סוגי מחלות עיניים נפוצות

מהן מחלות העיניים הנפוצות? מה גורם למחלות אלה? אילו תסמינים מופיעים כשאנו חולים במחלות בעיניים?

רפואת עינייםרפואת מומחים
סוגים של מחלות עיניים, גורמים ותסמינים. צילום:Pixabay

אילו מחלות עינים שכיחות? מה גורם למחלות עיניים לסוגיהן? אילו תסמינים מופיעים כשאנו חולים במחלות בעיניים? מחלות עיניים מהווה בעיה נפוצה המשפיעה על אנשים מכל הגילאים. ישנם מספר סוגי מחלות עיניים שונים עם גורמים וסימפטומים משתנים.

בעיות עיניים שכיחות

אז מהן בעיות העיניים הנפוצות ומה תסמיניהן וגורמיהן? להלן כמה מהמחלות העיניים הנפוצות:

  1. קטרקט : קטרקט הוא מחלה שבה עדשת העין מאבדת את שקיפותה והופכת לעכורה. זו מחלת העיניים הנפוצה ביותר בקרב מבוגרים. הגורמים העיקריים לקטרקט הם הזדקנות, חשיפה לקרינת שמש, סכרת, עישון וטראומה לעין. הסימפטום המרכזי של קטרקט ניכר בירידה בחדות הראייה וטשטוש הראייה.
  2. גלאוקומה: גלאוקומה היא מחלה הגורמת לנזק לעצב הראייה בשל לחץ תוך-עיני גבוה מדי. זוהי מחלה כרונית שעלולה לגרום לאיבוד ראייה אם אינה מטופלת. הסיבות לגלאוקומה אינן ידועות לחלוטין. ואולם גורמי סיכון כוללים גיל מבוגר, היסטוריה משפחתית, וטראומה לעין. תסמינים של גלאוקומה כוללים אובדן שדה ראייה וכאב עיניים.
  3. דלקת קרנית: דלקת קרנית מווה מחלה דלקתית בקרנית העין הגורמת לכאב, אודם, לחץ בעין ורגישות לאור. גורמים אפשריים כוללים זיהומים ויראליים או חיידקיים, טראומה פיזית, ומחלות אוטואימוניות. התסמינים האמורים לעיל תלויים בחומרת הדלקת.
  4. רטינופתיה סוכרתית: רטינופתיה סוכרתית מהווה מחלה אשר עלולה לפגוע בחולי סוכרת ולגרום לנזק ברשתית העין. הגורמים לרטינופתיה סכרתית הם רמות גבוהות של סוכר בדם במשך זמן רב. תסמינים כוללים בעיות בראייה הפריפריאלית, טשטוש ראייה וכתמים אפורים או חורים בשדה הראייה.
  5. ניוון מרכז הרשתית (AMD): זוהי מחלה דגנרטיבית הפוגעת במרכז הרשתית ובראיית המרכז. הגורמים למחלה כוללים גיל מבוגר, עישון, חשיפה לקרינת שמש ומחלות מטבוליות. ומה תסמיני המחלה? הסימפטומים כוללים טשטוש, ראיית צבעים מעוותת ואובדן ראיית המרכז. נוון מקולרי (Macular Degeneration) הוא מונח הנוגע לניוון של מרכז הרשתית; האזור המכונה מקולה (macula). המקולה היא האזור האחראי על הראייה המרכזית החדה והמפורטת, הדרושה לקריאה, הכרת פנים וראיית פרטים.

קיימים שני סוגים עיקריים של נוון מקולרי: נוון מקולרי Dry MD – זוהי הצורה הנפוצה יותר והמתונה יותר של המחלה. היא מתפתחת באיטיות, כאשר משקעים צהובים מצטברים מתחת למקולה וגורמים בהדרגה לפגיעה בראייה המרכזית. התקדמות המחלה איטית יחסית.
לעומתה נוון מקולרי רטוב Wet MD – הצורה החריפה והמתקדמת יותר, שבה כלי דם חדשים וזולגים גדלים מתחת לרשתית באזור המקולה. זליגה זו גורמת לנזק ולהידרדרות ראייה מהירה יותר.
גורמי הסיכון לנוון מקולרי כוללים גיל מבוגר, עישון, היסטוריה משפחתית, יתר לחץ דם, השמנת יתר ועודף חשיפה לקרינת שמש. הסימפטומים של נוון מקולרי יכולים לכלול טשטוש בראייה המרכזית, עיוותים בקווים ישרים, ופיגמנטציה שונה בשדה הראייה המרכזית. במקרים חמורים, הליקוי עלול להוביל לאובדן משמעותי של הראייה המרכזית.

דלקות עיניים

מעבר למחלות עיניים אלה, גם דלקות עיניים הן מצב נפוץ שמוגדר כמחלת עיניים אך לרוב אינו כרוני. אך הוא יכול להיות גם כרוני ומתמשך. דלקת עיניים נובעת ממגוון סיבות. הגורמים העיקריים לדלקות עיניים הם:

  1. זיהומים – דלקות עיניים יכולות להיגרם על ידי זיהומים ויראליים, חיידקיים או פטרייתיים. זיהומים אלה יכולים להיות תוצאה של חשיפה לגורמים מעבירי מחלה או העברה ממגע יד-עין.
  2. גורמים סביבתיים – חשיפה לאבק, עשן, כימיקלים או גורמים גירויים אחרים יכולה לגרום לדלקת עיניים.
  3. מחלות אוטואימוניות – מחלות כמו דלקת מפרקים שגרונתית יכולות לגרום לדלקות עיניים כתסמין נלווה.
  4. טראומה – חבלה או פציעה לעין יכולה לגרום לדלקת כתגובה.

תסמינים נפוצים של דלקות עיניים כוללים אודם, גירוי, כאב, דמעות, הפרשות, רגישות לאור והרגשת גוף זר בעין. במקרים חמורים, דלקות עיניים עלולות לפגוע בראייה.

לכן בכל מקרה של תסמינים אלה או אחרים בעיניים פנו בהקדם לרופא לבדיקה, אבחון וייעוץ לשם קבלת טיפול מהיר ומדויק. נמליץ לפנות לרופא עיניים לאבחון ולטיפול המתאים אם אתם סובלים מתסמינים אלה ללא שהות. טיפול בזמן יכול למנוע הידרדרות ולאפשר החלמה מהירה.

אלו הן רק כמה מחלות עיניים נפוצות. קיימות מחלות נוספות כגון עין יבשה, דלקת מלקוחית, סטרביזם ועוד. שימרו על העיניים, ועיברו בדיקות עיניים סדירות על בסיס קבוע וכמובן כאמור פנו לרופא במקרה של תסמינים כדי לקבל טיפול מתאים ולמנוע הידרדרות במצב.

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן