פירוט ערך תזונתי של בירה רגילה ומרכיביה הטבעיים כולל ערך קלורי, ויטמינים ומינרלים, סימונים וערכים תזונתיים, ללא תוספות. הערך התזונתי של בירה, מלבד אלכוהול משכר שבתוכה, במינון משתנה הוא מגוון. בירה היא עתירת ויטמינים ומינרלים, אף אם במינונים קטנים יותר מבפירות או ירקות. בירה קיימת בעולם אלפי שנים. כבר לפני 10,000-8,000 שנים ישנן עדויות על הפרעונים והסינים שהפיקו בירה.
הבירה מיוצרת בתהליך בישול בו מתסיסים חיטה, שעורה, שיבולת שועל או דגנים אחרים עם מים ושמרים. יש המשמשים בעולם בתבלינים במהלך בישול הבירה על מנת לייחד את טעמה. במבשלות שיכר יש שמבשלים בירה תוך שימוש בזרעים אחרים עתירי סוכר כמו אורז.
בירה מסייעת כמובן בשיפור מצב הרוח. אך מלבד זה, היא נמצאה כמועילה לחיזוק מערכת החיסון. מחקרים הוכיחו כי היא מסייעת להעלות את כמות הציטוקינים בדם, את ספירת תאי הדם הלבנים וההמוגלובין. בירה הוכחה גם כמועילה להפחתת פיברינוגן בדם ומידת הצמיגיות של פלזמת הדם.
בין יתרונותיה הבריאותיים והתזונתיים בירה נמצאה כמועילה בהגברת הרגישות לאינסולין. לכן, היא מועילה הפחתת הסיכון ללקות בסכרת. זאת בשתיה מתונה וקבועה של בירה או יין.
למרות שאלכוהול הוא גורם המגביר סיכון לסרטן, מחקרים הראו כי שתיית בירה קשורה לסיכון מופחת לחלות בסרטן הכליה.
כמה קלוריות יש בבירה?
מאה גרם או מאה מילילטר של בירה כוללים כ-40 קלוריות. בירה מכילה מינרלים וגם ויטמינים שונים. היא מהווה מקור תזונתי איכותי למינרלים כמו מגנזיום, אבץ, ויטמין B5, ויטמין B6, כולין, ניאצין וריבופלבין כמו גם אשלגן.
בכל מאה מילילטר בירה יש 35- 50 קלוריות וכ-3.5 גרם פחמימות. זאת כתלות בסוג הבירה. בכוס בינונית של בירה הכוללת 300 מילילטר יש כ-120 עד 150 קלוריות וכ10 גרם פחמימות.
כוס גדולה של בירה הכוללת חצי ליטר (500 מ"ל) יש בין 180 ל250 קלוריות וכ18 גרם פחמימות.
צריכת בירה נעשית על השימוש בה הוא בשתייתה כמשקה אך משלבים אותה גם בקינוחים ובבישול.
סוגים של בירה ויתרונותיה
ישנם מאות סוגי בירה. הסוגים נבדלים זה מזה באופן השונה שמכינים כל בירה, בחומר הגלם, בתהליך ובתוצרים. זנים שונים של בירה הנפוצים בישראל כוללים בירות כמו מכבי, נשר, גולדסטאר, היינקין ווינשטפן, גינס או טובורג.
הערכים התזונתיים בבירות השונות משתנים בהתאם לזנים השונים של הדגנים, כמות הזרעים המותססים ועוד.
ניתן לחלק את סוגי הבירה לשני סוגים ראשיים:
- בירה מסוג אייל. זוהי בירה המופקת בתהליך התססה הכרוך בשימוש בשמרי איל. שמרים אלה תוססים בחלק העליון של מיכל הבירה. שמרי איל תוססים בטמפרטורה של15 – 24 מעלות. חומרי טעם וריח טבעיים הנוצרים במהלך התססת בירת אייל גורמים לה להיות עשירה יותר בטעמה מבירת לאגר.
- בירות מסוג לאגר המוכרות גם בתור בירות פילזנר. הללו מופקות באמצעות שימוש בשמרי לאגר. שמרים אלה תוססים בחלקו התחתון של מיכל התססת הבירה. שצרי הלאגר תוססים בטמפרטורה של 4-15 מעלות. לכן נדרש קירור בתהליך הפקתה.
- בירה עשירה ולכן עוזרת ל.
רבים תוהים האם בירה טובה לבריאות ? התשובה לשאלה היא חיובית אך מסויגת. בירה טובה לבריאות במינון של שתיה מתונה. בירה טובה לבריאות משום שלצד מעלותיה של בירה כמחזקת את מערכת החיסון כנגד מחלות, היא מפחיתה סיכון לסוכרת ולסרטן היא מסייעת בהפחתת הסיכון למחלות לב. כמו כן, המשקה האהוב נמצא כמסייעת בהרזיה.
כמו כן היא כוללת צורן שמסייע להגברת צפיפות העצמות. לכן צריכת בירה מפחיתה את הסיכון לאוסטיאופורוזיס. בנוסף, מחקרים הוכיחו כי בירה קשורה לעליה ברמת הכולסטרול הטוב HDL.
