האם עדשות מגע מיוחדות מסוגלות לסייע בהפחתת קוצר ראיה גם לאחר הפסקת לבישתן? מחקר במימון המכונים הלאומיים לבריאות (NIH) מגלה תועלת ארוכת-טווח קוצר-ראייה (מיופיה) הפך לאתגר בריאותי משמעותי בשנים האחרונות, עם עלייה מדאיגה במספר הילדים הסובלים ממנו. חוקרים משערים שהשימוש הגובר במכשירים אלקטרוניים אישיים תורם למגמה זו. כעת, מחקר חדש מציע תקווה להתמודדות עם הבעיה.
מהו קוצר-ראייה?
מהי מיופיה או קוצר ראייה ? קוצר ראיה הוא ליקוי ראייה נפוץ שבו עצמים קרובים נראים בבירור, בעוד שעצמים רחוקים נראים מטושטשים. מצב זה נגרם כתוצאה מכך שקרני האור הנכנסות לעין מתמקדות לפני הרשתית ולא עליה, בדרך כלל בשל מבנה עין ארוך מהרגיל או קרנית עקומה מדי. מדוע קוצר ראייה מתפתח אצל ילדים? קוצר ראייה נוטה להתפתח בגיל הילדות וההתבגרות, כאשר העין עדיין גדלה ומתפתחת. גורמים גנטיים וסביבתיים ממלאים תפקיד בהתפתחותו. גורמים סביבתיים כמו זמן ממושך מול מסכים ופעילות מועטה בחוץ עלולים להגביר את הסיכון לקוצר ראייה.
מה קורה כאשר מתפתח קוצר ראייה? כאשר ילד מפתח קוצר ראייה, הוא עשוי להתקשות לראות עצמים רחוקים כמו לוח בכיתה או שלטי רחוב. הוא עלול למצמץ לעיתים קרובות, להתקרב לטלוויזיה או לספר, ולסבול מכאבי ראש או עייפות עיניים. חשוב לאבחן ולטפל בקוצר ראייה מוקדם ככל האפשר כדי למנוע החמרה ולשמור על ראייה תקינה.
מהם הגורמים להתפתחות קוצר ראייה?
הגורמים להתפתחות קוצר ראייה הם מגוונים וכוללים מבנה עין ארוכה מהרגיל או קרנית עקומה מדי. גנטיקה -היסטוריה משפחתית של קוצר ראייה מגבירה את הסיכון. גורמים סביבתיים משפיעים גם הם. זמן ממושך מול מסכים, קריאה מרובה ופעילות מועטה בחוץ עלולים להשפיע.קוצר ראייה נוטה להתפתח בגיל הילדות וההתבגרות.
קוצר-ראייה מתרחש כאשר העין של הילד מתפתחת באופן לא תקין ומתארכת יתר על המידה מהחלק הקדמי לאחורי. במצב זה, במקום שתמונות של עצמים רחוקים יתמקדו ישירות על הרשתית (הרקמה הרגישה לאור בחלק האחורי של העין), הן מתמקדות בנקודה לפני הרשתית. כתוצאה מכך, אנשים עם קוצר-ראייה רואים היטב עצמים קרובים, אך מתקשים לראות למרחק.
מחקר על עדשות מגע להאטת התקדמות קוצר-ראייה
מחקר חדש במימון המכונים הלאומיים לבריאות (NIH) חשף כי ילדים שהשתמשו בעדשות מגע מיוחדות להאטת התקדמות קוצר-ראייה, שמרו על התועלת הטיפולית שבעיכוב התפתחות המיופיה גם לאחר שהפסיקו להרכיב את העדשות בגיל ההתבגרות המאוחר. החשש הוא שהעין עלולה לגדול מהר יותר מהרגיל לאחר הפסקת השימוש בעדשות מגע לשליטה בקוצר-ראייה. הממצאים במחקר חדש זה הראו שכאשר בני נוער מבוגרים יותר הפסיקו להרכיב עדשות אלה, העין חזרה לקצב הגדילה המצופה לגילם.
פיתוח העדשות המיוחדות
העדשות המיוחדות תוכננו בצורת לוח קליעה למטרה החלק המרכזי של העדשה מתקן את הראייה למרחק, בעוד שהחלק החיצוני מוסיף עוצמת מיקוד המביאה את האור ההיקפי למיקוד לפני הרשתית. מחקרים בבעלי חיים מראים שהבאת האור למיקוד לפני הרשתית עשויה להאט את התארכות העין. ככל שעוצמת התוספת גבוהה יותר, כך היא ממקדת את האור ההיקפי רחוק יותר לפני הרשתית.
