האם דלקת ריאות זה מדבק ומסוכן?

האם דלקת ריאות זה מסוכן? מה התסמינים של דלקת ריאות? איך יודעים אם אני חולה בדלקת ריאות? האם המחלה מדבקת?

ד"ר לביא סיגמן

עודכן בתאריך

ריאותבריאות
האם דלקת ריאות מדבקת? האם היא מסוכנת? צילום: Pixabay--oracast

האם דלקת ריאות זה מסוכן? מה התסמינים של דלקת ריאות? איך יודעים אם אני חולה בדלקת ריאות? כיצד מאבחנים דלקת ריאות בילדים? האם המחלה מדבקת? עד כמה דלקת זו מסוכנת?

דלקת בריאות או זיהום ריאתי, המוכר גם כפנאומוניה, הינו מצב רפואי שכיח המשפיע על מערכת הנשימה. תופעה זו של דלקת ריאות המכונה בלעז Pneumonia, שאינה מוגבלת לקבוצת גיל מסוימת, מתאפיינת במגוון סימפטומים כגון נשימה מאומצת, עלייה בחום הגוף, תחושות אי-נוחות בחזה ושיעול תכוף.

מקור המחלה נעוץ בחדירת גורמים פתוגניים לריאות, הגורמים להצטברות נוזלים בנאדיות – המבנים האחראים על קליטת החמצן. כתוצאה מכך, נפגעת יכולת הריאות לתפקד כראוי. מגוון רחב של מיקרואורגניזמים עלול לגרום לדלקת ריאות, ביניהם חיידקים, וירוסים, פטריות ופרזיטים.

כיצד מאבחנים דלקת ריאות?

מה בודקים בילד או בוגר כדי לדעת האם הוא חולה בדלקת ריאות? תהליך האבחון מתבסס על מספר גורמים: בחינת התסמינים הקליניים, בדיקה גופנית מקיפה, צילום חזה, בדיקות דם, ניתוח דגימות כיח ובדיקות משלימות נוספות. במקרים מורכבים, עשויה להידרש אשפוז בית חולים. הטיפול המקובל ברוב המקרים כולל מתן אנטיביוטיקה.

חשוב לציין כי ניתן למנוע סוגים מסוימים של דלקת ריאות באמצעות חיסונים ייעודיים, המהווים אמצעי מניעה יעיל. אם אתם סבורים שהילד שלכם, אתם או מישהו קרוב אליכם מתאפיין בתסמינים הרלוונטיים למחלה, פנו לרופא לבדיקה, אבחון וטיפול בהקדם.

האם דלקת ריאות זה מסוכן? כן, בהחלט המחלה מהווה גורם סיכון לפגיעה קבועה בריאות ומוות. דלקת ריאות היא דלקת נשימתית חריפה שכיחה המשפיעה על הריאות. היא גורמת לדלקת ולהצטברות נוזלים בנאדיות הריאות. דלקת זו מהווה גורם מוביל לתמותת ילדים ברחבי העולם, במיוחד במדינות מתפתחות (Abdulkarim, 2013).

דלקת ריאות יכולה להיגרם על ידי פתוגנים שונים, כולל חיידקים, וירוסים ופטריות. מחקרים מראים כי רובד שיניים ודלקת חניכיים עשויים לתרום למקרים מסוימים של דלקת ריאות (Raghavendran et al., 2007). האם דלקת ריאות מדבקת? איפה מקומות ההדבקות האפשריים בדלקת ריאות? דלקת ריאות מדבקת בהחלט. ניתן להדבק באמצעות הדבקה טיפתית מנוזלי הגוף כמו רוק ונזלת. דלקת הריאות מסווגת ככזו שנדבקים בה בקהילה מחברים או משפחה, נרכשת בבתי חולים או קשורה להנשמה .

מבחינת גורמי הסיכון – הללו כוללים גיל, תזונה לקויה ועישון הקשורים מבחינה מחקרית לסיכון מוגבר. כמו כן, לאופי תגובה החיסונית של הגוף תפקיד מכריע בהתפתחות המחלה ובתוצאותיה. דלקת ריאות משפיעה על מערכות פיזיולוגיות מרובות מעבר לריאות, ועלולה להוביל לסיבוכים כרוניים.

