בגוף שלנו יש 360 מפרקים המחברים בין עצמות הגוף ומאפשרים תנועה חופשית ללא כאבים. המפרקים עומדים מדי יום בעומסים ואתגרים רבים, כאשר במצב תקין לא נדרש להקדיש להם מחשבה כלל. אך לעיתים משהו משתבש.
זה יכול להתחיל מכאב, קושי בתנועה, או נפיחות באזור המפרקים. לעיתים מדובר בדלקת מכנית זמנית שחולפת אחרי מנוחה או טיפול בתרופות נוגדות דלקת, אבל במקרים אחרים המצב הדלקתי אינו משתפר ואף מחמיר עם הזמן.
במקרים אלו ייתכן שהתפתחה דלקת מפרקים, אשר ללא טיפול עלולה להידרדר עם הזמן. החדשות הטובות הן שיש הרבה מה לעשות – למרות שהמחלה אינה ניתנת לריפוי מלא, באמצעות גילוי מוקדם וטיפול מתאים ניתן לעכב את התפתחותה, לצמצם את הנזק למפרקים, ולשמור על אורח חיים פעיל במשך שנים רבות.
לפניכם הדברים שחשוב לדעת בנושא.
ראשית , מהי דלקת מפרקים
דלקת פרקים היא שם כולל ליותר מ – 100 מחלות שונות בהן מתפתח תהליך דלקתי במפרקים המוביל לכאבים, נוקשות, הגבלת התנועה ונזק למבנה המפרק (בסוגים מסוימים של המחלה עשויים להיפגע גם איברים אחרים).
דלקת מפרקים מופיעה בעיקר בגילאים מבוגרים – מעל 65, אך היא עשויה להופיע בכל גיל. מדובר במצב שכיח מאוד, כאשר בארה"ב כ- 20% מהאוכלוסיה סובלת מסוג כזה או אחר של המחלה.
קיימים מצבים שונים שמעלים את הסיכון ללקות בדלקת מפרקים, וביניהם מחלות אוטואימוניות מסוימות (בעיקר פסוריאזיס), שקיעת גבישים במפרקים, זיהומים, שימוש יתר או טראומה למפרק, שחיקה טבעית עם התקדמות הגיל, ועוד.
יש למעלה מ – 100 סוגים של דלקת מפרקים, כאשר שני המופעים השכיחים ביותר הינם שגרונית וניוונית:
· דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis)
דלקת מפרקים שגרונית יכולה להופיע בכל גיל, והיא מתפרצת כאשר המערכת החיסונית תוקפת את הגוף עצמו. במקרה זה, בדרך כלל נרגיש כאבים באזור כף היד, כפות הרגליים והברכיים.
· דלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis)
דלקת מפרקים ניוונית מופיעה לרוב בגיל מבוגר (מעל 60) כאשר הכאבים יורגשו בדרך כלל באזור הגפיים, הברכיים והירך. בשני המקרים תיתכן גם תחושה של נוקשות ומגבלת תנועה ולעיתים יופיעו תסמינים נוספים כגון עייפות או יובש בעור.
דלקת מפרקים – סימנים שחשוב להכיר
רבים מאיתנו לא אוהבים להטריח את עצמנו לפגישה עם הרופא ובאמת ישנם מקרים בהם כאבים חולפים מעצמם. עם זאת, כאשר הסימנים שלהלן מופיעים ואינם חולפים, כדאי לפנות לייעוץ רפואי:
- תחושת נוקשות: אם אתם מרגישים נוקשות מתמשכת במפרקים ובשרירים, בייחוד כאשר אתם מתעוררים בבוקר או לאחר מנוחה, כדאי לעקוב אחר ההתפתחות שלה ולפנות לרופא/ה אם תחושה זו נמשכת לאורך זמן.
- כאבים: אלו יכולים להיות כאבים בכל מפרק בגוף – החל באצבעות הידיים וכלה במפרקי הרגליים ועמוד השדרה. כאשר כאבים אלו נמשכים ומפריעים לתפקוד רצוי לפנות לייעוץ רפואי.