היתרונות היו שליטה בהתקדמות קוצר-ראייה בילדות עשויה לסייע בהפחתת הסיכונים לסיבוכי ראייה מסכנים בהמשך החיים, כגון היפרדות רשתית וגלאוקומה. בניגוד למשקפיים רגילים או עדשות מגע רגילות, שרק מתקנים את הראייה הקצרה אך אינם מטפלים בבעיה הבסיסית של התארכות העין, העדשות הרב-מוקדיות מטפלות גם בסיבה השורשית של קוצר-ראייה.
במחקר המקורי, המכונה "עדשות דו-מוקדיות בילדים קצרי-ראייה" (BLINK), השתתפו 294 ילדים עם קוצר-ראייה בגילאי 7 עד 11 שנים. הם חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות: קבוצה שהרכיבה עדשות מגע חד-מוקדיות רגילות, קבוצה שהרכיבה עדשות רב-מוקדיות עם תוספת עוצמה גבוהה (+2.50 דיופטר) וקבוצה שהרכיבה עדשות עם תוספת עוצמה בינונית (+1.50 דיופטר).
תוצאות מבטיחות
לאחר שלוש שנים במחקר המקורי, לילדים בקבוצת עדשות המגע הרב-מוקדיות עם תוספת העוצמה הגבוהה היו עיניים קצרות יותר בהשוואה לקבוצות האחרות, והם גם הראו את הקצב האיטי ביותר של התקדמות קוצר-ראייה וגדילת העין.
מחקר ההמשך, המכונה BLINK2, עקב אחר המשתתפים לאחר שהם הפסיקו להשתמש בעדשות המיוחדות. המשתתפים הרכיבו עדשות עם תוספת עוצמה גבוהה במשך שנתיים, ולאחר מכן עברו לעדשות מגע חד-מוקדיות רגילות בשנה השלישית של המחקר, כדי לראות אם התועלת נשמרה לאחר הפסקת הטיפול.
בסיום מחקר ההמשך, גדילת העין האקסיאלית (מהחלק הקדמי לאחורי) חזרה לקצבים המצופים לגיל. אמנם הייתה עלייה קטנה (0.03 מ"מ לשנה) בגדילת העין בכל קבוצות הגיל לאחר הפסקת השימוש בעדשות הרב-מוקדיות, אך הקצב הכולל של גדילת העין לא היה שונה מהקצב המצופה לגיל.
משתתפים שהיו בקבוצת הטיפול המקורית עם עדשות רב-מוקדיות בעלות תוספת עוצמה גבוהה המשיכו לשמור על עיניים קצרות יותר וקוצר-ראייה פחות חמור בסוף מחקר המעקב. ילדים שעברו לעדשות מגע רב-מוקדיות עם תוספת עוצמה גבוהה לראשונה במהלך מחקר המעקב לא "השיגו" את אלה שהרכיבו עדשות עם תוספת עוצמה גבוהה מתחילת המחקר המקורי כשהיו בגילאי 7 עד 11.
השלכות קליניות
הממצאים הראו כי מדובר באסטרטגיה אפקטיבית שבה מתאימים לילדים עדשות מגע רב-מוקדיות לשליטה בקוצר-ראייה בגיל צעיר יותר ולהמשיך בטיפול עד שנות העשרה המאוחרות, כאשר התקדמות קוצר-הראייה מואטת. בהשוואה לטיפולים מסורתיים משקפי ראייה ועדשות מגע רגילות אמנם מתקנים את הראייה הקצרה, אך הם נכשלים בטיפול בבעיה הבסיסית – המשך התארכות העין מעבר לנורמלי. לעומת זאת, עדשות המגע הרב-מוקדיות מתקנות את הראייה הקצרה בילדים ובו-זמנית מאטות את התקדמות קוצר-הראייה על ידי האטת גדילת העין.
המחקר מדגיש את חשיבות ההתערבות המוקדמת בטיפול בקוצר-ראייה. ככל שמתחילים את הטיפול בגיל צעיר יותר, כך ניתן למנוע התארכות מוגזמת של העין ולהפחית את חומרת קוצר-הראייה לטווח הארוך.
ממצאי המחקר, שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology, מציעים גישה חדשה ויעילה לטיפול בקוצר-ראייה בילדים. הם מספקים תקווה להורים ולאנשי מקצוע בתחום הראייה שמחפשים פתרונות ארוכי טווח לבעיה גוברת זו. בעידן שבו השימוש במסכים דיגיטליים הולך וגובר, מחקרים כאלה הופכים לחיוניים יותר מתמיד לשמירה על בריאות הראייה של הדור הצעיר.
Berntsen DA, Ticak, A, Orr DJ, Giannoni AG, Sinnott LT, Mutti Do, Jones-Jordan LA, Walline JJ. “Axial growth and myopia progression after discontinuing soft multifocal contact lens wear.” Published online January 16, 2025 in JAMA Ophthalmol. Doi:10.1001/jamaophthalmol.2024.5885