איך מזהים דלקת ריאות: תסמינים של המחלה

איך מזהים דלקת ריאות? איך אני יודע אם אני חולה בדלת ריאות? מתי לחשוד שהילד חולה בדלקת ריאות? דלקת ריאות דומה בתסמיניה לדלקות אחרות אך יש לה כדלקת נשימתית שכיחה תסמינים נוספים. הביטוי הפיזי האופייני ביותר של דלקת זו כולל שיעול, כאבים בחזה, חום, עייפות ואובדן תיאבון.

תסמינים נוספים של דלקת ריאות כוללים קוצר נשימה, קצב נשימה מוגבר וייצור ליחה, רוק, נזלת וכיח. נדגיש עוד כי ילדים וקשישים עשויים לבטא תסמינים באופן לא טיפוסי שבו יחושו כאבי ראש, בחילות וכאבי בטן בשל דלקת הריאות.

מתי נחלשים או נעלמים התסמינים של דלקת הריאות? לאחר קבלת טיפול לרבות אנטיביוטיקה, החלשות התסמינים יכולה להמשך יותר מ-30 יום, כאשר תסמיני שיעול, עייפות, קוצר נשימה וייצור כיח נמשכים גם הם לפעמים אפילו אחרי הטיפול.

בכללה, דלקת ריאות יכולה להתבטא במגוון תסמינים, שחלקם עשויים להיות דומים לאלה של הצטננות או שפעת. התסמינים השכיחים ביותר כוללים שיעול, חום, קוצר נשימה, כאבי חזה, עייפות, צמרמורות, הזעות לילה ואובדן תיאבון. השיעול יכול להיות יבש או עם ליחה, ולעתים עם מוגלה. החום יכול להיות גבוה או נמוך מהרגיל, במיוחד אצל תינוקות וקשישים. קוצר הנשימה מתבטא בקושי בנשימה ותחושה של חנק. כאבי החזה מחמירים בדרך כלל בעת נשימה או שיעול.

עוד נציין שהתסמינים עשויים להשתנות מאדם לאדם ולהיות קלים או חמורים יותר, בהתאם לסוג הדלקת, הגיל ומצב הבריאות הכללי. בנוסף, התסמינים עלולים להתפתח במהירות או לאט יותר.

גורמים לדלקת ריאות

מה מוביל לדלקת ריאות? דלקת ריאות היא זיהום בריאות שנגרם לרוב על ידי חיידקים, נגיפים או פטריות. הזיהום גורם לדלקת בשקיות האוויר הקטנות בריאות הקרויות נאדיות כאמור. זיהום זה מפריע לחילוף הגזים וגורם לתסמינים כמו שיעול, חום וקוצר נשימה. מה גורם לדלקת הריאות?

  • חיידקים: הסיבה השכיחה ביותר לדלקת ריאות. חיידקים שונים יכולים לגרום למחלה, ביניהם הפנימוקוק, הלגיונלה והמופילוס אינפלואנזה.
  • נגיפים: נגיפים כמו שפעת או נגימי נשימה אחרים יכולים לגרום לדלקת ריאות, במיוחד אצל אנשים עם מערכת חיסון חלשה או מצבים בריאותיים קיימים.
  • פטריות: פחות שכיח, אך פטריות מסוימות יכולות לגרום לדלקת ריאות, בעיקר אצל אנשים עם מערכת חיסון פגומה.
  • גורמים אחרים: גורמים נוספים שעלולים לתרום להתפתחות דלקת ריאות כוללים שאיפת חומרים זרים: שאיפת מזון, כימיקלים או חלקיקים אחרים יכולה לגרום לגירוי ולדלקת בריאות. מחלות ריאה קיימות: אנשים הסובלים מאסתמה, ברונכיטיס כרונית או מחלות ריאה אחרות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דלקת ריאות. מערכת חיסון חלשה: אנשים עם מערכת חיסון חלשה, כמו חולי איידס, מקבלים טיפול כימותרפי או נוטלים תרופות מדכאות חיסון, נמצאים בסיכון מוגבר. גיל: תינוקות, קשישים ואנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר.
  • עישון: עישון פוגע במנגנוני ההגנה הטבעיים של הריאות ומגביר את הסיכון לדלקת ריאות.
  • מחלות כרוניות: מחלות כמו סוכרת, מחלות לב וכשל כלייתי יכולות להחליש את מערכת החיסון ולהגביר את הסיכון לדלקת ריאות.

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן