדמיה תלת מימדית בעזרת מכשור טומוגרפיה ממוחשבת . בהליך תינתור וירטואלי אין חדירה לגוף המטופל אלא מתרחש הליך צילומי לאבחון בלבד. במהלכו מקבל הרופא תמונת מצב הלב לגבי היצרות העורקים של הלב, מידת הטרשתיות בכלי הדם ומיקום החסימות.
החיים לאחר צינתור
אז כיצד נראים החיים אחרי צינתור, האם יש כאבים אחרי צינתור? מה המגבלות אחרי צינתור לב שחלות על חולה שעבר צינתור וכמה זמן אחרי צנתור בלב אפשר לחזור לתפקוד רגיל, מה צפוי למנותח מבחינת כאבים אחרי צינתור, האם מותר לטוס אחרי צינתור ומה הן תופעות הלוואי והמגבלות בתקופת החלמה לאחר צנתור לב?
מטופלים שסבלו מהיצרות או חסימה בעורקי המובילים ללב, עשויים לחוות שיפור והקלה בתסמינים כמו תעוקת חזה בעת מאמץ או קוצר נשימה.
לעיתים קרובות אחרי צינתור שנעשה לטיפול באירוע לב חריג או אוטם שריר הלב, כלומר צינתור טיפולי ולא צינתור אבחוני, נדרשת החלמה לאחר צנתור הנמשכת בין מספר שבועות למספר חודשים בהם המטופל יחוש לעיתים תשישות, חולשה או עייפות.
תופעות לוואי אחרי צינתור לב ומגבלות לאחר הניתוח
במהלך הניתוח, גופנו חווה טראומה, בין אם מדובר בצינתור לב אבחוני בלבד ובין אם מדובר בצינתור לב טיפולי ולכן תופעות לוואי אחרי צינתור הם דבר טבעי כולל כאבים אחרי צינתור שהמטופל חש במסגרת זמן ההחלמה.
תופעת לוואי שכיחה לאחר צינתור דרך הרגל שהינו אבחוני או צינתור רגל טיפולי הוא כאבים במפשעה. הריפוי ההחלמה לאחר צנתור הוא תהליך טבעי אך במידה והכאבים ממשיכים לאחר מספר ימים יש לפנות לגורם המטפל.
הכאבים באזור היד לאחר צינתור דרך היד הינם תופעת לוואי טבעית אך גם במקרה זה במידה והם נמשכים מעבר ליומיים לאחר הצנתור, יש לפנות לגורם המטפל.
אילו מגבלות מוטלות על אדם המחלים מצינתור וכיצד משתנים החיים אחרי צינתור ? במהלך הימים שאחרי צינתור ברגל או לאחר ניתוח צינתור דרך היד, כאמור, עלול המטופל לחוש ברגישות באזור המפשעה עקב החדרת הצינורית לרגל או בכאבים ביד. במהלך הימים שלאחר צינתור דרך היד על המטופל לא להפעיל את היד שדרכה נעשה הצינתור ולא להתנועע באופן שיגרום לכאב ביד.
בימים שלאחר צינתור ברגל – ניתוח צינתור דרך המפשעה יש להקפיד על שכיבה לאחר הצינתור מבלי להרים את הראש וללא הזזת הרגל במשך 6-8 שעות ממועד הצינתור האבחוני.
בצינתור טיפולי דרך הרגל ייתכן מצב בו משאירים את הצינורית ברגל לשטיפת העורק ולכן חשוב לא להזיז את הגוף והראש כל עוד הצינורית נמצאת עדיין ברגל ורק לאחר 6-8 שעות ממועד הוצאת הצינורית ניתן להזיזה ולהתנועע בחופשיות.
בכל מקרה חובה להיות בהשגחה רפואית לאחר הצינתור ובמיוחד במקרי צינתור ברגל.
