איזה ירק מוריד סוכר? מיהו הירק הטעים שמסייע להפחית רמות של גלוקוז בדם ,מכיל אנטי אוקסידנטים מועילים, משפר את תפקוד העיכול ומסייע לחולי סוכרת לויסות רמות הסוכר בדמם? זהו ברוקולי.
במחקר המדעי, ברוקולי הוכח כבעל השפעות מיטיבות על מטבוליזם הגלוקוז ורגישות לאינסולין. אנשים שצרכו יותר ברוקולי בתזונה בריאה נתגלו כמתאפיינים בסמנים של מטבוליזם סוכר ושומן טובים יותר. השפעתו החיובית של הברוקולי נמצאה בין היתר כמתווכת על ידי השפעה על המיקרוביום המעי (Gil Zandani et al., 2021).
הפחתת הסוכר בדם
בנוסף להשפעתו המועילה של ברוקולי כשלעצמו בתזונה באכילתו, גם תמציות ברוקולי הראו פעילות אנטי-סוכרתית בבעלי חיים. במחקר מדעי הראו החוקרים כי צריכת ברוקולי בחיות מעבדה השפיעה על הפחתת רמות הסוכר בדם. כמובן שהרכיבים המועילים בברוקולי ניכרו כמועילים גם בבני אדם; במחקר אנושי, צריכת ברוקולי מאודה הפחיתה משמעותית את רמות הגלוקוז בצום בנשים טרום-סוכרתיות (Wulandari & Wirawanni, 2014).
ברוקולי הוא ירק מוביל המוריד את רמות הסוכר במיוחד בשל רמות הסולפורפאן, חומר הנמצא בברוקולי ומהווה רכיב על מועיל לבריאותנו. סולפורפאן נמצא ככזה המשפר ומועיל לויסות רמות הסוכר בחולי סוכרת סוג 2. השפעתו נעשתה בתיווך הפחתת ייצור הגלוקוז בכבד (Axelsson et al., 2017).
ממצאים מחקרים נוספים האלו כי ההשפעות מפחיתות הסוכר של ברוקולי עשויות להיות מתווכות על ידי רזיסטין, הורמון אדיפוציטי המווסת מטבוליזם גלוקוז.
ברוקולי – הירק שמפחית גלוקוז בדם
ברוקולי הוא ירק מהמשפחה המצליבים, המוכר בזכות התפרחת דמויית הכרובית בפרחיו הירוקים המסודרים בצורת עץ קטן. מקורו באזור הים התיכון והוא מהווה חלק חשוב בתזונה המערבית והמזרחית כאחד.
מבחינה תזונתית, ברוקולי משמש כירק מועיל במטבח. הוא מכיל כמות גבוהה של ויטמין C, ויטמין K, חומצה פולית וסיבים תזונתיים. בנוסף, הוא מקור טוב לוויטמין A, ויטמיני B (בעיקר B6), מינרלים כמו אשלגן, סידן וברזל, וכן חלבון צמחי.
אחד המאפיינים הבולטים של ברוקולי הוא תכולת הגלוקוזינולטים שלו. אלו הם תרכובות המכילות גופרית, אשר בעת לעיסה או חיתוך הירק, מתפרקות לחומרים פעילים ביולוגית כמו סולפורפאן שהוזכר מעלה. לסולפורפאן מיוחסות תכונות נוגדות דלקת ונוגדות סרטן.
ברוקולי עשיר גם בנוגדי חמצון, כולל פלבונואידים וקרוטנואידים. פלבונואידים וקרוטנואידיםעוזרים להגן על תאי הגוף מפני נזקי חמצון ועשויים לתרום לבריאות הלב וכלי הדם.
מחקרים רבים בחנו את ההשפעות הבריאותיות של ברוקולי. נמצא כי צריכה קבועה של ברוקולי עשויה לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב, סוכרת סוג 2 וסוגים מסוימים של סרטן. בנוסף, ישנן עדויות להשפעה חיובית על בריאות העיניים ובריאות העצם.
מבחינת הכנה, ברוקולי ניתן לאכילה טרי, מבושל, מאודה או צלוי. חשוב לציין כי בישול יתר עלול לפגוע בערכים התזונתיים שלו, במיוחד בתכולת ויטמין C והגלוקוזינולטים. ברוקולי הוא גם ירק ידידותי לסביבה. גידולו צורך פחות מים בהשוואה לגידולים אחרים ויכול לגדול במגוון אקלימים. זאת ועוד, כל חלקי הצמח ניתנים לאכילה, כולל הגבעול והעלים, מה שמפחית את כמות הפסולת.