אצטילציסטאין לטיפול בהפרעת כפייתיות

מחקר: חומצת האמינו N-אצטילציסטאין מסייעת כטיפול בהפרעות כפייתיות

ד"ר מרדכי הוכברג

עודכן בתאריך

תזונה
תוספי מזון, מינרלים וויטמינים. צילום: מערכת אתר הדוקטור- בריאות ורפואה.

בסדרה של מחקרים נמצא שהחומצה האמינית N-אצטילציסטאין עוזרת למניעה וריפוי של הפרעות התנהגותיות כפייתיות, אובססיביות קומפולסיביות. מחקר אחד בדק את ההשפעה של מתן 1500 מ"ג כל יום, בהפרעה בה אנשים תולשים שיער מראשם או גם מהגבות שלהם. המחקר נעשה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת מינסוטה ופורסם בעיתון המקצועי Archives of General Psychiatry (1).

תלישת שיער היא התנהגות כפייתית נפוצה למדי. בארה"ב היא פוגעת, בשלב כזה או אחר בחייהם, ב-1 מתוך 7 אנשים. הסובל ממחלה זו, חש רצון בלתי נשלט לתלוש שיער מראשו, לפעמים מן הגבות ולעיתים אפילו מהריסים. לעיתים נגרמת תופעה של קרחות קטנות בקרקפת.

החומצה האמינית N-אצטילציסטאין עוזרת כטיפול בהפרעות כפייתיות

להפרעה זו אין שום טיפול תרופתי יעיל. אבל, מסתבר שיש טיפולים טבעיים שעוזרים. טיפול אחד, תוסף מזון, נמצא במחקר עוזר במידה רבה. נתנו לאנשים הסובלים מהפרעה זו תוסף מזון של 1500 מ"ג N-אצטילציסטאין ביום במשך 6 שבועות. אצל אלו שהגיבו בחיוב, המשיכו עם מינון זה עוד 6 שבועות ואילו אצל אלו שלא הגיבו, הכפילו את המינון.
56% מן המטופלים שקיבלו את החומצה האמינית חוו שיפור רב או רב מאוד במצב הפרעה זו. טיפול בחומצה אמינית זו נמצא יותר יעיל מכל טיפול תרופתי שנוסה. עם זאת, מומלץ לשלב אותו עם טיפול פסיכולוגי התנהגותי כמו טיפול התנהגותי קוגניטיבי CBT Cognitive behavioral Therapy Treatment . מחקרים שנעשו בעבר הראו שחומצה אמינית זו עזרה לטיפול בדיכאון בי-פולארי (מניה דפרסיה), הפרעות אובססיביות קומפולסיביות שונות ואפילו בחלק ממקרי סכיזופרניה. חומצה אמינית זו עוזרת גם לטיפול במקרי גודש באף.
טיפול באובססיית הימורים (2)

אובססיה להימורים היא הפרעה שכיחה למדי, ותופעותיה יכולות להיות הרסניות מבחינה משפחתית ו/או כלכלית. היכולות של טיפול תרופתי בהפרעה זו מוגבלות למדי. אך חומצה אמינית N-אצטילציסטאין אמורה לעזור במקרים רבים. היא משמרת את הרמות של גלוטמאט החוץ תאי באזורי מוח רלבנטיים ובכך עוזרת להקלה או מניעה של הפרעות כפייתיות. לשם בדיקת נושא זה נערך בארה"ב מחקר בו נטלו חלק 15 גברים ו-12 נשים עם הפרעה כזו. הם לקחו חלק בניסוי פתוח בו נטל כל משתתף כ-1500 מ"ג N-אצטילציסטאין מדי יום.

תוצאות המחקר

לפי מדד כפייתיות PG-YBOCS , נמצא שמדדי רמות הכפייתיות ירדו מכ- 20.3 לכ- 11.8. בסוף הניסוי הפתוח, 16 משתתפים נמצא מגיבים בחיוב, 13 מתוך המשתתפים נכנסו לשלב ב', בו היה ניסוי כפול סמיות, 83.7% עדיין הגיבו בחיוב לטיפול, לעומת 26.6% שהגיבו בחיוב לפלסבו. התגובה לחומצה אמינית זו תומכת בהיפותזה, שטיפול עם החומצה האמינית יכול לצמצם במידה רבה הפרעות כפייתיות, במקרה זה – הימורים כפייתיים.

מקורות

1) Amino Acid N-Acetylcysteine Eases Compulsive Behavior Such as Hair Pulling
Sunday, December 20, 2009 by: David Gutierrez, staff write
NaturalNews.com
2) Grant JE, Kim SW, Odlung BL
Biol Psychiatry. 2007 Sep 15;62(6):652-7. Epub 2007 Apr 18.
N-acetyl cysteine, a glutamate-modulating agent, in the treatment of pathological gambling: a pilot study.

* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת "תזונה פלוס". לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466

כתבות באותו עניין
דילוג לתוכן