במהלך הימים שלאחר הצינתור יש להמנע ממאמץ פיזי ולהמנע מטיפולי שיניים בתקופת ההחלמה אחרי צינתור. כמו כן יש להמנע מבדיקות פולשניות או ניתוחים בתקופה שאחרי צינתור לב במקרה שמעוניינים בטיפול שיניים או בדיקה או ניתוח חודרני יש להוועץ במומחה. ניתן לחזור לפעילות גופנית בהתאם להנחיות הרפואיות ולטיב הטיפול.
מה עוד כדאי לדעת לגבי תופעות לוואי אחרי צינתור? תופעות לוואי אחרי צינתור יכולות כאמור לכלול עייפות וחולשה. לצד זה, ישנן גם תופעות לוואי אחרי צינתור שהינן רגשיות כלומר תופעות לאחר הצינתור של תחושת חרדה, מצב רוח ירוד, דיכדוך, או רגישות מוגברת. מדובר בתופעות לוואי אחרי צינתור שהינן תגובות צפויות והן נחלשות במהלך ההחלמה לאחר צנתור הלב. במידה והמטופל ממשיך לחוש בתופעות לוואי אלה אחרי הצינתור, עליו לפנות לגורם המטפל.
דופק תקין במנוחה אצל אדם בוגר בריא הוא בין 60 ל-90 או 100 פעימות בדקה. לאחר צינתור לב יש להמנע ממאמץ ומפעילויות שגורמות האצת דופק או צריכת יתר של חמצן שמכביד על הריאות והלב ולכן חשוב מאד בתקופת ההחלמה לאחר צנתור לב לא לעשן.
האם מותר לטוס אחרי צינתור לב ?
רבים מעונינים לברר מתי והאם מותר לטוס אחרי צינתור לב ומה הסיכונים בטיסה אחרי צינתור. התשובה לכך היא שלאחר צינתור לב או הליכים רפואיים אחרים בלב, יש להמתין מספר ימים עד שאפשר לטוס בבטחה ורק לאחר שהגורם הרפואי המטפל אישר זאת לנוכח המצב הרפואי אחרי הצינתור.
חלק מהרופאים מתייחסים לשאלה האם מותר לטוס אחרי צינתור בהתאם למצב של הלב לאחר ההליך כלומר אם הצינתור היה אבחנתי ולא טיפולי וטרם הושלם הטיפול, היכולת לטוס נמוכה יותר ותלויה במצב של היצרות העורקים.
אנשים שעתידים לעבור או עברו צינתור לב, ניתוח לב פתוח ומחלות לב וכלי דם ואנשים שמצויים בסיכון להתקף לב, אי ספיקת לב או תעוקת לב, עלולים להינזק כתוצאה מהחוסר בחמצן הקיים במהלך טיסה ולכן יש להמתין זמן לפני טיסה במהלך ההחלמה אחרי צינתור או בהחלמה לאחר ניתוח לב אחר או באחד המצבים הרפואים הקשורים למחלת לב כאמור.
התשובה לשאלה האם מותר לטוס אחרי צינתור היא לא רק רפואית אלא גם מעשית- ביטוחית כלומר גם אם הרופא סבור כי לנוכח מצב החולה, הוא יכול לטוס תוך שבוע ממועד הצינתור, חברות הביטוח יכולה להיות זו שתקבע את המגבלה הפרקטית בכך שתסרב לעשות ביטוח רפואי למי שטס אחרי צינתור. לעיתים קרובות חברות הביטוח לא מאשרות פוליסות טיסה לחולי לב שרק עברו ניתוח צנתור לב אפילו אם הינו טיפולי ויש להמתין מספר חודשים לרוב עד שאפשר לעשות פוליסה לטיסה אחרי צינתור כדי לקבל כיסוי ביטוחי. אין לצאת לחו"ל ללא ביטוח רפואי תקף ובמיוחד לחולי לב שעברו צינתור.