בנוסף, בירה הוכחה כמשפרת את היכולת הקוגניטיבית. צריכת בירה הפחיתה את הסיכון לחלות בשיטיון – דמנציה בקרב מבוגרים.
איך להכין בירה בבית באופן עצמאי :
ערכים תזונתיים של בירה
להלן טבלת הערכים התזונתיים המתארים את הרכיבים, ההרכב הקלורי, החלבונים, השומנים, הפחמימות, המינרלים, הויטמינים והסימון התזונתי. זאת בהתבסס על הסימון התזונתי של משרד החקלאות האמריקאי. טבלת הערכים התזונתיים זו מפרטת את הערך התזונתי של מאה מילילטר בירה:
סימון תזונתי | ערך תזונתי ל-100 מ"ל בירה |
קלוריות – אנרגיה (קק"ל) | 43 |
מים | 91.96 |
חלבונים (גרם) | 0.46 |
שומנים (גרם) | 0 |
ערך Ash (גרם) | 0.16 |
פחמימות (גרם) | 3.55 |
סיבים תזונתיים (גרם) | 0 |
סוכרים (גרם) | 0 |
סוכרוז (גרם) | 0 |
סוכר גלוקוזה (גרם) | 0 |
סוכר פרוקטוז (גרם) | 0 |
סוכר לקטוז (גרם) | 0 |
סוכר מלטוז (גרם) | 0 |
סוכר גלקטוז (גרם) | 0 |
עמילן (גרם) | 0 |
סידן – קלציום (מ"ג) | 4 |
ברזל (מ"ג) | 0.02 |
מגנזיום (מ"ג) | 6 |
זרחן (מ"ג) | 14 |
אשלגן (מ"ג) | 27 |
נתרן (מ"ג) | 4 |
אבץ (מ"ג) | 0.01 |
נחושת (מ"ג) | 0.005 |
מנגן (מ"ג) | 0.008 |
סלניום (מיקרוגרם) | 0.6 |
פלואוריד (מיקרוגרם) | 44.2 |
ויטמין C (מ"ג) | 0 |
תיאמין (מ"ג) | 0.005 |
ריבופלבין (מ"ג) | 0.025 |
ניאצין (מ"ג) | 0.513 |
ויטמין B5 – חומצה פנטוטנית (מ"ג) | 0.041 |
ויטמין B6 (מ"ג) | 0.046 |
חומצה פולית – ויטמין B9 (מיקרוגרם) | 6 |
כולין (מ"ג) | 10.1 |
ויטמין B12 (מיקרוגרם) | 0.02 |
ויטמין A (מיקרוגרם, RAE) | 0 |
רטינול (מיקרוגרם) | 0 |
בטא קרוטן (מיקרוגרם) | 0 |
אלפא קרוטן (מיקרוגרם) | 0 |
בטא קריפטוקסנטין (מיקרוגרם) | 0 |
ויטמין A (יחידות UI) | 0 |
ליקופן (מיקרוגרם) | 0 |
לוטאין עם זאקסנטין (מיקרוגרם) | 0 |
ויטמין E – אלפא טוקופרול (מ"ג) | 0 |
בטא טוקופרול (מ"ג) | 0 |
גמא טוקופרול (מ"ג) | 0 |
דלתא טוקופרול (מ"ג) | 0 |
ויטמין D (ויטמין D3 + D2 ביחידות UI) | 0 |
ויטמין D (ויטמין D3 + D2, ביחידות מיקרוגרם) | 0 |
ויטמין K (פילוקווינון, מיקרוגרם) | 0 |
ויטמין K (דיהדרו פילוקווינון, מיקרוגרם) | 0 |
חומצות שומן רווי (גרם) | 0 |
חומצות שומן חד בלתי רווי (גרם) | 0 |
חומצות שומן רב בלתי רווי (גרם) | 0 |
אומגה 3 EPA (גרם) | 0 |
אומגה 3 DPA (גרם) | 0 |
DHA (גרם) | 0 |
שומן טרנס (גרם) | 0 |
כולסטרול (מ"ג) | 0 |
טריפטופן (גרם) | 0 |
תראונין (גרם) | 0 |
איזולאוצין (גרם) | 0 |
לאוצין (גרם) | 0 |
ליזין (גרם) | 0 |
מתיונין (גרם) | 0 |
ציסטאין (גרם) | 0 |
פנילאלנין (גרם) | 0 |
טירוזין (גרם) | 0 |
וואלין (גרם) | 0 |
ארגנין (גרם) | 0 |
היסטידין (גרם) | 0 |
אלנין (גרם) | 0.012 |
חומצה אספרטית (גרם) | 0.016 |
חומצה גלוטמית (גרם) | 0.047 |
גליצין (גרם) | 0.013 |
פרולין (גרם) | 0.035 |
סרין (גרם) | 0 |
אלכוהול (גרם) | 3.9 |
קפאין (מ"ג) | 0 |
מתכונים עם בירה
בירה נצרכת בשתיה כפי שהיא כמשקה אלכוהולי. יחד עם זאת, היא משמשת גם כתוספת למגוון מאכלים, תבשילים, מאפים, עוגות, עוגיות, גלידה, משקאות אחרים, לחם, וקינוחים. לפניכם כמה מתכונים עם בירה.