רוצים לב בריא וחזק? גלו את הטיפ המפתיע שנוסף לרשימה!

ממצאים מחקריים חדשים שאומצו על ידי איכוד הלב האמריקאי מדגישים את "שמונת הצעדים": המדריך המלא ללב בריא וחזק יותר!

דקל שחף

קרדיולוגיה
הפחתת סיכון למחלות לב - הטיפ השמיני של האיגוד האמריקאי. צילום: StockSnap-from-Pixabay

בשנים האחרונות, נושא בריאות הלב תופס מקום מרכזי בשיח הציבורי, וזאת לאור העלייה במחלות לב וכלי דם. איגוד הלב האמריקאי (AHA) פרסם לאחרונה עדכון חשוב להנחיותיו, במדריך המעלה את מספר הצעדים ההכרחיים ללב בריא לשמונה. המדרך מכונה "שמונת הצעדים החיוניים לחיים בריאים" (Life’s Essential 8™). עדכון זה מבוסס על שנות מחקר רבות, ומטרתו לספק כלים מעשיים לשיפור בריאות הלב ואיכות החיים.

במשך למעלה מעשור, איגוד הלב האמריקאי הדגיש שבעה אסטרטגיות חשובות לשיפור בריאות הלב. האסטרטגיות הללו כוללות פעילות גופנית מספקת, תזונה בריאה, הימנעות מעישון, שמירה על משקל תקין, שליטה ברמות הכולסטרול, ייצוב רמות הסוכר בדם ואיזון לחץ הדם. אסטרטגיות אלו הוכחו כיעילות במניעת מחלות לב וכלי דם, ומהוות בסיס לאורח חיים בריא.

בעדכון החדש, מומחי איגוד הלב האמריקאי הוסיפו מרכיב חשוב נוסף לרשימה: משך שינה מספיק. מחקרים רבים מצביעים על קשר ישיר בין איכות השינה לבריאות הלב. שינה לא מספקת עלולה להוביל לעלייה בלחץ הדם, ברמות הסוכר בדם ובסיכון למחלות לב. לכן, חשוב להקפיד על שינה איכותית ועל משך שינה מספק, בהתאם לגיל ולצרכים האישיים.

כדי לשפר את איכות השינה, מומלץ להקפיד על מספר כללים פשוטים: יצירת שגרת שינה קבועה, הימנעות ממסכים לפני השינה, יצירת סביבת שינה נעימה וחשוכה, והימנעות מצריכת קפאין ואלכוהול לפני השינה. במקרים של בעיות שינה כרוניות, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.

8 צעדים לבריאות לב תקינה

פעילות גופנית סדירה היא מרכיב חיוני נוסף בשמירה על בריאות הלב. מומלץ לבצע פעילות גופנית אירובית מתונה לפחות 150 דקות בשבוע, או פעילות גופנית אירובית נמרצת לפחות 75 דקות בשבוע. פעילות גופנית יכולה לכלול הליכה, ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים או כל פעילות אחרת שמעלה את קצב הלב.

תזונה בריאה ומאוזנת היא מרכיב מרכזי בשמירה על בריאות הלב. מומלץ לצרוך מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, פירות וירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים ושומנים בריאים. יש להימנע ממזונות מעובדים, מטוגנים, עשירים בסוכר ובשומן רווי.

הימנעות מעישון היא צעד חשוב ביותר בשמירה על בריאות הלב. עישון הוא גורם סיכון מרכזי למחלות לב וכלי דם, וגורם נזק רב לכלי הדם וללב. הפסקת עישון משפרת באופן משמעותי את בריאות הלב ומפחיתה את הסיכון למחלות.

שמירה על משקל תקין היא מרכיב חשוב נוסף בשמירה על בריאות הלב. עודף משקל, במיוחד באזור הבטן, מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מומלץ לשמור על משקל תקין באמצעות תזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה.

בריאות לב ואיכות חיים

שליטה ברמות הכולסטרול חשובה לשמירה על בריאות הלב. רמות גבוהות של כולסטרול רע (LDL) עלולות להוביל להצטברות של פלאק בעורקים, ולהגביר את הסיכון למחלות לב. מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות ולשמור על רמות כולסטרול תקינות.

ייצוב רמות הסוכר בדם חשוב במיוחד עבור אנשים עם סוכרת או טרום סוכרת. רמות סוכר גבוהות בדם עלולות לגרום לנזק לכלי הדם וללב. מומלץ לשמור על רמות סוכר תקינות באמצעות תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה וטיפול תרופתי במידת הצורך.

איזון לחץ הדם חשוב לשמירה על בריאות הלב. לחץ דם גבוה עלול לגרום לנזק לכלי הדם וללב. מומלץ לבצע בדיקות לחץ דם תקופתיות ולשמור על לחץ דם תקין באמצעות תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה, הפחתת צריכת מלח וטיפול תרופתי במידת הצורך.

לסיכום, "שמונת הצעדים החיוניים לחיים בריאים" של איגוד הלב האמריקאי מספקים הנחיות ברורות ופשוטות לשיפור בריאות הלב ואיכות החיים. הקפדה על אסטרטגיות אלו יכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב וכלי דם, ולשפר את איכות החיים באופן כללי.

הימנעות מבעיות לב

לצד מחלת הסרטן מחלות לב וכלי דם מהוות גורם תמותה מוביל בעולם המערבי, והן מהוות אתגר בריאותי משמעותי גם בישראל. מחלות אלו כוללות מגוון רחב של מצבים רפואיים הפוגעים בלב ובכלי הדם. בין היתר מחלת לב כלילית, שבץ מוחי, אי ספיקת לב, הפרעות קצב לב ומומים מולדים בלב.

שכיחות של מחלות לב וכלי דם עולה עם הגיל. ברם הן עלולות להופיע גם בקרב צעירים. גורמי הסיכון העיקריים למחלות אלו כוללים עישון, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של כולסטרול בדם, סוכרת, השמנת יתר, חוסר פעילות גופנית ונטייה גנטית. בנוסף, גורמים כמו מתח נפשי, תזונה לקויה וצריכת אלכוהול מופרזת עלולים להגביר את הסיכון.

מחלת לב כלילית היא אחת המחלות השכיחות ביות. היא נגרמת כתוצאה מהצטברות של פלאק טרשתי בעורקים הכליליים, המספקים דם ללב. הצטברות זו עלולה לגרום להיצרות או חסימה של העורקים, ולהוביל לתעוקת חזה, התקף לב או מוות פתאומי. שבץ מוחי נגרם כתוצאה מהפרעה באספקת הדם למוח, ועלול להוביל לנזק מוחי, נכות או מוות.

אי ספיקת לב היא מצב בו הלב אינו מסוגל לשאוב דם ביעילות מספקת, ועלולה לגרום לקוצר נשימה, עייפות ובצקות. הפרעות קצב לב הן מצבים בהם קצב הלב אינו סדיר, ועלולות לגרום לדפיקות לב מואצות, סחרחורות או אובדן הכרה. מומים מולדים בלב הם פגמים במבנה הלב הקיימים מלידה, ועלולים לגרום לבעיות שונות בתפקוד הלב.

אבחון מוקדם וטיפול יעיל במחלות לב וכלי דם חיוניים למניעת סיבוכים ולשיפור איכות החיים. בדיקות סקר תקופתיות, שמירה על אורח חיים בריא וטיפול תרופתי במידת הצורך יכולים לסייע בהפחתת הסיכון למחלות אלו.