זכויות לאחר צינתור
החלמה לאחר צנתור היא תהליך ממושך המצריך ליווי מקצועי ויישום הייעוץ באופן מיטבי על ידי החולה. אנשים שלקו בליבם אחרי אירוע לב של התקפת לב זכאים לשירותים של שיקום לאחר אירוע לב בלי תשלום אשר כלולים בסל הבריאות. החלמה לאחר צינתור לב עומדת בראש סדרי החשיבות של הגורמים המטפלים. מטרת השיקום להשיב לחולי הלב את האפשרות לחזור לפעילות תקינה ככל הניתן.
השיקום ניתן על ידי קופות החולים במסגרות שיקום ללב או במכוני לב בעזרת צוות בעלי מקצועי שיסייע להתאמת שיקום לאחר צינתור כל ידי רופא מומחה קרדיולוג, עובד סוציאלי, דיאטנית, מאמן גופני, אחות ועוד. לעיתים ניתן לקבל את שירותי השיקום לאחר צינתור או אירוע לב בבית המטופל.
- השלב השיקומי הראשון אחרי ניתוח צינתור לב או אירוע לב הוא בבית חולים או מרכז החלמה במהלך עד שבוע ממועד שחרור חולה הלב מבית החולים.
- השלב השיקומי השני אחרי השחרור מבית ההחלמה נמשך כתשעה חודשה. שלב זה מתקיים במכוני הלב. בשלב זה מקבל חולה הלב תכנית שיקומית בהתאם למצבו הכוללת ייעוץ, ליווי, טיפול והתערבות תרופתית והתנהגותית כדי לשפר את מצב החולה.
- שלב שלישי הוא שמירה של חולה הלב על בריאותו הגופנית, תזונה בריאה ושמירה על צריכת תרופות כנדרש והכל על מנת להמשיך את שיקום הלב לאחר אירוע הלב או הצינתור.
חולים אשר עברו ניתוח צנתור התערבותי, ניתוח מעקפים או התקף לב או אדם עם אי ספיקת לב בדרגה 2 או בדרגה 3 או שחווים תפקוד נמוך של חדר הלב השמאלי בעוצמה בינונית או גבוהה LVEF שיעור של מתחת ל-35% או חולים שעברו השתלת קוצב דפיברילטור.
גם אם חולה לב אינו מצוי תחת הגדרות אלה ולא מגיע לו שיקום ללא תשלום, משרד הבריאות ממליץ על קבלת טיפול שיקומי בהשתתפות עצמית או בתשלום של הביטוח המשלים של קופת החולים.
בהחלמה לאחר צנתור לב או אחרי ניתוח לב – ניתוח מעקפים, זכאי המנותח לחופשה של החלמה בת מספר ימים בבית הבראה שיבחר, כזה שיבחר מהרשימה הקיימת. קופת החולים תישא בכלל ההוצאות, כולל הוצאות הנסיעה (מונית).
למי שעבר צינתור לב או אוטם חמור בשריר הלב, ישנה זכאות לקבל מכשיר אישי לניטור קצב הלב. מכשיר זה מאפשר לדעת מהו קצב הלב של החולה ולשדר את מצב הלב למוקד רפואי מרוחק מבית המטופל. הזכאות למכשיר היא למשך חודש וחצי.
נכות אחרי צינתור לב או התקף לב: במידה ומצבו הרפואי של המטופל לאחר הצינתור גורם לבעיה תפקודית כך שהכנסתו של האדם נפגעה במידה ניכרת, יוכל האדם לפנות לחברת הביטוח שלו על מנת לקבל גמולים כמו אובדן כושר עבודה וכן קצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי.
זכויות רפואות אחרי צינתור ולמי שסבל מהתקף לב (אוטם שריר הלב) ניתנות גם במידה וישנה פגיעה תפקודית, בהקשר של פטור ממס הכנסה. זאת רק אם המטופל נכה בשיעור מסוים למשך תקופה מסוימת (לרוב 90% נכות לפחות לחצי שנה). פטור זה ממס הכנסה הוא עד תקרה מסוימת.