- נפיחות: נפיחות באזור המפרק עלולה להצביע על הצטברות של נוזל ועל מצב דלקתי והיא מחייבת פנייה לטיפול רפואי לבירור המצב.
- ליקויים בטווח תנועה: במצב בריאותי תקין נוכל להניע את המפרקים בקלות ללא תחושת כאב. כאשר מופיע כאב בעת ביצוע תנועות המערבות את המפרק, או כאשר תנועה זו מוגבלת, ייתכן כי באזור התפתחה דלקת.
- תסמיני חולשה כלליים: כמו במצבים דלקתיים אחרים, גם דלקת מפרקים עלולה לגרום לתחושת חולשה ועייפות. מצב זה דורש התייחסות, בייחוד כאשר הוא משולב עם תסמינים אחרים האופייניים לדלקת מפרקים.
- השפעה על מערכות אחרות בגוף: דלקת מפרקים יכולה להשפיע גם על המצב הבריאותי הכללי, ובייחוד על בריאות העור ועל מערכת כלי הדם והלב. הלוקים בדלקת מפרקים עלולים לפתח אנמיה, לסבול מיובש/דלקת בעיניים, ולעיתים אף מתגלים נוזלים בריאות או גבשושיות בעור. על כן, בעת הפנייה לייעוץ רפואי, חשוב לדווח על כל סימפטום יוצא דופן.
כדי למנוע הידרדרות ולשמור על טווח התנועה והתפקוד של המפרקים, חשוב לפנות לאבחון רפואי בהקדם עם הופעת הסימנים הראשונים.
כיצד מטפלים בדלקת מפרקים
כמו מחלות כרוניות רבות, באמצעות טיפול מתאים ואימוץ אורח חיים נכון ניתן לחיות חיים מלאים לצד המחלה, כאשר הטיפול בדלקת נועד לשמר, או לשפר, את תפקוד המטופל, ולעכב ככל האפשר את הפגיעה במפרקים.
תוכנית הטיפול תותאם על פי האבחנה הרפואית והמצב האישי של כל מטופל, והיא יכולה לכלול שתי דרכי טיפול עיקריות:
- טיפול תרופתי: סטרואידים, משככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידיות יכולים לסייע במקרים מסוימים, בייחוד כאשר יש התפרצות קשה של המחלה, או מצב זיהומי.
- פיזיותרפיה: זהו הכלי המרכזי לטיפול בדלקת מפרקים, והוא נועד לתמוך במפרק, לחזק את השרירים המקיפים אותו, לשמר ואף להגדיל את טווח התנועה של המפרק.
טיפול זה מספק כלים רבים להתמודדות עם הדלקת ולשיפור יכולת התפקוד והתנועה. בפיזיותרפיה נעשה שימוש בטכניקות שונות כגון עיסוי רקמות, הנעת מפרקים, תרגילי תנועה וחיזוק, דיקור יבש, פולסים חשמליים וטיפול בחום ובקור. המטפלים בונים תוכנית תרגילים שיקומיים לחיזוק והגדלת טווח התנועה, שאותם המטופל יכול לבצע בביתו.
חשוב לזכור כי מטרת הטיפול היא לשפר את איכות חייו של המטופל לאורך שנים. לצורך זה, מומלץ לעיתים לבצע גם שינויים כלליים באורח החיים ובתזונה, ובמידת האפשר לשלב פעילות גופנית שתסייע לחזק את הגוף ואת הנפש.
חשוב לזכור – אמנם דלקת מפרקים הינה מצב כרוני, אולם באמצעות זיהוי מוקדם וטיפול מתאים ניתן להאט את מהלך המחלה, לצמצם את הפגיעה ולשמור על אורח חיים פעיל במשך שנים רבות.
מאמר זה הוא תוכן ממומן.
המאמר מאת: עודד גבעון, פיזיותרפיסט B.P.T – מרכז פיזיותרפיה צהלה בתל אביב